PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=214307}

X-Men Geneza: Wolverine

X-Men Origins: Wolverine
2009
7,2 177 tys. ocen
7,2 10 1 176902
4,3 45 krytyków
X-Men Geneza: Wolverine
powrót do forum filmu X-Men Geneza: Wolverine

KOMIKS

ocenił(a) film na 5

Witajcie, mam do Was ogromną prośbę!
w tym roku matura i wybrałam sobie temat co do komiksu i adaptacji filmowej tego komiksu.
chciałabym omówić adaptację filmową Wolverina. Genezę oraz ten nowy z tego roku film o Nim.
tylko mam problem - nie wiem dokładnie na podstawie jakich komiksów zostały zrobione te filmy.
wiecie może? ktoś coś? pomożecie?

ocenił(a) film na 8
piratee

olej Rosomaka . przeczytaj Watchmen. Strażnicy , potem obejrzyj film Watchmen. Strażnicy - sprawa będzie prosta - jeden komiks - jeden film ( co prawda 3 godz. , ale uczta dla kinomana )
poszukaj trochę o komiksie - recenzje , nagrody , co wniósł do świata komiksu
film - wierna adaptacja
szczerze polecam

ocenił(a) film na 4
piratee

M.in. komiksy "Wapon X" Barry'ego Windsor-Smitha i "Wolverine" Chrisa Clearmonta i Franka Millera. Jednak tak na prawdę te filmy nie są ekranizacjami konkretnych komiksów i będąc luźnymi adaptacjami czerpią z różnych tytułów, choć największy wpływ widać w dwóch wymienionych wyżej przeze mnie.

Twoja sprawa, ale również radziłbym wybrać coś prostszego - "Watchmen", "Sin City", "Persepolis", "300" - te filmy są ekranizacjami, czyli jak najwierniej przenoszą komiks na ekran.

ocenił(a) film na 3
piratee

Geneza nawiązuje (albo raczej udaje, że to robi, bo spieprza każde nawiązanie do komiksu) do Wolverine Origin i odrobinę do klasycznego Weapon X. Tylko, że gorszego filmu wybrać nie mogłeś.
Tegoroczny Wolverine nawiązuje jak wyżej wspomniano do Wolverine Millera i Clearmonta, ale ogranicza się to raczej do wykorzystania tych samych postaci i kilku scen.