Wiem, że cały film był kręcony w Czechac. Wiem, że pole to specjalnie zasadzono na potrzeby
filmu.
Ale czy ktoś gdzieś znalazł gdzie dokładnie to jest? Bo ja poległem :)
Dokładnie, nie można się na nie napatrzeć, człowiek chciałby się tam być. Zabiłabym za to żeby się tam znaleźć. :)
http://horoshiyblog.livejournal.com/569197.html - 5 zdjęcie od końca, wystarczy pojechać na Ukrainę, nie trzeba nikogo zabijać ;d
wiem ze moze to i nie na temat ale pole slonecznikowe moze i pieknie wyglada ale z slonecznikow na Wolyniu oleju slonecznikowego bym nie robil a tym bardziej nie jadl pestek slonecznika;/
Ojej, strasznie dużo czasu minęło od napisania przez Ciebie tego posta, ale może mnie usłyszysz;)
"Wiem, że cały film był kręcony w Czechach" - można wiedzieć, skąd to wiesz? Bo wydaje mi się to mocno nieprawdopodobne. Po co Amerykanie mieliby ściągać do Czech ukraińskie samochody, skoro można pojechać tam, gdzie są na miejscu? Nie mówiąc już o tych witrynach zapisanych cyrylicą. Również nie chce mi się wierzyć, żeby gdziekolwiek w Czechach były tak zapadłe miejsca, jak niektóre ukazane na filmie. Napisy na dworcu były zapisane całkowicie poprawne po ukraińsku - wątpię, żeby jakiekolwiek Czech znał ukraiński. Rosyjski tak, ale nie ukraiński. I wreszcie - widać było na filmie kilka charakterystycznych lokacji, takich jak Hotel Odessa, których na pewno nie dało się przenieść gdziekolwiek indziej;)
Co do pięknego pola słoneczników, to wyglądało mi to na komputerową robotę :(
Ale z drugiej strony w napisach końcowych są prawie sami Czesi... Nie wiem już, co mam o tym myśleć. Może Ukraińcy nie chcieli się zgodzić odgrywać tak stereotypowych postaci, jak ukazane w filmie? To możliwe. Jednak zdziwiło mnie dokładne oddanie realiów życia na Ukrainie (no, może niektóre kwestie "trochę" przerysowane), np. to, że pod Odessą mówią po rosyjsku, a na zachodzie kraju po ukraińsku. Nie, Czesi nie wiedzieliby takich rzeczy.
W ciekawostkach jest napisane, że większość scen była kręcona w Czechach :) Ale chyba do końca nie wiadomo, czy to czysta prawda.