PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=494936}

Wrogowie rozsądku

The Enemies of Reason
2007
7,5 726  ocen
7,5 10 1 726
6,0 2 krytyków
Wrogowie rozsądku
powrót do forum filmu Wrogowie rozsądku

Lubię Richarda Dawkinsa. Facet się stara jak może nie obrażać swoich rozmówców, ale z jego miny i tonu często widać, że ma ogromną na to ochotę. Że uważa ich za kretynów. Zgadzam się z nim w wielu sprawach i cieszę się, że jest człowiek, który publicznie walczy z wszelkimi zabobonami w imię racjonalizmu. A jeśli chodzi o sam dokument, to bardzo przyjemnie mi się go oglądało, choć nie był tak dobry, jak "Roots of All Evil?", ale to już wina tematyki.

użytkownik usunięty
Malignus

o tak, miałam dokładnie takie same odczucia. "Roots of All Evil?" lepsze, bo dotyka znacznie poważniejszych tematów. Co do Dawkinsa to podziwiam za opanowanie. Ja na jego miejscu wyśmiałabym się tym biednym, naiwnym ludziom w twarz, bo pletli takie głupoty, że ręce opadają. A najgorsze jest to, że są pewni swych racji i nie dochodzą do nich żadne racjonalne argumenty

użytkownik usunięty

mimo, że się z Tobą zgadzam, masz rację ;)

ocenił(a) film na 8

najstraszniejsze jest to, że Ci ludzie nie mają żadnych wątpliwości

Malignus

Często mam podobne wrażenie. Rysiek często ma mine w stylu: "jak mam temu idiocie wytłumaczyć żeby, zrozumiał"

ocenił(a) film na 8
Herretyk

kiedyś czytałem artykuł w NIE, dotyczący tego (i "Źródła wszelkiego zła") filmu. Pani Agnieszka Wołk-Łaniewska, słusznie zauważyła jeden powód, do którego można się przyczepić do Dawkinsa, ale to też raczej dla niego komplement :D

chodzi o to, że bije słabszych (oczywiście słabszych intelektualnie). Niestety wśród wierzących (i nie tylko) trudno znaleźć godnego przeciwnika dla Dawkinsa.
Znalazł go jednak sam Dawkins w osobie George'a Coyne'a. Jeden z nielicznych otwartych umysłów w Krk. Oczywiście podobnie jak Dawkins jest ewolucjonistą pamiętam, że jest na yt jego rozmowa z napisami. Polecam ;)

nie_zarejestrowany

zainteresuj się tym kto dostaje kasę gdy kupujesz "Nie" i historią tej persony. Szkoda ,że nie ma tygodnika o jego szwindlach i jego kumplach bo codziennie można by coś napisać tylko kilka zer więcej gdy chodzi o kwoty...ale to słabiutkie w sumie nudne bo wiadomo ,że złodzieje. Ale skąd o tym wiedzieć.

ocenił(a) film na 8
kubiszon85

wiem komu daję kasę
wydawcą jest spółka Urma Sp. z o. o.
redaktorem naczelnym jest Jerzy Urban, biografię jego znam
nie wiem, czy to masz na myśli ;p
oczywiście jest jeszcze VAT, ale podejrzewam, że nie to masz na myśli

nie_zarejestrowany

Jerzy Urban jest osobą obrzydliwą i robi nagonkę na kościół ,nie jestem wierzącym ale co do kościoła to dodam, że na 1000 przypadkow pedofilii jeden jest z księdzem a blisko 500 z homoseksualistą. Co więc od kościoła chcą? :) No to, że za opluwanie tej instytucji dostaje się ekstra premię od "nikt nie wie kogo" No Jerzy Urban wie :) Czytywałem kiedyś sporadycznie "Nie" do momentu gdy pewnego dnia miałem czas w pociągu czytać to przez wiele godzin i w połowie numeru zaczęło mi się robić mdło z nudów bo wszystkie te artykuły są takie same i o tym samym :) Nie lubię "Nie" a gdy posłuchałem Urbana w kilku wywiadach to zacząłem nim lekko gardzić i stąd moja wcześniejsza wypowiedź :) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
kubiszon85

