Wszystko jest iluminacją

Everything Is Illuminated
2005
7,6 45 tys. ocen
7,6 10 1 45388
7,5 17 krytyków
Wszystko jest iluminacją
powrót do forum filmu Wszystko jest iluminacją

Świetny

ocenił(a) film na 10

Bez żadnego zażenowania mogę stwierdzić, że ten film stał się moim ulubionym. Moim zdaniem arcydzieło. I wspaniały soundtrack, polecam :)

użytkownik usunięty
MaX_20

zgadzam się w 100%. uwielbiam ten film;) i soundtrack - rewelka! zakupilam płytkę i ciągle jej słucham;)
polecam.

Własnie czytam książkę, czekam na kolejne bestsellery Johnatana Safrana Foera. Film genialny! Ja też zakochałam się w soundtrack'u !

MaX_20

Otóż ja, po dzisiejszym oglądnięciu tego filmu po raz 4 w przeciągu 1 roku, również stwierdzam, że jest to również mój ulubiony film. Tak właściwie dla mnie bez słabego punktu. Przede wszystkim wzrusza mnie prostota tego filmu i jego przekaz; tło z lekkim zabarwieniem historycznym przeplata się z dramatem, a czasami zahaczając o dialogi z dobrej komedii. Urzekły mnie również niezłe kadry, nie wspominając o kolorach słoneczników ;)
A co do soundtracku - tutaj również muszę się zgodzić ;)
Jednak nie jestem w stanie zinterpretować słów: 'to nie pierścionki są na Wasz wypadek, to Wy jesteście na wypadek tych pierścionków'. Jak Wy rozumiecie i interpretujecie tą kwestię?

ocenił(a) film na 10
MadamVinyl

uhhh, widzę, że moja teoria o tym, że film dużo traci na tłumaczeniu jak najbardziej sie potwierdza.
nie rozumiem dokładnie, co ta kobieta mówi, mój rosyjski jest baaardzo zardzewiały, ale alex ładnie to tłumaczy: "she says the ring is here not because of us. we are here because of the ring", co w dokładnym tłumaczeniu znaczy: "ona mówi, że pierścionek nie jest tu dla nas, tylko my jesteśmy tu dla pierścionka". chyba jest wiele interpretacji tego zdania, życzę powodzenia :)

ocenił(a) film na 10
noonik

pudziaaaaan !!!!!!!!!!!! wygrała menda jedna :D a film świetny ^^