PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=442389}
5,7 3,6 tys. ocen
5,7 10 1 3630
6,0 2 krytyków
Wspólnicy z przypadku
powrót do forum filmu Wspólnicy z przypadku

Efekty 3/10

ocenił(a) film na 6

Moja ocena 3/10 film troszkę sztuczny np. widok jadącego pociągu

ocenił(a) film na 6
damian_smyk

Jak go wczoraj w nocy na HBO oglądałem myślałem ze jest z lat 70

ocenił(a) film na 9
damian_smyk

I na tej podstawie stwierdzasz że jest sztuczny? Nie pomyślałeś że to właśnie tak miało wyglądać? Obejrzyj sobie Sin City albo Dark Country. To że czasem film nie ma efektów 3d nie znaczy że jest zrobiony po taniości.

ocenił(a) film na 9
damian_smyk

nie wiem jak ty, ale mi wydaje się, że ten pociąg wprowadzał pewną magiczność... Ja to odebrałem jako specjalne zagranie reżysera żeby jeszcze bardziej pobudzić do zastanowienia się nad filmem.

ocenił(a) film na 3
rtstrzelecki

Nad czym się tu zastanawiać? Film jest prostu jak budowa czołgu T-34. Wszystko składa się w spójną całość, nie ma nic nadzwyczajnego.

rtstrzelecki

dokładnie!

ocenił(a) film na 9
damian_smyk

Może to trochę zbyt mocne stwierdzenie ale ten film może pretendować do kina noir. Mroczna atmosfera, niepokojąca tajemnica, gra świateł i cienia, specyficzne postacie. Wszystko można dopasować.

ocenił(a) film na 6
reese

Już odpowiadam to nie znaczy ze film mi się niepodobał tylko przypomina filmy z lat 60/70-tych

ocenił(a) film na 6
damian_smyk

Efekty swoja drogą ale cały film daje 7/10

ocenił(a) film na 7
damian_smyk

w pierwszym poście dałeś 3/10

ocenił(a) film na 7
Carleone

teraz dałeś 7/10 a normalnie oceniłeś 6/10

ocenił(a) film na 3
Carleone

Film ma świetny scenariusz. Mógł być z tego naprawdę dobry film. A ten, pomimo fajnej obsady, dobry niestety nie jest. Za dużo braków i naciągań. Jak dla mnie 3/10.

ocenił(a) film na 6
kania880

Mi osobiście motyw z pociągiem jadącym w mroźną noc podczas ogromnej śnieżycy i zawieruchy w bliżej nieokreślone miejsce, zatrzymujący się sporadycznie na jakiś malutkich stacjach, pędzący z ogromną prędkością po obszarach, które na pewno nie są zamieszkane bardzo się podoba. Na dodatek akcja filmu toczy się w okresie świątecznym co daje dodatkowy plus na korzyść klimatu tego dzieła. Nastrój grozy, tajemniczości przeplata się z uczuciem ciepła, nostalgii... Jak dla mnie scenografia i cała otoczka wizualna oddziaływuje na wyobraźnie... Co do samego filmu to nie jest zły, choć z pewnością potencjał miał większy. Szkoda,że go do końca nie wykorzystano... Obraz w sam raz na zimne, skostniałe od mrozu wieczory ;)

ocenił(a) film na 6
olowek

pociąg wygląda sztucznie bo ujęcia pędzącego pociągu są symulacją, może z train simulator 2009 ;) fim może nie rewelacyjny ale wciąga gdy się go ogląda.

reese

100%

ocenił(a) film na 3
damian_smyk

Zgadzam się. Efekty bardzo marne. Ale szczytem wszystkiego [SPOILER] jest kiedy podczas zbliżenia na pierwszego trupa ... ten oddycha. Początkowo myślałem, że udaje lub jeszcze żyje i rzuci się na nich w końcu. Ale okazało się tylko, że aktor po prostu wziął wdech w tym momencie. Dziwi mnie tylko, że nie zauważyli tego podczas montażu.
Ogólnie, pomysł ciekawy, ale wykonanie naprawdę mizerne. 3-4/10 to max. Można obejrzeć, ale nie ma się co nastawiać na dobre kino.

ocenił(a) film na 3
damian_smyk

Dodam jeszcze tylko, że bardzo denerwują szczegóły. Poza wspomnianym wyżej "oddechem", scena kiedy wyrzucali walizkę. Najpierw nie mogli jej podnieść, a później wyrzut taki, że dwóch strongmanów by nie dało rady w podobny sposób tego wykonać. Podprowadzenie kluczy to już w ogóle inna liga.. ;)

ocenił(a) film na 8
artur_r0

Może marne efekty fakt , pociąg tragiczny , ale film jako film super , fajny klimat pociągu itp. Przesadzacie .