Wszystko gra

Match Point
2005
7,3 101 tys. ocen
7,3 10 1 100517
7,2 46 krytyków
Wszystko gra
powrót do forum filmu Wszystko gra

Film świetny,najbardziej spodobało mi się nawiązanie do Dostojewskigo.Zastanawia mnie jedna rzecz,głowny bohater mowi,że uwierzy,ze sprawiedliwość istnieje jeżeli go złapią (chyba jest to scena,kiedy rozmawia z "duchami" swych ofiar)i nie zlapali go,czy wiec to zdanie,ze sprawiliwosci nie ma to zdanie samego Allena,czy moze realizm,chec ukazania,ze w dzisiejszym swiecie wiele uchodzi na sucho? A moze jest to umyslne odbiegniecie od fabuly "Zbrodni i kary" -jest zbrodnia,a nie ma kary(teoretycznie,bo karą pewnie będzie sumienie)?

ocenił(a) film na 8
gosia2221

ja myśle że tu bardziej chodzi o szczęście. jego wątek ciągle przewija się przez film, główny bohater ciągle wspomina, jakie jest ono ważne.
SPOILER
jeśli obrączka przeleciałaby przez siatkę, nie znalazłby jej zamordowany później narkoman i prawdopodobnie prawda o zbrodni wyszłaby na jaw. To jest po prostu szczęście.

gosia2221

To po prostu odbiegniecie Allena od mysli jaką dawl światu Dostojevski--

Jest zbrodnia-jest kara

U Allena to juz nie takie oczywiste,bo owszem

Jest zbrodnia--Ale czy jest kara..

I tu wlasnie rezyser wplatuje motyw -szczęscia- w zyciu,i jak wiele od niego zalezy..

Wiec taki schemat mozna by nakreslic

Jest zbrodnia- jest sczescie-nie ma kary..

lub..

Jest zbrodnia-nie ma szczescia-jest kara..

Allen zwyczajnie pokazuje "jeszce "jedno wyjscie z tego poczatkowego załozenia Dostojovskiego.

ocenił(a) film na 7
gosia2221

Jest zbrodnia i jest kara. SUmienie jest największą karą. A poza tym szczęście. Bohater nie wydaje się być szczęśliwy. Dokonał okrutnej zbrodni. Oczekiwał, że w będzie złapany. A tu nic. Szczęście? Nie wydaje mi się. Dokanał zbrodni i nie dostał szansy jej odkupienia - będzie to w nim do końca życia. To z pewnością gorsze niż być złapanym i fizycznie ukaranym. Dla osoby wrażliwej (a taką nasz bohater wydaje się być) niewykrycie zbrodni jest największą karą.