PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=173500}

Wyznania gejszy

Memoirs of a Geisha
2005
7,6 192 tys. ocen
7,6 10 1 192423
6,6 34 krytyków
Wyznania gejszy
powrót do forum filmu Wyznania gejszy

Film jest dobry, ale książka bije go na łopatki! Tam np. zakończenie jest mistrzowskie, a w filmie nijakie. Mimo tego adaptacja bardzo mi się spodobała.

ocenił(a) film na 8
agzet

Zgadzam się z Tobą w 100% agzet!
Ale u mnie 8/10 to bardzo wysoka ocena, biorąc pod uwagę, że szłam na niego już po przeczytaniu książki (która jest jedną moich ukochanych pozycji literackich) i dość sceptycznie nastawiona (nie podobało mi się obsadzenie 2 Chinek w rolach Japonek, choć po obejrzeniu filmu musiałam przyznać, że i Ziyi Zhang, i Li Gong świetnie sobie poradziły).

ocenił(a) film na 9
agzet

Cóż również twierdzę ,że książka jest zawsze lepsza od w filmu i w tym przypadku też tak jest. Uważam jednak ,że różnica między powieścią ,a filmem nie jest ,aż tak ogromna. Jest oczywiście trochę rzeczy ,które mi się nie podobały: jak np. pominięcie tego etapu, gdy Sayuri miała swojego danne (nie wiem czy dobrze napisałam to słowo) czy też,,upiększenie Nobu" ,ale pomimo tego film ogląda się z prawdziwą przyjemnością.

ocenił(a) film na 8
agzet

ksiazka jest bosska :) polecam :D

ocenił(a) film na 7
agzet

Rzadko kiedy bywa, że film na podstawie książki mnie zaspokaja, ale w tym przypadku jest naprawdę dobrze. Polecam przeczytać wpierw książkę ; )