PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470641}

Wszystko, co dobre

All Good Things
2010
6,6 38 tys. ocen
6,6 10 1 38293
5,3 13 krytyków
Wszystko, co dobre
powrót do forum filmu Wszystko, co dobre

Czytałam opinie na forum i postanowiłam dodać swoją. Film jest dobry.
Można zastanawiać się nad jego elementami ale dla mnie przesłanie jest jasne.

Twórca pokazuje pewne środowisko bogaczy. Ludzie wpływowi, żyjący na granicy prawa. Świat mężczyzn. Świat wyrachowany, zimny, bezduszny. Głowy bohater pochodzi z rodziny gdzie ojciec trzyma twarda ręką interes i zapewne rodzinę. Nie wiele wiemy o jego mamie poza tym, że kochała syna. Przypominała trochę przyszłą żonę bohatera. Co ten mężczyzna wyniósł z domu? Możemy mniemać po jego zachowaniu. Powiela przemoc w rodzinie. Nie umie inaczej żyć, chociaż się starał (z początku żyje inaczej, z dala od wpływów toksycznej rodziny). Dramat młodej żony. Dlaczego jego mama popełniła samobójstwo? Może dlatego, że była nieszczęśliwa w zimnym (pozornie pięknym bo bogatym) domu? Znajomi bohatera? Piękni, wykształceni i co z tego? Jaką rolę zajmowały w tym środowisku kobiety poza byciem? Np. druga żona ojca familii?

Oczywiście historia ma pokazać aspekt kryminalny ale w gruncie rzeczy wskazuje coś więcej. Tło, scenerię w jakiej młody człowiek dorasta i jego wpływ na dalsze dorosłe życie. Zniszczenie psychiki wrażliwego dziecka. Czy bohater wyrósł na szczęśliwego człowieka poza tym , że posiadał tak wiele?