PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5742}

Z piekła rodem

From Hell
2001
7,3 66 tys. ocen
7,3 10 1 66005
5,1 17 krytyków
Z piekła rodem
powrót do forum filmu Z piekła rodem

Klimat niezwykły, za sprawą kostiumów, krwawych, brązowych i zielonkawych barw brudnych ulic XIX wiecznego Londynu, klimatycznej muzyki... Ale nawet najwspanialsza scenografia nie przykryje bardzo przykrego wrażenia, że ktoś niemiłosiernie męczył się nad scenariuszem. Akcja idzie ociężale, niewyraźnie, trochę przewidywalnie i mało klarownie. Bardzo dosadnie rozdzielono bohaterów na "złych" i "dobrych", gdzie złymi są oczywiście panowie spod znaku cyrkla. Na siłę wpleciono intrygę królewskiego rodu, tudzież wplątano w to masonów, bardzo obskurnie i niechlujnie powiązano i rozwiązano wszystkie wątki. Biedny Johnny Depp bardzo nieswojo czuje się w roli detektywa-jedynego-powiernika-tajemnicy-zagadki. Nie ma gdzie się rozhulać ze swoim wachlarzem aktorskim. Londyńczycy zostali natomiast baaardzo przerysowani, jako mieszczuchy, niechluje, żądne ziemskich rozkoszy i sensacji robactwo... Być może była to tylko jedna dzielnica, ale nie pokazano dla kontrastu innych. Jedyny kontrast to salony-ulica. Niszczeje przez to głębia, ponieważ widz ma wrażenie, że uproszczono mu wszystko do bólu, aby zbyt nie przemęczał się przy oglądaniu. A może zrobił to scenarzysta, aby nie zagmatwać się we własnych labiryntach? Tego nie wiemy...

Niepotrzebnie ukazano tu tyle scen przemocy, tyle krwi i seksu. Czasami lepiej nic nie pokazać, lub pokazać malutko, aby uzyskać lepszy efekt. Tutaj jednak ma to też swój urok - być może reżyser miał na myśli takie słowa: "nie owija się w bawełnę, tak przecież było". Szkoda tylko, że na tym się skupił, zamiast dać pełniejszy obraz, stworzyć raczej aurę grozy a nie filmu gore.
Przydałoby się o wiele więcej kontrastów, jakichś odniesień zachowań ludzkich, mniej marionetkowych postaci, bardziej ludzkich ludzi i oczywiście - mniej sztucznych dialogów.

mikolaj_lajming

tak, klimat niezwykły, ale dużo scen w ogóle niepotrzebnych przez co film jest trochę nudnawy.

SPOILER
Poza tym jest dość zaplątany. Najpierw pokazali że porwali tego księcia i jego żonę i właściwie to nie było wiadomo dlaczego i co z nimi zrobili, potem pokazywali tylko kolejne mordy Kuby Rozpruwacza, a jak już dawno zapomniałam o tym księciu to nagle do niego wrócili. Strasznie 'rozlazły' film.
No i wątek tej Ady, która nagle znikąd pojawiła się na końcu - bardzo łatwo domyślić się po co...

użytkownik usunięty
majsaa

gimbus nie zauważy dobrego filmu nawet gdy usiądzie mu na twarzy.

ocenił(a) film na 9
mikolaj_lajming

osobiście uważam, że zarówno klimat jak i pewne zagmatwanie akcji" jest tu celowe i nie widzę zbędnych scen, co nie znaczy, że nie w nim nic, co by mnie ruszyło - wręcz przeciwnie. ale chyba o to chodzi w filmie o słynnym "kubie rozpruwaczu". klimat jest niesamowity i chyba jest najmocniejszą stroną tego obrazu.

ocenił(a) film na 5
mikolaj_lajming

U mnie podobne odczucia. Klimat i Deep w wątpliwej roli to stanowczo za mało, na udany film. Motyw z "podkładającymi" się prostytutkami wręcz dziecinnie naiwny i nieprzekonywujący. Filmy oparty o banalny schemat i tak wyraźne kontrasty nie mógł się udać w pełnym tego słowa znaczeniu. Po prostu. Ode mnie: 5/10. Spodziewałem się czegoś więcej.

użytkownik usunięty
Memorabilis

gimbus nie zauważy dobrego filmu nawet gdy usiądzie mu na twarzy.