X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

X-Men: Days of Future Past
2014
7,4 169 tys. ocen
7,4 10 1 169499
7,1 44 krytyków
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie
powrót do forum filmu X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

...przyszłość powinna zmienić się już w momencie wysłania Logana w przeszłość, a nie dopiero w momencie gdy Mystique opuściła broń :) Ale wtedy nie byłoby filmu więc nie ma czego żałować

ocenił(a) film na 10
Aureos

Jestem 5 minut po filmie. Mi się wydaję że nie wysyłali w przeszłość Logana a jego umysł. On w latach 70 już gdzieś tam był a oni wysłali do niego tylko jego umysł czyli to co nabył w przyszłości.

ocenił(a) film na 3
FF7manifo

Nie ma znaczenia. Przyszłość powinna (lub nie, w przypadku niepowodzenia Logana) zmienić się natychmiast.

ocenił(a) film na 10
von_Vogt

Możliwe. Mam inną teorię ale naprawdę nie chcę się zabierać za to bo zajęło by mi to dużo czasu i ciężko by było mi to wytłumaczyć. Ale zawsze są takie tematy/pytania/domysły pod każdym filmem gdzie znajduję się element cofania w czasie (Looper,Harry Poter - reszta filmów z tą tematyką wypadła mi z pamięci).

FF7manifo

z Harrym Potterem to ja mam rozkmine za każdym razem jak oglądam tę część z cofaniem się w czasie.

ocenił(a) film na 10
Oskajg

Ja również tak mam ale nie tylko z tym filmem a praktycznie z każdym z taką tematyką :)

ocenił(a) film na 6
Aureos

W filmie było powiedziane (zanim Logan został wysłany w przeszłość), że od puki się nie obudzi, obie linie czasowe będą istnieć równolegle i dopiero po jego przebudzeniu połączą się. Dlatego Xavier był w stanie porozumieć się z sobą z przyszłości, za pośrednictwem jego umysłu. Jak dla mnie wytłumaczenie dobre jak każde inne. Ciężko przedstawić motyw podróży w czasie bez dziur w fabule.

ocenił(a) film na 9
Aureos

Punktem najważniejszym i zwrotnym obu przyszłości była Mistique i jej chęć morderstwa Traska jak i sama jego śmierć. Wszystko zależało od tego, czy go zabije, czy nie. Jak się rozmyśliła, to tym samym zmieniła przyszłość na tą najlepszą dla mutantów. Przez co wszyscy zniknęli(wrócili na swoje miejsca w lepszej przyszłości). I ŻADNE inne działania Logana nie miałby znaczenia gdyby Mistique zastrzeliła Traska. Tak jak to błędnie mówi nam von_Vogt. Co do podróży w czasie:

Jeśli zakładamy, że w momencie przeniesienia świadomości podmiotu A do przeszłości powstaje alternatywna linia czasowa,Czyli przyszłość ze śmiercią mutantów nie będzie tknięta w żaden sposób. To postaci tuż po wystrzale Sentineli nie powinny zniknąć, a Logan winien opuścić ciało swojej młodszej wersji i wrócić do starszej. Ciało młodszego odzyskało by swoją świadomość i historia pisana byłaby już od nowa. Nic co było w przyszłości nie musiało się zdarzyć. Starszy Logan oczywiście zginąłby zabity przez Sentinele, a tamta przyszłość toczyła by się swoim własnym torem. Tak powstałyby dwie linie czasowe, które były jednością do roku 1973 w którym Logan się pojawił. Rozetnijmy sobie kartkę papieru do połowy, trzymajmy za część nie przeciętą i część cała, to by była wspólna przeszłość do roku 1973. Natomiast część powiedzmy lewa powstała po rozcięciu to by był rok 2023 ze śmiercią wszystkich mutantów a prawa zupełnie nowy bieg wydarzeń, czyli pięknie działająca szkoła i wszyscy żywi.

W filmie jednak przedstawiono nam inną teorię. Uważając, że przeniesienie świadomości podmiotu A, czyli nieingerowanie fizyczne w strukturę tamtego wszechświata naruszy strukturę tego z tą złą przyszłością. Przez co nie dostajemy podzielonej po pewnym czasie linii czasowej a "nadpisaną" cały czas jedną i tą samą. Dlatego postaci zniknęły, ponieważ ta przyszłość przestała być aktualna i stało się tak, jakby nie istniała. W tym wypadku nie nastąpiło przecięcie kartki do połowy i cała ona jest cała. Jedynie co się z nią stało to została naklejona na tą połowę nowa kartka. Czyli jeśli kartkę mamy czerwoną, to w połowie naklejamy na nią kartkę niebieską. W ten sposób dostajemy kartkę czerwono niebieską. Niebieski, to nowa przyszłość, szkoła cała i uczniowie w niej. Logan wrócił do swojego ciała w tym samym momencie, w którym w tamtej przyszłości został przebudzony. A, że ciało znajdowało się w innym miejscu nie miało znaczenia. Co oznacza, że jeśli przykładowo Mistique rzuciła broń w swoim momencie, a z perspektywy Kitty był 25 stycznia 2023 roku o godzinie 19:25 To po naprawieniu przyszłości i "naklejeniu" nowej Logan wrócił do ciała leżącego w łóżku o tej samej porze tj. 25 stycznia 2023 roku o godzinie 19:25 w tej właśnie nowej przyszłości. Czyli wszystko co miało wróciło na swoje miejsce. Trochę to zagmatwane ale tak wygląda przykładowa (pierwsza) teoria podróży w czasie często wykorzystywana w filmach i ta ukazana w X-Men Days of Future Past. Dziękuję za uwagę. - Są to tylko teorie, nie potwierdzone naukowo. Nie koniecznie muszą być zgodne z prawdą. Tego nie da się potwierdzić, bo jeszcze nie podróżujemy w czasie.

ocenił(a) film na 9
xandar12

...jeszcze. ;)

ocenił(a) film na 8
xandar12

A może już podróżujemy, tylko dobrze się z tym kryjemy - trudno to udowodnić :).