Właśnie obejrzalem...
Już dawno żaden film nie zrobił na mnie tak wielkego wrażenia.
Doskonały humor i autentyczna zaduma.
Niełatwo to połaczyć. A tu proszę...
Gdy po skończonym filmie oglądam napisy do końca, a muzyka pląsa pośród mysli,
to jest to...
Rzadkie doznanie.
10/10.
Skylla
Film jest cudowny, śmieszny ale też pełny zadumy, smutku, nostalgii.
Przepiękne zdjęcia, kolorystyka, muzyka, którą słucham już od miesiąca i nie mogę się nacieszyć.
Postać Alexa świetnie zbudowana i odtworzona prze debiutanta Eugene'a Hutza - gratulacje. Elijah Wood jako dziwak i introwertyk o wielkich oczach spoglądajacych na świat przez grube szkła okularów - genialny.
Oscar dla psa odtwarzajacego Sammy Davis Junior, Junior, Oscar! Ta suka jest taka kochana, że mogłabym ją natychmiast adoptować. Nic dziwnego, że wyleczyła Jonathana z fobii.
Słoneczniki, koniki polne, trabant w kolorze nieba i swojskie, słowiańskie klimaty - kawał pięknego kina, aż dziw bierze, że film zrobili Amerykanie.
Wiecej takich produkcji proszę.
Ocena 9/10 (-1 punkt za dziadka, którego książkowa historia bardziej do mnie przemówiła niż filmowa)
ksiazki niestety nie mialem okazji przeczytac ale film jest naprawde niezly... troche zabawny, spora dawka przygody i zadumy... polecam
Musze sie z wami zgodzić w pełnej rozciągłości. Przysiadłem do tego filmu nic o nim nie wiedząc i pochłoną mnie do tego stopnia, że naprawdę czułem magię kina wylewającą sie z ekranu i napełniającą me serucho. Poza tym nie spodziwałem sie zobaczyć Ukrainy na ekranie, w dodatku tak przecudnie uchwyconej na zdjęciach (wciskający dom w polu słoneczników!!).
Świetne połaczenie humoru i ważkich tematów o poszukiwaniu korzeni i o tym jak ważna jest dla nas historia. Dalej nie moge wyjśc ze zdumienia patrząc na "produkcja:USA", bo ten film bardziej przypomina mi coś co mogłoby powstać z, dajmy na to, pomieszania Agnieszki Holland z Emirem Kusturica :-)
Prześwietni aktorzy i to nie tylko E. Wood ( w końcu w przekonywującej i dopasowanej do niego roli), a przede wszystkich Alex i reszta ukraińskich aktorów, nie wspominając o psie i błekitnym Trabbi.
Po prostu mnie film rozłożył, ale zamiast leżeć i ciągle sie nim zachwycać w samotności z muzyką brzmiącą mi w uszach, wole wam o tym napisać.
Rewelacja - której nie można przegapić jeśli ktoś lubi naprawdę dobre kino.
oj tak... tylko przy najlepszych filmach, podczas napisow koncowych nie ruszasz sie z miejsca tylko siedzisz i myslisz... :) i masz nadzieje ze to jednak nie koniec :P niestety filmu nie ogladalem JESZCZE ale od dawna go poszukiwalem, dzieki temu ze w Polsce go raczej nei bedzie (;]) wlasnie sciagam z neta :P
Zielona Ukraina, ma słowiańska dusz się raduje, dawać napiwki za informacje ha! To sie nazywa życzliwość i gościnność, tego nie kupisz. Prawdopodobnie mój prapradziadek przywędrował z Ukrainy dlatego film mnie ruszył. Co za plenery!!! Wschodnia Europa to najpiękniejsze miejsce na Ziemi.