1) w nie opisywana jest prawda, nawet jeżeli jest niewygodna, również Krk ma swoje ciemne strony
2) co do przypadków pedofilii problem jest taki, że jest to grupa społeczna najwyższego ryzyka, pewnych obliczeń dokonał Andrzej Koraszewski, biorąc dane z amerykańskiego Departamentu Sprawiedliwości Uniwersytetu Katolickiego w Berkeley oraz ichniejszego GUS-u (niestety zapomniałem nazwy) otóż w USA ksiądz katolicki jest zawodem najwyższego ryzyka, w porównaniu z innymi mężczyznami prawdopodobieństwo wzrasta 50-krotnie
3) krytykuje nie tylko Krk, ponieważ ma ku temu powody
i tyle

nie_zarejestrowany

1-owszem ale są inne instytucje co to mają tylko ciemne strony i chyba najpierw zająć powinniśmy się złodziejem milionów a później złodziejem z biedronki
2-Nie ryzyko jest istotne ale efekty czyli najpierw zajmujemy się grupą co najwięcej broi czyli w tym przypadku homoseksualistami (pedofil to -45% homoseksualista i 1% -ksiądz)
3-więcej powodów jest by krytykować gołębie bo roznoszą zarazę. Jak można krytykować jakiś zakon co nie wpuścił bezdomnego na noc gdy pewna grupa stworzyła tych bezdomnych masę w tym czasie np. banki i ekonomiści -spekulanci!!!

ocenił(a) film na 8
kubiszon85

1) zgadza się i pod krytyką "NIE" jest nie tylko Kościół katolicki, ale różne instytucje, w szczególności prokuratora
2) no i właśnie księża są grupą pod tym względem brojącą najbardziej
3) banki i różne instytucje też są tam pod ostrą krytyką, zwłaszcza np. prokuratorzy; a jeżeli jesteś wierzący to pownieneś wiedzieć, że gołębie roznoszą zarazę, bo takie są prawa natury stworzone przez Boga, więc jeżeli je krytykujesz, to tak jakbyś krytykował samego Boga

nie_zarejestrowany

dobre :) 1-kościoła nie powinno się krytykować bo jednoczy a w każdym stadzie jest czarna owca a na pewno ich więcej w redakcji "Nie" Poza tym gdyby nie kościół to od 1000 lat modlili byśmy się w meczecie albo wbici na pal nic byśmy nie robili :) Muzułmanie nawet mają taki plan ,że wierzących zmuszą do zmiany a tych co nie wierzą to raczej od razu się pozbędą ale przecież nie chodzi mi o wiarę. Kościół robi bardzo dużo dobrej roboty i jest bardzo bogaty nie licząc wyjątków np historia z filmu "U Pana Boga za piecem"
2-rozumiem ,że chodzi Ci o stosunek ilości przestępstw i liczebności grup? Nadal wolę zostawić dziecko z księdzem niż z homoseksualistą nie licząc tych co ich znam i lubię. Nie powiedzą Ci ,że homoseksualiści to pedofile bo nikt tego nie wydrukuje ale o księżach pisze się ,że ogólnie to są pedofile masa ich tam itd. Dlaczego o nich można tak pisać skoro powinniśmy się bać tej grupy co dopuszcza się ok 45% przypadków w ogóle a nie 1%. Kościołowi obrywa się też bo ma być przecież idealny.
3-W takim kontekście to Bóg stworzył człowieka -stworzył morderstwo chociaż niby wolna wola ale czy to nie przyczyna? :) Bóg stworzył dżumę więc czy nie powinno się go nienawidzić? Można tak oceniać i oceniać... możliwe ,że dlatego Krk raczej sugeruje by nie oceniać hmm niech ten bez winy pierwszy rzuci kamień :) Bardzo to wszystko bezpieczne i raczej odstręcza. Trzeba jednak mieć na uwadze historię czyli kto walczył z Kościołem. Komuniści i Muzułmanie bo inne religie raczej nie są takie agresywne. Kiedyś słyszałem opinię ,że muzułmanizm stworzyli żydzi bo się Chrześcijanie panoszyli. Podsumowując-Krk to władza nad ludźmi oparta na ideologii ale chcąca przetrwać kolejne tysiąclecia a nie do następnych wyborów a podobnie komunizm. Pytanie jaką władzę wspierać.
ps. zbaczam z tematu co krok. To taki mój defekt gdy przyjdzie rozmawiać ale przecież świat nie jest prosty a wszystko powiązane czyli dobrze robię :)

