PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489280}

X-Men: Pierwsza klasa

X-Men: First Class
2011
7,3 180 tys. ocen
7,3 10 1 179507
7,4 62 krytyków
X-Men: Pierwsza klasa
powrót do forum filmu X-Men: Pierwsza klasa

świetny film, nie jestem może fanatykiem serii, oglądałem to głównie z ciekawości jak te mutanty niby powstały i ze względu na fajne efekty specjalne, ale w tej części po prostu zobaczyłem profesjonalizm twórców.
Film ma braki, jak wymieniony kudłaty Profesor X który ma więcej włosów niż Magneto xd
Ale ogólnie film jest jednym z najlepszych w gatunku, z ostatnich lat.
Taki avatar gdyby nie miał "3D" to byłby przy tym zwykłym gniotem.
Tutaj mamy postać Magneto, którego metamorfoza przypomina przemianę Anakina Skywalkera w Lorda Vadera.
Świetny film.
Ocena 10/10 została przeze mnie wystawiona tylko dlatego, że porównałem go z tym co było w innych filmach z gatunku komiksy. Ten film nie ma w branży na razie żadnej konkurencji, ale zobaczymy, co twórcy zrobią w następnej części która ma wyjść już niedługo.
W skali ogółu dałbym mocne 8,5/10 w stronę "9"
Gdyby rozdawano oskary co pół roku wiem już co by wygrało pierwszą połowę tego roku.

Czekam na komentarze do opini

ocenił(a) film na 9
tymon90

Nie brak włosów jest brakiem filmu?
Nie od urodzenia Xavier był łysy ;)

ocenił(a) film na 5
deamon82

No, miał w końcu w blond włosy i twórcy się nie postarali, to w takim razie storm może mieć rude

ocenił(a) film na 8
Ellen Page

W Pierwszej klasie Storm ma włosy białe.

tymon90

Ten film ma w branży konkurencję, jest filmów komiksowych lepszych od tego X-Mena. Watchmen, Sin City, 300, V jak vendetta, Kick Ass, Mroczny Rycerz. No ale X-Men First Class zasłużone miejsce 7.

ocenił(a) film na 10
0wner2

Mów za siebie ;) Dla mnie to ulubiony film w ogóle (ale ja mam zacięcie na mutanty i to dlatego) i pewnie jak na razie takim zostanie. No chyba że sequel okaże się lepszy...

ocenił(a) film na 9
0wner2

Nie można porównywać takich produkcji jak Sin City i X-Men. Łatwiej jest nakręcić coś na podstawie jednego komiksu (Sin City) niż na podstawie dziesiątek komiksów (X-Men: First Class).
Nie wiem skąd ten zachwyt Mrocznym Rycerzem, moim zdaniem Batman z Keatonem był lepszy.

deamon82

Dla mnie Batman z Keatonem w porównaniu do TDK to jakieś nieporozumienie. Film może i dobry, jak na tamte czasy to rewelacja, ale jest niczym, w porównaniu z TDK. Burton jest przereklamowany. A co do X-Men to jeśli ktoś pisze, że to najlepszy film komiksowy w historii, to nie wypada nie napisać o Sin City, które mimo wszystko jest lepsze. I nie na podstawie jednego komiksu tylko trzech ;)

ocenił(a) film na 8
deamon82

No ale szczerze mówiąc co za różnica ile komiksów powstało? Daje Ci to wiekszy wybór i tyle.
Również Sin City czy TDK postawiłbym wyżej od X-menów co nie znaczy, że są słabym filmem.

ocenił(a) film na 9
tymon90

osobiście byłem fanem pierwszej czesci x-men i genezy Volverina (w szczególności) ,ale właśnie obejrzałem "Pierwszą Klase" i jestem mile zaskoczony.Z czystym sumieniem mogę dać 9/10.

ocenił(a) film na 9
tymon90

Jak dla mnie ten film, jak i Mroczny Rycerz są dwoma najlepszymi ekranizacjami komiksów. Reszta to zwykłe przeciętniaki.

ocenił(a) film na 8
FanOfAkatsuki

Szczególnie takie Watchmen, Sin City itp co?

ocenił(a) film na 9
Dealric

No nie powiem, żeby jakoś szczególnie mi przypadły do gustu. Raz obejrzę i nie wrócę do tego, bo nie warto.

FanOfAkatsuki

No to ładnie masz.

ocenił(a) film na 8
tymon90

Może nie najlepszy w historii ale film bardzo dobry. Powiem szczerze nie spodziewałem się że tak im dobrze wyjdzie!

ocenił(a) film na 9
Marucins

mam rozumieć że też najlepszy z całej serii ?

ocenił(a) film na 8
aronn

A można mieć co do tego wątpliwości chociaż?;)

ocenił(a) film na 9
Dealric

to była niezamierzona ironia,bo tej części jeszcze nie oglądałem....

ocenił(a) film na 8
aronn

To nie jest żadna seria.
Część jest bardzo dobra, nie pamiętam pozostałych. Ale najsłabiej z tego co pamiętam wypadł Wolverine.

ocenił(a) film na 9
Marucins

A co?

ocenił(a) film na 8
aronn

Oddzielne filmy nie związane ze sobą fabułą.

ocenił(a) film na 9
Marucins

no jak nie,1,2,3 a teraz prequel,nie są ze soba powiązane?

ocenił(a) film na 8
aronn

Nie, nie są. Teraz proponuję ci obejrzeć ten film (ludzie wypowiadają się a ty dalej swoje) i napisać TUTAJ opinię - bo twoje wypowiedzi zaniżają poziom dobrego smaku.

ocenił(a) film na 9
Marucins

Marucins na pewno obejrzę(dużo dobrych komentarzy przeczytałem)tak więc wierzę że to będzie dobry film,ale ja mam wrażenie,że ty w moich wypowiedziach wyczuwasz ukrytą ironię a tak wcale nie jest.Ja tylko nie wiem czemu się przyczepiłeś że to nie jest seria,niech będzie,najpierw była trylogia teraz jest prequel,pasuje ci?

ocenił(a) film na 9
aronn

Proszę piszą że seria:
http://pl.wikipedia.org/wiki/X-Men_%28film%29

Oczywiście pierwsza klasa to wydarzenia przed pierwszą częścią.

ocenił(a) film na 8
aronn

wikipedie :) Wiesz czemu wiki nie może służyć jako źródło w pracach, bo to kpina.

X-men (filmy) dzielimy na 3 zbiory, które nie są ze sobą powiązane NICZYM!
1. X1, X2, X3
2. X Wolverine
2. X First Class
Każdy z nich można oglądać oddzieleni i nic przez to nie stracisz ani nie zyskasz. Jeśli o to ci chodzi aronn.

ps. naucz wyrabiać się własne zdanie, to co dla mnie jest dobre nie znaczy że dla ciebie będzie - to że lubię starsze brunetki, nie znaczy że ci przypadną do gustu ;)

ocenił(a) film na 5
Marucins

Przeczytałam całą waszą dyskusję i chyba zniżę ocenę do 8, bo ja lubie komiksy, to przymykam oko na niedopatrzenia, ale moim zdaniem - zawiodłam się

ocenił(a) film na 9
Marucins

jak ładne to nie pogardzę ;)
Ale zgadzam się,zwracam honor,serią będzie "Pierwsza klasa" gdy wyjdą jej kontynuacje.