Wszystko jest iluminacją

Everything Is Illuminated
2005
7,6 45 tys. ocen
7,6 10 1 45380
7,5 17 krytyków
Wszystko jest iluminacją
powrót do forum filmu Wszystko jest iluminacją

Perełka

ocenił(a) film na 10

Właśnie obejrzalem...
Już dawno żaden film nie zrobił na mnie tak wielkego wrażenia.
Doskonały humor i autentyczna zaduma.
Niełatwo to połaczyć. A tu proszę...

Gdy po skończonym filmie oglądam napisy do końca, a muzyka pląsa pośród mysli,
to jest to...
Rzadkie doznanie.

10/10.

Skylla

użytkownik usunięty
Skylla

Film jest cudowny, śmieszny ale też pełny zadumy, smutku, nostalgii.
Przepiękne zdjęcia, kolorystyka, muzyka, którą słucham już od miesiąca i nie mogę się nacieszyć.
Postać Alexa świetnie zbudowana i odtworzona prze debiutanta Eugene'a Hutza - gratulacje. Elijah Wood jako dziwak i introwertyk o wielkich oczach spoglądajacych na świat przez grube szkła okularów - genialny.
Oscar dla psa odtwarzajacego Sammy Davis Junior, Junior, Oscar! Ta suka jest taka kochana, że mogłabym ją natychmiast adoptować. Nic dziwnego, że wyleczyła Jonathana z fobii.
Słoneczniki, koniki polne, trabant w kolorze nieba i swojskie, słowiańskie klimaty - kawał pięknego kina, aż dziw bierze, że film zrobili Amerykanie.
Wiecej takich produkcji proszę.
Ocena 9/10 (-1 punkt za dziadka, którego książkowa historia bardziej do mnie przemówiła niż filmowa)

ocenił(a) film na 10

ksiazki niestety nie mialem okazji przeczytac ale film jest naprawde niezly... troche zabawny, spora dawka przygody i zadumy... polecam

ocenił(a) film na 9
djkilof

Musze sie z wami zgodzić w pełnej rozciągłości. Przysiadłem do tego filmu nic o nim nie wiedząc i pochłoną mnie do tego stopnia, że naprawdę czułem magię kina wylewającą sie z ekranu i napełniającą me serucho. Poza tym nie spodziwałem sie zobaczyć Ukrainy na ekranie, w dodatku tak przecudnie uchwyconej na zdjęciach (wciskający dom w polu słoneczników!!).
Świetne połaczenie humoru i ważkich tematów o poszukiwaniu korzeni i o tym jak ważna jest dla nas historia. Dalej nie moge wyjśc ze zdumienia patrząc na "produkcja:USA", bo ten film bardziej przypomina mi coś co mogłoby powstać z, dajmy na to, pomieszania Agnieszki Holland z Emirem Kusturica :-)
Prześwietni aktorzy i to nie tylko E. Wood ( w końcu w przekonywującej i dopasowanej do niego roli), a przede wszystkich Alex i reszta ukraińskich aktorów, nie wspominając o psie i błekitnym Trabbi.
Po prostu mnie film rozłożył, ale zamiast leżeć i ciągle sie nim zachwycać w samotności z muzyką brzmiącą mi w uszach, wole wam o tym napisać.
Rewelacja - której nie można przegapić jeśli ktoś lubi naprawdę dobre kino.

ocenił(a) film na 8
jarekte

oj tak... tylko przy najlepszych filmach, podczas napisow koncowych nie ruszasz sie z miejsca tylko siedzisz i myslisz... :) i masz nadzieje ze to jednak nie koniec :P niestety filmu nie ogladalem JESZCZE ale od dawna go poszukiwalem, dzieki temu ze w Polsce go raczej nei bedzie (;]) wlasnie sciagam z neta :P

ocenił(a) film na 9
Witch_King_3

Zielona Ukraina, ma słowiańska dusz się raduje, dawać napiwki za informacje ha! To sie nazywa życzliwość i gościnność, tego nie kupisz. Prawdopodobnie mój prapradziadek przywędrował z Ukrainy dlatego film mnie ruszył. Co za plenery!!! Wschodnia Europa to najpiękniejsze miejsce na Ziemi.