Jeden z najlepszych westernów w historii kina. Dla mnie chyba najlepszy. Cudowna muzyka, świetne zdjęcia a do tego klimat , którego brakuje dziesiejszym westernom. A na koniec boski Clint. W skali do 10 daje pełną dyche. Kto sie uważa za miłośnika westernu musi go obejrzec.
Kiedy ja to pisałem ...
Z perspektywy czasu jednak dalej twierdzę iż to świetny obraz. Być może zdarzyło mi się już lepsze, bardziej wspaniałe filmy oglądać ale ten western, jako saga antywojenna jest doprawdy perełką. Zabawne w nim tylko to po latach, że to nie Eastwood zamanifestował sens wojny, ale niejako wymusił na niej przyznanie sie do błedu jakim była i jest jej istota. Tak potrafią tylko najtwardsi ;)
Masz rację, film jest bardzo dobry. Ale są też lepsze filmy. Dzieła Peckipaha lub Leone.
Pozdrawiam
8/10
Nie przepadam z Westernami, ale ten oglądało mi się dobrze. Bardzo udany, ciekawa historia i fajny bohater.
8/10
Zgadza się - to jeden z najlepszych westernów w historii gatunku. Dzisiaj oglądałem go chyba po raz piąty i zawsze ogląda się mi go z taką samą przyjemnością.
10/10