PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=170036}
5,9 13 tys. ocen
5,9 10 1 12659
6,9 14 krytyków
Wolf Creek
powrót do forum filmu Wolf Creek

Moim zdaniem jest to znakomity przyklad taniego horroru, ktory naprawde wywoluje lek. Tragedie glownych bohaterow wzmacnia fakt ze jest to film oparty na autentycznych wydarzeniach. Denerwowaly mnie zachowania ofiar szczegolnie "tych dwoch panienek", ale w momencie zagrozenia ich dzialania byly bardzo realistyczne, bo ciezko dzialac logicznie w sytuacji w jakiej sie znalezli. Film klimatem przypominal mi Blair Witch Project i Open Water czyli maksimum realizmu. Duze brawa naleza sie tez aktorom, ktorzy zagrali znakomicie, w przeciwienstwie do amerykanskich wystepow w horrorach, oczywiscie sa wyjatki. Mysle ze warto zwrocic uwage na kinematografie australijska.
Tak wiec mamy mocny przelom roku 2005/06 dzieki Wolf Creek, a Nowy Rok zapowiada sie znakomicie, juz w I-szy weekend w USA debiutuje Hostel, troche pozniej The Hills Have Eyes.
Ponadto w styczniu premiery dwoch znakomitych horrorow w Polsce, ktore widzialem w ub. roku tzn. The Descent - tym razem brytyjskie kino grozy i na deser genialny horror prosto z Tajlandii Shutter z powalajacym zakonczeniem. Milosnicy mocnego kina grozy moga zacierac rece.
Na koniec dodam, ze zachwyt nad filmami Saw, Saw2 mnie smieszy bo sa to thrillery z masa niedociagniec scenariuszowych i z aktorami ktorzy chyba pomylili zawody, poniewaz nie posiadaja zadnego warsztatu. Oczywiscie oba te filmy oglada sie z zainteresowniem, ale nie dorastaja do piet wszystkim filmom w/w.

ocenił(a) film na 10
brastek

Bardzo ladna wyczerpujaca wypowiedz! :D Dodala mi jeszcze smaczku na ten film hehe :D Ja tez uwielbiam takie filmy z maksimum realizmem, ogladalem Blair Witch i Open Water i byly super. Musze miec ten film skoro mowisz ze tu ten jest Pelen realizm!!! Rzadko kiedy jest PELEN REALIZM w horrorach :) Zawsze cos nazmyslaja ale ciekawie sie je oglada. Pozdro.

brastek

Ani trche sie z toba nie zgodze . Po pierwsze autentyczne wydarzenia to sa tylko po czesci bo nie wiadomo tak naprawde co tam sie wydarzylo zreszta masz tego dowod w koncowych napisach filmu...The Descent znakomity film grozy??Jesli uwazasz ze film ktory trwa bodajze 80 pare minut do 40 minuty jest tylko o grotolazkach i ogolnie nie dzieje sie nic a nic jest swietnym kinem grozy to wybacz ale chyba nie widziales dobrego kina grozy.Saw i Saw 2 ogladalem i tu znow sie nie zgodze .Braki w scenariuszu?Wrecz odwrotnie zeby wymyslec tak pokrecony(w dobrym znaczeniu ) film scenariusz musi byc dopiety na ostatni guzik i tak tam wlasnie bylo.W mojej ocenie wolf creek to szmira jakich w ostatnim czasie wyszlo mnostwo i przy ktorym stracilem tylko czas..Ale oczywiscie to moje zdaje a o gustach sie podobno nie dyskutuje :)