PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=173500}

Wyznania gejszy

Memoirs of a Geisha
2005
7,6 192 tys. ocen
7,6 10 1 192423
6,6 34 krytyków
Wyznania gejszy
powrót do forum filmu Wyznania gejszy

Nie spodobał mi się zabieg, jakiego dokonał się Arthur Golden w Wyznaniach Gejszy. Na pierwszych stronach książki dowiadujemy się, że 'wspomnienia drogiej Nitty Sayuri skłoniły mnie do przemyśleń [...], 'od początku zauroczył mnie świat Sauyri [...], 'trudno mi uwierzyć, że jej już nie ma pośród nas'. Czytamy również, już bez cytatów, że Sayuri pozwoliła na publikację dopiero po jej smierci i śmierci osób, o których opowiadała. Po przeczytaniu wstępu pomyślałem ' książka na faktach, świetnie, muszę ją przeczytać'. Dodam, że nie przepadam za fikcyjnymi dziełami, które są jedynie tworami wybraźni ich twórców, dlatego poczułem się oszukany, znajdując dopiero na ostatnim stronach książki wiadomość, że 'Sayuri i jej dzieje należą do świata fikcji'.

Jestem pewien, że wiele osób jest święcie przekonanych, że piękna Sayuri o szaroniebieskich oczach istniała kiedyś naprawdę. Możecie mnie uznać za głupca, poczułem się jednak tak, jakby ktoś opowiedział mi historię swojego życia, ja słuchałem z zapartym tchem przeżywając każde słowo, a na koniec ta osoba skwitowała 'zmyśliłem to'.

siaqo

Muszę przyznać, iż rzeczywiście jest to duże rozczarowanie. Wprawdzie nie czytałam książki ani nie słyszałam o rzekomym oparciu na faktach, ale miałam nadzieję na to, że jednak ta historia jest prawdziwa, a ja tylko pominęłam napisać "oparty na faktach", który był gdzieś na początku filmu.

ocenił(a) film na 9
Kedda

Książki nie czytałem ale film jest dla mnie absolutnie magiczny,chociaż nie lubię takich mhm "kobiecych" określeń:D

ocenił(a) film na 7
siaqo

Na końcu książki autor podaje, że informacji udzieliła mu jedna z najsłynniejszych geiko - Iwasaki Mineko. Napisała ona własną książkę by sprostować nieprawdziwe informacje zawarte w "Wyznaniach Gejszy", nazywa się ona "Gejsza z Gion" i jest na chomiku =). Może nie ma w niej tak dramatycznej fabuły ale za to podaje prawdziwe informacje o zawodzie w świecie kwiatów i wierzb. Na dodatek można się dopatrzyć na czym wzorował się Golden oraz jak pewne wydarzenia i fakty przeinaczył.