PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119831}

Wszystko jest iluminacją

Everything Is Illuminated
2005
7,6 45 tys. ocen
7,6 10 1 45358
7,4 22 krytyków
Wszystko jest iluminacją
powrót do forum filmu Wszystko jest iluminacją

Film jest obrazem widzianym wrażliwością żydowską [ pozbawiony jest jednak grossyzmu ] Mocny , obrazowy , pokazujący prowincjonalą Ukrainę połowy lat 90-tych. Warto z całą pewnością zobaczyć ten film. Polecam. 7/10

ocenił(a) film na 9
Sztorm68

Również przed chwilą go oglądałam i muszę powiedzieć, że do mnie przemawia całkowicie. Wszystko do siebie pasuje: świetne krajobrazy, a muzyka genialna. Sprawiło to, że opowiadana historia stała się jeszcze bardziej przejmująca. Gorąco polecam !

ocenił(a) film na 8
anjaa09

A Laryssa Lauret , to POLSKA AKTORKA ( A przynajmniej urodzona w Polsce ) :)

użytkownik usunięty
Sztorm68

Urodzona to ona mogła być skoro zachodnie ziemie Ukrainy przed wojną znajdowały się w Rzeczpospolitej.

anjaa09

"Wszystko do siebie pasuje"
trafnie ujęte ! ! (nic dodać)

ocenił(a) film na 9
anjaa09

Jest w tym filmie coś. Nie potrafię powiedzieć co, ale fascynuje. Rzadko się trafia na taki film.

ocenił(a) film na 7
Sztorm68

Ja oglądałam go tak naprawdę dzisiaj po raz drugi, ale za pierwszym razem obejrzałam tylko jego drugą połowę, więc chętnie obejrzałam cały film dzisiaj po raz kolejny na TVN7 w środę ;)
Ogółem klimat specyficzny jest, dobra muzyka, aktorstwo, piękna sceneria oraz wyróżniająca się (również swoim lekkim dziwactwem) fabuła i reżyseria.
7/10

Sztorm68

Też oglądnąłem i muszę przyznać mimo ,że trafiłem na niego przypadkiem, zaskoczył mnie pozytywnie. Lekki klimat, ale ma w sobie coś chwytającego za serce. 8/10

Sztorm68

ciekawa i zdecydowanie nietendencyjna fabuła, w c i ą g a j ą c a kompozycja muzyki, kadrów, dialogów i bezdialogów oraz aktorstwa.
Genialne partie tuby w charakterystycznych motywach muzycznych (czyż nie zbliżone do Kusturicy momentami? A gdzieniegdzie czy nie wkrada się "Amelia"?). Dobrane ujęcia (te obrazki z wnętrza samochodu, auta z lotu ptaka z krajobrazami ukraińskich pejzaży [nie wspominając o słonecznikach]. Spojrzenia 'amerykanina', spojrzenia dziadka. Cały wątek kolekcjonerstwa
w c i ą g a j ą c e

użytkownik usunięty
Isgri

Film rewelacyjny, ale wątek z popełniającym samobójstwo dziadkiem był lekką przesadą.

ocenił(a) film na 8

Dlaczego przesada ???

ocenił(a) film na 8
Sztorm68

UWAGA SPOILERY W TREŚCI
No bo jak przeważnie z dobrym filmem - przez to mamy kłopot z zakwalifikowaniem do gatunku - bo najpierw komedia a potem to już chyba tylko dramat przez tę śmierć...
Ale spójrzmy na śmierć dziadka jak na piękny koniec. Dziadek w końcu jest szczęśliwy i w tej chwili największego szczęścia chce umrzeć - trzeba tę decyzję uszanować. I moim zdaniem m. in. przez tę scenę i jej konsekwencje - film jest dobry, nie przesłodzony i pozbawiony z grubsza ciosanych stereotypów.
Poza tym fajnie, że nie mamy na tacy podanego wątku ukraińsko - żydowskiego - dziadek nie odpowiada na pytanie o antysemityzm przedwojenny - kto chce sobie doczyta.
Malownicze zdjęcia, muzyka, elementy kina drogi, klimat postkomuny, ślady dawnej świetności Odessy plus dobra historia "o czymś" i wyraziste postacie dają świetny film.