który udziela się przez większość seansu. Idealny film na wieczór do kina, soczysta przygodówka, każda postać jest przerysowana, ale - jakaś:
Kapitan - nie wszystko mu wychodzi, ale jednocześnie piastuje funkcję skipera i specjalisty od Amazonki, z garścią sucharów w kieszeni,
Główna bohaterka - silna, niezależna kobieta, która potrafi postawić na swoim i prze ku swemu celowi. W tle jest też jakiś ojciec, więc postać całkiem dobrze rozrysowana,
Brat - największy kozak w filmie, umie się bić i ubrać stosownie do okazji.
Joachim - prawdziwy czarny charakter, zabije bez wahania. Przed byciem księciem torturował Jessego Pinkmana i klonował ludzi zamykając ich później w kosmicznej grze, gdzie też ich torturował.
Piękny świat i pokazane doświadczenie Disneya przy kolejnej produkcji, doskonała świadomość stosowania oświetlenia, ale także wspaniale zbudowane sceny i widoki. Przyjemny balans kolorów.
Natomiast nie podoba mi się na siłę wciśnięty wątek brata, tak, żeby już od dzieciaka uczyć tej całej tolerancji. I ten tekst "odwrócili się ode mnie, bo kocham ale inaczej?". Dla dorosłego człowieka jest to dość prosta manipulacja, ale młodemu człowiekowi może to trochę zmienić rzeczywistość. Nie uważam, żeby miłość taka jaka łączy kochanków kobietę i mężczyznę, między przedstawicielami tej samej płci była czymś normalnym. Jestem tolerancyjny, każdy ma wolną wolę i może żyć bezpiecznie jak chce, pod warunkiem, że nie łamie wolności drugiego człowieka. Zresztą nawet mój najlepszy kumpel, którego znam od przedszkola, ostatnio stwierdził, że czuje się kobietą i totalny luz, moje odczucia przyjaźni wobec niego/niej się nie zmieniają. Twierdzę jednak, że takie wartości nie powinny być promowane.
Film 6/10, do kina - serdecznie polecam, ładne widoki, dziarska przygoda, film na odpoczynek.