PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119831}

Wszystko jest iluminacją

Everything Is Illuminated
2005
7,6 45 tys. ocen
7,6 10 1 45358
7,4 22 krytyków
Wszystko jest iluminacją
powrót do forum filmu Wszystko jest iluminacją

Worek stereotypów

ocenił(a) film na 4

Ten nieudany, nudny film bazuje na stereotypach. Pierw widzimy kobietę w pociągu, która na widok Gwiazdy Dawida doznaje lekkiej konsternacji. Potem okazuje się, że młodzi Ukraińcy chodzą w dresach i trzech złotych łańcuchach na szyi, a "bufetowa" wygląda jakby żywcem przeniesiona z "Wojaczka". Tyle tylko, że film Majewskiego traktował o latach 60! Sama historia jest interesująca, ale sposób jej przedstawienia wskazuje jasno, że Liev Schreiber musi jeszcze dużo nauczyc sie jako reżyser.

ocenił(a) film na 8
Bodil

a mi się właśnie podobało to przerysowanie. Przyjęłam to jako celowy zabieg, ale może masze rację, że to brak wiedzy twórców

ocenił(a) film na 6
Bodil

Niestety muszę się zgodzić z panem Bodilem, film zawodzi na każdej linii, poczynając od samego scenariusza a na aktorstwie kończąc.

Jedyny plus filmu to wprowadzenie wątka "z dziadkiem", szkoda tylko, że tak słabo zarysowany.

ocenił(a) film na 8
nec

Bez wzgledu na to co pisali poprzednicy film i tak mi sie podobal

Bodil

Ok ok, a byłeś kiedyś na Ukrainie? Ja polecam, bo jest naprawdę pieknie... I jak zobaczysz, że młodzi Ukraińcy naprwdę chodzą w dresach to się zdzwisz. A film mi się podobał. :-)

remqm

tygrysek :)jak ja :P wiele nas łączy na tej stronie :)

ocenił(a) film na 3
Bodil

Bodil ma jak najbardziej rację, film nieudany. Mnie dodatkowo drażniła muzyka.

ocenił(a) film na 10
Bodil

"pierw" naucz sie poprawnej polszczyzny.
Film swietny.Inteligentny,co sie dzis rzadko zdarza. I,moim skromnym zdaniem, rezyser spisal sie wysmienicie. 10 punktow.

ocenił(a) film na 4
nija_3

Miało byc "pierwej", tak dla efektu stylistycznego, no ale jak widac wyszło inaczej. Kajam się i pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Bodil

Ah^^ w takim razie przepraszam i zwracam honor.

ocenił(a) film na 10
Bodil

Widze ze chyba nigdy nie byles na ukrainie ;)

Film swietny, pod wieloma wzgledami.

ocenił(a) film na 7
str4y

Ja byłem i to nie raz, ale jakoś nie udało mi się dostrzec Ukrainy na tym filmie. Widziałeś tam poza miastem ulice z wymalowanymi na biało pasami? Mi się nie udało. Poza tym w filmie brak dziur na drogach. Można powiedzieć: "szczegół", ale jakże istotny dla podróżujących samochodem :-) Nie najgorzej oddany został stosunek Ukraińców zachodnich do wschodnich. Jedyne co ratuje ten film, to to, że to nie jest film o Ukrainie.
Sam temat ciekawy, jednak według mnie mógł być ciekawiej przedstawiony.

Bodil

Przecież ten film opowiada właśnie o stereotypach, o postrzeganiu człowieka prez drugiego człowieka. Jaskrawośc tych elementów to zabieg celowy, poza tym samo przesłanie filmu < ktoś gdzieś napisał, że się go nie doszukał - lol > odnosi się właśnie do tego, że wszystko jest iluminacjją, wszystko, a więc i stereotypy.
Film wspaniały, wzruszający, spokojny.
Mojego pradziadka hitlerowcy zastrzelili w masowej egzekucji w myśl odpowiedzialności zbiorowej. Film jakoś wrzucił mnie w tamte wydarzenia, zachecił do odgrzebania starych fotografii, do rozmowy z babcią.
Polecam!

OldUpa

Podpisuje sie pod toba i za toba. Po popoludniowej drzemce wlaczylem dzis HBO i pomyslalem, zobacze co za scierwo znowu bedzie lecialo. Milo sie roczarowalem, gdyz film wart jest uwagi.

