PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119831}

Wszystko jest iluminacją

Everything Is Illuminated
2005
7,6 45 tys. ocen
7,6 10 1 45358
7,4 22 krytyków
Wszystko jest iluminacją
powrót do forum filmu Wszystko jest iluminacją

Film inny niz książka

użytkownik usunięty

Film dosyć będzie się różnił od książki. Wykorzystano z książki tylko jedną część, watek podróży Jonathana na Ukrainę. Dodano parę wątków, w tym wątek kolekcjonerski. I może dobrze się stało, bo cała książka byłaby bardzo trudna do sfilmowania. Hello, polscy dystrybutorzy, NIE SPAĆ DO K.....NĘDZY. W Niemczech już dawno po premierze :(. Czuję się jakbym mieszkała w karju trzeciego świata. No tak, ale pan Gutek jest zajęty walką z polskimi napisami w sieci i widocznie nie starcza mu czasu na inne obowiązki...

ocenił(a) film na 10

a właśnie gdzie w książce jest o tym, że Jonathan jest kolekcjonerem-jakoś mi to nie za bardzo pasuje...

ocenił(a) film na 8
elizabela

ze zapytam gdzie ogladaliscie? w polsce nie ma :/ sie wqrzylem ale w necie tez nie ma na zagranicznych stronach z torrentami...

użytkownik usunięty
Witch_King_3

Już jest w necie. I są napisy, dodam nieśmiało.

Książka dość różni się od filmu. Jonathan w książce nie jest pokazany jako kolekcjoner, chociaż faktycznie zabiera ze sobą ziemię z Trachimbrodu. Ale to dobry pomysł by taki watek wprowadzić, bo przecież film to tylko połowa książki, więc trzeba było niektóre rzeczy pozmieniać, pododawać, żeby była z tego ciekawa histora.
A wątek dziadka jest zupełnie inaczej rozwiązany niż w książce. Nie chcę spojlerować więc na razie nie powiem jak. Tylko powiem, że książkowe rozwiazanie jakoś bardziej do mnie przemówiło. Jest to najsłabszy punkt filmu, moim zdaniem.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

proszę pospojleruj trochę, bo historia z filmu dotycząca dziadka jest dla mnie nieco niejasna...