X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

X-Men: Days of Future Past
2014
7,4 169 tys. ocen
7,4 10 1 169494
7,1 44 krytyków
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie
powrót do forum filmu X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

Tradycyjnie po napisach końcowych w produkcjach Marvela mamy zapowiedzi tego co nastąpi dalej. Tym razem chyba najbardziej zagadkowa zapowiedź i tym bardziej jak dla mnie samego niezwykle interesujący temat pokazano. Piramidy, ich budowa itd. Czy to jest faktycznie kolejna Marvelowska zapowiedź tak jak zawsze? Bo nie kojarzę w ogóle co mogłoby to znaczyć, kompletnie nie ma to chyba nic wspólnego z Marvelem? Na samym początku jak układano piramidę pomyślałem oczywiście że kamienne bloki siła umysłu przesuwał Magneto. No ale po pierwsze to było tysiące lat temu, a po drugie chyba jak pokazali twarz to nie był on. Niech ktoś mi wyjaśni co miała znaczyć cała ta wstawka? Słyszałem o jakiejś produkcji, która opowiadałaby historię ludzkości, która powstała dzięki Anunnakim (trochę siedzę w temacie i ogólnie na taki film po Gwiezdnych Wrotach niesamowicie czekam ale nie słyszałem potem żadnych kolejnych informacji na ten temat - pomocy ! :( ). Czy to Marwelowska wstawka czy całkiem inny film ten o którym wspominam. Jeśli Marwelowski to o co z tym biega? A jeśli to zapowiedź innego filmu to jakiego dokładnie?

ocenił(a) film na 8
ufo254

http://zapodaj.net/20a486627b7b5.bmp.html

ocenił(a) film na 9
ufo254

To, żę nie kojarzysz, nie znaczy, że nie ma nic wspólnego z Marvelem.
Zaznaczę, że Marvel to przede wszystkim komiksy...

A ta konkretna scena przedstawia najbardziej ikonicznego przeciwnika X-menów, czyli Apocalypse'a.

Dealric

dokładnie , wg mnie to apokalipsa (choc nie wyglada szczerze mowiac) i 4 jezdzcow

ocenił(a) film na 9
emesde

Tu nie ma miejsca na "według mnie", skoro skandowali nawet jego imię.

Dealric

jest miejsce bo to taki zwrot "wg mnie to i to" co nie oznacza ze wyrażam jakies watpliwosci

ocenił(a) film na 9
emesde

Sugeruje, że to miałaby być Twoja interpretacja, a tak przecież nie jest, bo to po prostu fakt.

A nawiązując do poprzedniego postu, to Apocalypse z grubsza podobnie wyglądał w swoim originie. Najpopularniejszą swoją postać przybrał dopiero po założeniu zbroi Celestiali (o których w filmie na 99% mowy nie będzie).
A i jeśli chcesz odmieniać po Polsku to: kto/co Apokalips ;)

Dealric

sugeruje, ze jest to moja opinia :) specem od x-menow nie jestem, ale mysle , ze poprawnie udalo mi sie rozpoznac postać

zarowno z kreskowki jak i komiksow kojarze go wlasnie w zbroi, ale wiem ze sie w niej nie urodzil haha natomiast bardfziej chodzilo mi tu o twarz, poczatkowo myslalem ze to jakas ...kobieta :)

ocenił(a) film na 9
emesde

Tak dla porównania młody klon Apocalypse'a:
http://img3.wikia.nocookie.net/__cb20140207083243/marveldatabase/images/e/e2/En_ Sabah_Nur_%28Evan_Sabahnur%29_%28Earth-616%29_from_Wolverine_and_the_X-Men_0015. jpg

Twarz iście dziewczęca ;)

Dealric

no faktycznie .... "niezła laska" O_o

ocenił(a) film na 8
emesde

No ok wszystko gra, dzięki za wyjaśnienia, ale jedno ale. Jak ma się do X-menów ta postać sprzed tysięcy lat?

ocenił(a) film na 8
ufo254

I off-topowo. Może kojarzycie ten film o którym wspominałem wyżej na temat Gwiezdnych Wrót?

ufo254

co do filmu, niestety nie pomogę, co do tego jak sie ma do x-menow to apokalipsa tez jest mutantem, jednym z najstarszych ma cos kolo 2000 lat i (uwaga to moze byc spojler) ma chec zmienic wszystkich ludzi w mutantow , a tych co sie nie dadza zabic :) poza tym (to juz spory spojler jesli nie czytales komiksow, nie ogladales kreskowek) zniewoli 4 mutantow i zrobi z nich swoich jezdzcow, beda to czolowi mutanci nie jakis drugi szereg :)

ocenił(a) film na 9
emesde

A tu poprawię.
Jego celem nie jest i nigdy nie była przemiana wszystkich w mutantów. Jego założeniem jest hasło "survival of the fittest". Tylko najsilniejsi mają prawo żyć.
Co do tworzenia jeźdzców: Komiksowo ponownie nie muszą to być czołowe postaci (ba, takie to tylko mały ułamek wszystkich), co więcej to nawet nie zawsze byli mutanci.

Dealric

no oparłem sie tu na serii kreskowkowej tam chcial zmienic ludzi w mutantow, ta wersja wydaje mi sie najbardziej filmowa (niz "zwyczajna" zagłada i rozpierducha) i w filmowej wersji x-menow juz cos takiego bylo tylko z magneto w roli glownej :)

a to ze nie byl "zwyklym" mutantem tylko eternalem to jakos przegapilem , albo nie doczytalem , coz , to bylo lata temu gdy czytalem te komiksy i to nie wszystkie wiec dzieki za poprawienie, nie chce tu nikogo wprowadzac w blad

ocenił(a) film na 9
ufo254

Apocalypse w komiksie nie jest zmutowanym człowiekiem, a z mutowanym eternalem (Eternale to starożytna rasa, efekt eksperymentów kosmitów na ludziach), którzy są między innymi długowieczni.

ufo254

http://www.filmweb.pl/film/X-Men%3A+Apocalypse-2016-698051