PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464256}

Wyspa tajemnic

Shutter Island
2010
8,2 608 tys. ocen
8,2 10 1 607827
7,3 98 krytyków
Wyspa tajemnic
powrót do forum filmu Wyspa tajemnic

Dlaczego w obozie KL Dachau napis "Arbeit Macht Frei" nad bramą jest żywą kopią tego z Oświęcimia? Podczas gdy tak naprawdę w Dachau napis taki znajdował się, ale na Kracie w bramie i wyglądał zupełnie inaczej niż ten przedstawiony w filmie? Czy może się mylę?

ocenił(a) film na 7
luciferi88

To prawda w Dachau napis Arbeit macht frei był w bramie nie nad nią poza tym każdy obóz koncentracyjny miał inaczej wyglądający napis Arbeit macht frei.Duży błąd rzeczowy jak na profesjonalną hollywoodzką predykcje

ocenił(a) film na 7
Slevin22

zgadzam sie, chociaz wcale nie czuje sie zaskoczony. nikt nie jest takim ignorantem jak chodzi o realia historyczne w kinematografii jak durni amerykanie.

luciferi88

Przebitki z Dachau były wg mnie najsłabszym elementem filmu - pełno w nich nieścisłości.

Po pierwsze, jak już wspomniałeś - brama. Po drugie - pociąg z zamrożonymi ciałami ludzi których nie wyjęto z wagonów - w 1945r Niemcy organizowali marsze śmierci z obozów, które ewakuowali: nie było mowy o tym żeby korzystać z deficytowych wagonów i lokomotyw po to, żeby transportować więźniów. Po drugie, przemieszany skład wagonów [kobiety dzieci i mężczyźni razem] sugerowałby że to jakiś transport 'z wolności' -- w 1945 roku nie było o tym mowy. Zresztą - Niemiecki porządek w obozach nie pozwoliłby na takie porzucenie transportu. A już w ogóle - obóz w Dachau wyzwolono 29 kwietnia 1945. Nie było wtedy mrozu.

Ponad to - wśród dorosłych więźniów jest dziecko - rzecz raczej niemożliwa w obozie.

Kolejnym błędem jest ranga oficera, który był komendantem - ten na filmie jest w randze SS Sturmbannfuehrer. Komendant obozu w 1945r. był w randze SS Obersturmbannfuehrer (chociaż to już jest czepianie się). Prawdą jest jednak to, że komendant ten zastrzelił się - miało to jednak miejsce kilka dni po zdobyciu KL Dachau - w Austrii..

ocenił(a) film na 7
tedus

co do pagonów zarządcy obozu to jestem pełen podziwu dla twojej spostrzegawczosci:) dorzuce jeszcze kobiety o pieknych dlugich wlosach ;)

ocenił(a) film na 7
tedus

z tym kwietniem tez masz racje! nie zastanawialem sie nad tym, a tak naprawde, to wszystko przeciez mozna bylo przy prawie zerowym wysiłku sprawdzić... mimo wszystko nie uwazam ze ten film byl jakos bardzo biedny.

ocenił(a) film na 9
whitepony86

Dobrze, zgadzam się z wszystkimi spostrzeżeniami, oczywiście. Musimy jednak wziąć pod uwagę fakt, że współczesna młodzież, bo przecież nie tylko dorośli będą oglądać ten film, nie ma zielonego pojęcia o obozach pracy, ich wyzwoleniach i już powoli zapomina, że kiedykolwiek było coś takiego jak II wojna światowa! Jestem w drugiej klasie liceum i z niechęcią muszę przyznać, że większość moich rówieśników nie wie nawet co znaczy "Arbei Mach Frei"! I to pomimo wielu wycieczek naukowych do obozu w Aushwitz i Birkenau. Więc jeśliby taki napis umieścił nie nad bramą, ale na przykład na niej (jak powinno być) lub nawet obok, to większość młodego pokolenia nie skojarzyłaby tego z obozem! Scorsese musiał też myśleć o półmózgach, które będą ten film oglądać. No i oczywiście o rozhisteryzowanych fankach Leonardo, które oglądają każdy jego film, jak gdyby nadal był tym aktorem z "Titanica".

ocenił(a) film na 9
Dominique_10

No właśnie. Jeśli mogę coś dorzucić od siebie. Tedus ma rację z błędami w filmie. Ale przedstawię dwa cytaty:
"Ponad to - wśród dorosłych więźniów jest dziecko - rzecz raczej niemożliwa w obozie."
"Po drugie, przemieszany skład wagonów [kobiety dzieci i mężczyźni razem] sugerowałby że to jakiś transport 'z wolności'"
i odniosę się do Twojej wypowiedzi. Moim zdaniem kobieta trzymająca dziewczynkę w ramionach była nawiązaniem do halucynacji głównego bohatera. W ukazaniu wspomnień nie chodziło o poprawność (i te błędy popełnione w filmie wymienił tedus). Można powiedzieć, że mężczyznę dręczyły wizje Dachau, ale również cierpiał z powodu utraty żony oraz dzieci. Dlatego te dwie traumy mogły mu się "przeplatać" (co zresztą widać doskonale w momencie, gdy mijając stos trupów odwraca się, i widzi swoją córeczkę, która mówi, że miał ją ratować).
Wobec tego potrafię "wybaczyć" te nieścisłości związane z obozem, bo może niekoniecznie były wynikiem niewiedzy (choć i taką możliwość biorę pod uwagę).

ocenił(a) film na 8
luciferi88

I ja zwróciłam na to uwagę, ale nie zapominajcie, że wspomnienia dotyczące obozu są wspomnieniami chorego człowieka dodatkowo przemieszanymi z urojeniami, więc mogą być niezgodne z rzeczywistością. Oczywiście nie można /jedynie na upartego/ tym wytłumaczyć błędnego napisu, ale śnieg i lód w kwietniu jak najbardziej ;)

ocenił(a) film na 9
Venus_Vulgivaga

Ja tam i tak ten film biorę dwuznacznie.

ocenił(a) film na 7
luciferi88

Moze i to jest błędne rozumowanie, jakie teraz przedstawię, ale...
Skoro "ted" był chory i nigdy tak naprawde nie był w dachau, to może dlatego brama w jego wyobrażeniu miała tablicę z napisem "arbeit macht frei" ? No bo skoro nigdy tam nie był, to mogło mu się to wydawać podobne do wszystkich obozów koncentracyjnych?
Nawet mi nie chodzi o to, że najeżdżacie na film i go bronię, ale cholera, tak proste błędy? Musi być na to wytłumaczenie, bo wątpie, żeby to było przypadkiem.

ocenił(a) film na 8
Elczesuaf

był w dachau. przecież żonę zabił dopiero na dwa lata przed umieszczeniem w zakładzie, nie był chory całe życie.

ocenił(a) film na 7
majek69

Szieeet, tak jest zgadza sie, troche minelo od kiedy oglądałem ten film, dlatego trochę pozapominałem, z tym dachau namieszałem