ocenił(a) film na 8
kubiszon85

1) niby dlaczego nie wolno krytykować? Kościół tworzą ludzie, więc jest omylny tak samo jak każda inna instytucja. Nawet każdy ksiądz Ci powie, że Kościół tworzą ludzie. Z islamem to nieco przesadziłeś, gdy Polsce narzucano katolicyzm, to Arabowie byli zajęci Afryką Północną i Bliskim Wschodem. Jedyny przypadek gdy islam nam zagrażał, to w XVII wieku w drugiej połowie, a muzułmańska Turcja to jedyny kraj na świecie, który nie uznał rozbiorów Polski, czego nie można powiedzieć o Kościele. Jeżeli chodzi o islam to też mam swoje zdanie o nim, z tymże to jest moje zdanie, a nie redakcji. Poza tym Kościół postępowałby tak samo jak muzułmanie, gdyby miał taką możliwość ;p
2) niezupełnie o to mi chodziło. Pedofile są tak samo wśród hetero-, jak i homoseksualistów w takim samym stopniu ;] Kościołowi obrywa się za swoją przeszłość, która delikatnie mówiąc nie jest idealna oraz za postawę księży, zwłaszcza tych, którzy udzielają się w mediach, a jak ,któryś jest zbyt otwarty to Kościół zamyka im usta.
3) nie wszystkie zło wynika z wolnej woli człowieka, najbardziej agresywne religie to islam i chrześcijaństwo (niezależnie od wyznania) o tym, że islam stworzyli żydzi nie wspomnę, bo nie zajmuję się bajkami ;p

nie_zarejestrowany

trochę się śpieszę ale odpowiadam szybko (bo zapomnę) - fakt muzułmanie grozili nam dopiero w XVII w ale militarnie teraz nie jest to wszystko takie proste. Co do ataków na kościół to kurcze żaden z nas nie wygra chyba :) Faktycznie obie religie są hmm wojna w dawnej Jugosławii i ludobójstwo obustronne spowodowane brakiem granic. Moim zdaniem i piszę to niechętnie ,kościół ma problem z finansami, wystarczy kilku zachłannych kapłanów i potępienie rodzi się w odruchu :) Jak Kowalski ukradł samochód w Austrii albo Wiśniak został pedofilem to czy powiemy-polacy to złodzieje i pedofile? Podobnie jak wszystkie narody i grupy nie licząc mormonów :) Co do pedofilii to raz dwa liczymy pobieżnie- homoseksualistów jest około 1-20% (aktywiści ichni twierdzą ,że 20% a niech im będzie) odpowiadają za 45% przypadków pedofilii. Czyli szansa ,że hetero dorwie się do dzieciaka wynosi x% a ,że homo to już nawet 20x% przy czym księża w tym rozumowaniu chociaż nie wiem jak są liczni wypadają o wiele lepiej niż homoseksualiści :) Bo nie wierzę ,że jest ich więcej niż 3% ogółu(homo).

ocenił(a) film na 8
kubiszon85

Kościół funkcjonuje w przestrzeni publicznej, więc musi się liczyć z tym, że jego działalność będzie podlegała ocenie, zarówno pozytywnej, jak i negatywnej, tak jak każda inna instytucja. Jeżeli wypowiadam się krytycznie np. o prezydencie swojego miasta, to nie oznacza, że uważam, że ten urząd powinien zostać zniesiony i prezydent nie powinien się z tego powodu czuć się urażony. To samo tyczy się Kościoła. Jeżeli ktoś krytykuje Kościół, to nie znaczy, że jest za jego delegalizacją.
Jeżeli chodzi o zbrodnie to Kościół ma ich mnóstwo na koncie. Zarówno krucjaty, czy inkwizycja, jeżeli ktoś chce szukać w dawnych czasach, jak i postawa w czasie II wojny światowej, zwłaszcza w Chorwacji oraz podczas wojny domowej w Ruandzie, jeżeli ktoś chce poszperać w dziejach najnowszych. I mam tu na myśli działania Kościoła jako instytucji, a nie pojedynczych księży.

Muzułmanie w tej chwili nam nie zagrażają militarnie, chociaż bardzo usilnie się staramy by tak było, ale to już osobna para kaloszy

ocenił(a) film na 8
Malignus

W "Roots of All Evil?" Dawkins był agresywny zrarzając do siebie w ten sposób wiele osób. Nawet wśród ateistów (tych spokojnych nie walczących) film budzi mieszane uczucia. Wydaje mi się, że po tym filmie Dawkins wcielił się w rolę nauczyciela i zamiast atakować, zaczął cierpliwie tłumaczyć. Widać to szczególnie podczas różnych wykładów.

Malignus

Życie po życiu jest faktem