Wszystko gra

Match Point
2005
7,3 101 tys. ocen
7,3 10 1 100517
7,2 46 krytyków
Wszystko gra
powrót do forum filmu Wszystko gra

Po 40 minutach nudnego filmu miałem ogromną chęć zakończyć seans. Biorąc pod uwagę przychylne opinię dot. filmu jednak kontynuowałem męki z nadzieją dostrzeżenia geniuszu Woodego Allena. Z przykrością muszę stwierdzić że moje starania przypominały poszukiwania świętego Graala. Dialogi były męczące, przypominąjące brazylijskie seriale gdzie główny nacisk położony jest na ilość słów a nie ich jakości. Scena ponownego spotkania głównego bohatera z kochanką w galerii to przecież czysta niewolnica Izaura. Akcja filmu toczy się w kilku miejscach : z 14 razy w restauracji, z 6 w operze, z 3 na korcie tenisowym. Motyw jedzenia skłania mnie do refleksji że najprawdopodobniej głód zmusił aktorów do gry w tym filmie (i tu chyba możemy jedynie doszukać jakiś powiązań z literaturą światową vide Dostojewski). Zakończenie filmu rzeczywiście można uznać za oryginalne aczkolwiek po 2 godzinach gotowy byłem bardziej na owacje na stojąco z powodu zbliżających się napisów końcowych. Jeżeli ktoś próbuje porównywać film do dzieł literatury światowej to chyba powinien zacząć od ich wnikliwej lektury. Moja ocena filmu 2 a to tylko dlatego, iż film zainspirował mnie do odniesienia się do zamieszczonych pozytywnych opinii na temat niniejszego "dzieła" (sic!!!!!!) .