X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

X-Men: Days of Future Past
2014
7,4 169 tys. ocen
7,4 10 1 169499
7,1 44 krytyków
powrót do forum filmu X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

Dziura fabularna

ocenił(a) film na 7

Mam jeden problem z tym filmem, a mianowicie chodzi o jego ciągłość chronologiczną względem poprzednich filmów. Skoro wg. fabuły Mystique w roku 1973 została pojmana i pocięta w ramach eksperymentów jakim cudem może być obecna w wydarzeniach późniejszych? Jakim cudem Profesor X żyje skoro Ostatni Bastion jest kanoniczny? Skoro Sentinele były już stworzone w latach 70'tych w ogóle rząd ich nie używał i kiedy właściwie wybuch konflikt?

Film mi się podobał, ale dziury fabularne są tak olbrzymie, że sprawiają iż film zamiast podsumowywać starą linię czasową jeszcze bardziej ją komplikuje.

ocenił(a) film na 8
jaqqu7

Dokładnie po obejrzeniu filmu miałem ten sam problem z Mystique i ciągłością chronologiczną... Ogólnie film świetny ale ta sprawa nie daje mi spokoju może ktoś potrafi to sensownie wytłumaczyć?

davids877

"Skoro wg. fabuły Mystique w roku 1973 została pojmana i pocięta w ramach eksperymentów jakim cudem może być obecna w wydarzeniach późniejszych? " - Może dlatego jest obecna, ponieważ są to wydarzenia późniejsze które objęła zmiana historii przez cofnięcie się w czasie.
Nie wiem jak dokładnie wytłumaczyć moje rozumowanie, jednak gdyby oglądać filmy mniej więcej w takiej kolejności to brzmi to całkiem sensownie :
X-Men: Pierwsza klasa
X-Men
X-Men 2
X-Men: Ostatni bastion

ocenił(a) film na 10
davids877

Sprawa wygląda tak.Mamy do czynienia z alternatywną rzeczywistością taką jak w "powrocie do przyszłości"
Chronologicznie filmy powinno się oglądać tak:
X-Men: Pierwsza klasa (możemy się dowiedzieć o początkach X-menów ale można obejrzeć później)
X-Men
X-Men 2
X-Men: Ostatni bastion (cała trylogia ma wtedy sens bo w tej trylogii ginie Mistique)
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie(grubo po wydarzeniach z ostatniego bastionu, cofamy się do alternatywnej rzeczywistości pomiędzy X-Men: Pierwszą klasą a X-men i potem jest X-Men: Apocalypse
Filmy:
X-Men Geneza: Wolverine i Wolverine pominąłem bo zbytnio nie łączą się aż tak bardzo w wydarzeniach

PiraMidas

Mistique nie ginie w X-Men 3 tylko ona jest już człowiekiem a nie mutantem.

ocenił(a) film na 10
LordVader345

już jakiś czas temu widziałem ostatni bastion więc trafne spostrzeżenie z twojej strony