Złap mnie, jeśli potrafisz

Catch Me If You Can
2002
7,9 350 tys. ocen
7,9 10 1 350325
7,4 62 krytyków
Złap mnie, jeśli potrafisz
powrót do forum filmu Złap mnie, jeśli potrafisz

KSIĄŻKA A FILM

ocenił(a) film na 8

hmmm hmmm - widziałem film wiele razy, przypadkiem trafiłem na książkę (dokładniej audiobook) - wieeeele się nagle zmieniło - ale nie przeszkadza absolutnie - jest wiele zmian z książki do filmu (niektóre wiadomo niezbędne) - jeszcze większa zmiana gdy po wysłuchaniu książki obejrzałem ponownie film... poecam

e_nygma

Wiele zmian to mało powiedziane. Że też się w filmach nie potrafią powstrzymać od kombinowania z oryginalną historią!

ocenił(a) film na 9
silvas76

Oczywiście książka znacznie lepsza, głębsza itp.

ocenił(a) film na 8
OmniModo

Możesz napisać czym dokładnie różniła się książka od filmu, i czy książka jest dostępna w polskiej wersji językowej?

ocenił(a) film na 7
dziuzeppe

Dołączam się do pytania. Swoją drogą Frank Abagnale- ogromny szacunek, mimo, że w czasach bez komputerów ( lepszych czasach).

ocenił(a) film na 9
muran_maciek

Warto samemu przeczytać aby ocenić różnicę, nie będę przecież ich tutaj w punktach wyszczególniał (szczególnie, że pamięć zawodzi, czytałem ją wiele lat temu) .
Przede wszystkim w powieści intrygi są przedstawione prawie w całości z punktu widzenia oszusta, natomiast w filmie mamy sporo wątków z agentem FBI. Ponadto film bardzo pobieżne potraktował przygotowania do kolejnych oszustw, które w książce wspaniale budowały napięcie.
Do tego ekranizacja całkowicie spłyciła sprawę szpitala i prawnika. Najciekawsze jest też to, że zakończenie filmu jest całkiem inne.
Film jest rewelacyjny, ale nie zapominajmy, że świetne filmy powstają zawsze na podstawie jeszcze lepszych książek.