Bodil

a twój temat to worek SPOILEROW
wiec pisz o tym wczesniej :)

wiem ze to widac na samym poczatku, ale wlasnie to widac, a nie powinno.

ocenił(a) film na 10
Bodil

Ktoś kto twierdzi że film jest nudny i przejawia jedynie masę stereotypów udowadnia dwie rzeczy:
-nie widział go do końca
-nie zna się na kinie humanistycznym
Piękny w swojej prostocie i dorosły w przerysowaniach film. Oby więcej takich!

ocenił(a) film na 4
allu_3

Mylisz się, obejrzałem ten film do końca i dlatego pozwoliłem sobie zamieścić swoją opinię na jego temat. Swoją drogą, właśnie zakończenie (ta scena na lotnisku bodajże) najbardziej mnie poirytowało;) nie twierdzę, że znam się na jakimś "kinie humanistycznym", mogę polubić każdy film, byleby był udany!

ocenił(a) film na 9
Bodil

Muszę powiedzieć, że oburzył mnie twój komentarz na temat tego filmu.I aż sie zarejestrowałem żeby Ci odpisać.
Widzę, kompletnie go nie zrozumiałeś a to pozwoliło Ci wysypać "swój worek krytycyzmu". Film tak jak pisali Ci poprzednicy.Przerysowanie postaci i ich stereotypowość była zabiegiem celowym.Spełniał 2 role tą która już tu wymieniona i drugą "rozrywkową" po to żeby właśnie film nie był nudny.I co mamy? Film który bawi i cieszy oczy a do tego przekazuje bardzo istotne myśli i spostrzeżenia.Jest to jeden z lepszych filmów w swoim gatunku.Obsade ma świętną Muzykę również,gra aktorska nie jest na najwyższym poziomie ale nie musi być dzięki temu film nabiera troche naturalności.Jedna istotna wadą jest to ,że film służy jako reklama Ukrainy i przebarwia ją ale to nic dziwnego wkońcu Foer stamtąd pochodzi i chciał pokazać dobre strony tego kraju jednocześnie kręcąc auto reklame.Szkoda ,że nikt nie umie tak polski zareklamować przyokazji kręcenia filmu.
Film jest jak najbardziej udany chyba ,że ktoś jawnie nienawidzi żydów i wszystko co żydowskie wtedy 80% a może i wiecej filmów z hoolywood mu sie podobać nie będzie.Osobiści starałem sie doszukać szczególnie pro żydowskich scen i może takowy i były ale generalnie film podchodzi z dystansem również do tego. Moja ocena 9/10

infected_b

Zgadzam się co do tego, że przerysowanie było celowym zabiegiem. Również z tym, że film miał bawić poprzez ukazanie stereotypów. Inna sprawa, że nie każdego humor ten bawi. Mnie na przykład ten film nie rozśmieszył ani razu, ze dwa razy się tylko uśmiechnęłam i tyle. Natomiast przyznaję, że kilka scen na końcu mnie wzruszyło. Ogólnie jednak, jestem trochę zawiedziona.

To, że komuś się nie podoba ten film, nie znaczy że jest antysemitą, infected_b. Zdecydowanie za daleko się rozpędziłeś.

Natomiast, Bodil, co do sceny w pociągu... nie wiem czy zamierzenie, ale była to jedna z najbardziej autentycznych scen w filmie. Takie spojrzenia nienawistne, podejrzliwe i nieufne są jedną z najczęstszych "reakcji na Żyda" ze strony antysemitów, często w wypadku jak takiemu antysemicie tylko się wydaje, że oto właśnie widzi Żyda. To tak z mojego punktu widzenia i własnych obserwacji, w tym z autopsji, bo z racji wyglądu bywam brana za Żydówkę. Oczywiście możecie krzyczeć, że to i tak stereotyp, a na Ukrainie jak i w Polsce antysemitów niet... czyżby?
Prostując szczegóły, owa konsternacja kobiety nastąpiła jeszcze przed wyjęciem gwiazdy Dawida przez Jonathana.

mala_madi

Ok, ostatnie zdanie cofam :) konsternacja była do przewidzenia, stąd błąd. W sumie ta scena mogła być mniej łagodna, jak już się przerysowuje stereotypy...

Bodil

To przerysowanie bawiło mnie niesamowicie ze względu na to,że w zasadzie okolica, która jawi się kilka kilometrów od mojego miejsca zamieszkania wygląda jak ukazana w filmie ukraina... Pod tym względem ciekawe jest,że to co ludzie po drugiej stronie missisipi ( i takze Ty) sadzą o przerysowaniu tego filmu i stereotypach, w rzeczywistosci momentami jest realistyczne...

Btw. Gdyby nie bylo, pewnie i tak film bylby ok.