Za linią wroga

Behind Enemy Lines
2001
6,9 28 tys. ocen
6,9 10 1 28274
4,9 9 krytyków
Za linią wroga
powrót do forum filmu Za linią wroga

Film jest tendencyjny

użytkownik usunięty

Ponieważ powtarza ogólnie przyjętą w świecie mantrę: mit złych Serbów i przewspaniałych Bośniaków/Chorwatów/Albańczyków. Niech twórcy tej produkcji poczytają sobie o bośniackich mordach na Serbach. W tej wojnie wszyscy zarzynali się tak samo, więc nie rozumiem, dlatego tylko Serbowie są ukazywani jako kaci, a Bośniacy w filmie to tacy fajni, niewinni i skrzywdzeni przez los chłopcy.

No wiesz to tylko amerykanie i mogą nie mieć pojęcia . A z drugiej strony te ich historyjki w filmach, że jeden dobry drugi zły i ten dobry zawsze ma racje przecież to podstawa Hollywood. A z tymi mordami na Serbach były z pewnością ale na ciut mniejszą skale niż na Bośniaków. Ale jak zauważyłeś działało to jak topór obusieczny.

użytkownik usunięty
pawel_murdock

Wydaje mi się, że Serbowie dlatego popełnili najwięcej zbrodni, że mieli największe militarne możliwości - spuścizna po dawnej Jugosławii. Ówczesna "armia bośniacka" to zbieranina chłopców w cywilkach z karabinami, których nawet dobrze nie umieli obsługiwać. Zupełnie na odwrót było w czasie II wojny światowej, gdy Chorwaci za przyzwoleniem Hitlera utworzyli obozy koncentracyjne, w których zarznęli pół miliona Serbów.
Nie to, żebym usprawiedliwiał S., doprawdy byłoby to głupie, ale po prostu denerwuje mnie ukazywanie połowicznej prawdy. To tak, jakby powiedzieć, że w czasie wojny w Hiszpanii mordowali tylko biali/tylko czerwoni, albo że... w 1939 roku napadli nas tylko Niemcy.
A Amerykanom po prostu pasuje takie spojrzenie na sprawę, bo nawet któryś z ich polityków powiedział: "Nie wybieramy sobie interesów w zależności od naszych przyjaciół, tylko przyjaciół w zależności od interesów".

no czyli wychodzi na to jak napisałem. Zwykły Amerykanin nie może mieć pojęcia jak to naprawdę było. A z tymi uzbrojeniem to w samo sedno wbiłeś. Bośniacy rzeczywiście mało zgarnęli po rozpadu Jugosławii.

pawel_murdock

Bośniacy to nie bardzo mieli co zagarniać, bo po za Bośnią i Hercegowiną ich właściwie nie było. Co innego Chorwaci, nie mówiąc już o Serbach.

kura999

ja bym bardziej się skoncentrował w tych rozważaniach na religii która zasadniczo przyległa do jakiegoś narodu. Tak samo jak w Irlandii niby się mówi, że katolicy z protestantami się biją ale prawda jest taka, że protestanci to synonim anglików i to ich religia która jako zaborcy przywlekli ze sobą do Irlandii.
Chorwatów przecież przez długie, długie lata napadano, mordowano i zniewolano.

markin

Z religią prawda, ale co do Bośniaków - zislamizowani Serbowie, Chorwaci?. Serbowie i Chorwaci to historycznie różne narody, coś jak Polacy i Czesi, Rusini i Rosjanie - Moskale. Przez długie lata, czyli ile, kiedy? Wszyscy mają dużo za uszami i nie widzę powodu by z Serbów robić czarne owce. Przecież równie dobrze ten podział wyglądał też tak: Rosja - NATO. Nie trzeba się długo zastanawiać, kto jest tym złym w takim układzie :).

kura999

jak to nie wiesz, że Chorwacja to kraj ciągle pod zaborami ? Zastanawiać się jednak należy bo to Serbowie najczęściej napadali i mordowali narody ościenne.

markin

Możesz podać te napaści Serbów? Jakoś mi się nie chce szukać i ilczyć. Akurat o ile coś mi świta to lali się i Serbowie i Chorawci głównie z Turkami. Czasem miedzy sobą w początakch i pobytu na Bałkanach. Ale żeby Serbowie jakoś szczególnie wykazali się w mordowaniu? W czasie II WŚ to chorwaci trzymalie z Niemiaszkami, a Serbowie z Aliantami o ile dobrze pamiętam, i to Chorwaci się wówczas popisali. No, ale czekam na przykłady.

kura999

trzymanie a trzymanie nie wbijajmy w worek dobra zła takie przykłady kto z kim trzymał bo Węgry też tam z Niemcami a kategorycznie zakazały na przemarsz wojsk niemieckich i atak na Polskę pod groźbą wojny z Niemcami.
Każda walka o wolność czy zabory to indywidualna sprawa.

We wioskach na wschodzi tereny Ukrainy i okolice ludność wieszała na bramach i w miejscach publicznych sierp i młot a obok krzyż nazistowski. Polecam film "The Soviet Story".

markin

Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Ja tylko chciałem przykłady na twoje twierdzenie, iż "Serbowie najczęściej napadali i mordowali narody ościenne". Węgrzy a Chorwaci to chyba troszkę inna bajka. Ci drudzy mają więcej za uszami w czasie IIWŚ, tak mi się wydaje wedle mojej wiedzy.

kura999

takie porównywanie co z tego, że Chorwacja czy Węgrzy nie wywołali wojny Niemcom ?

markin

Nie czaję o co Ci chodzi. Co, kto wywoływał. Gdzie ja coś takiego pisałem? Dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

z Chorwatami to akurat ostrożnie bo Chorwacja była chyba jako państwo/naród najdłużej pod zaborami na świecie bo ich zabór to ponad 1000 letni.

użytkownik usunięty
markin

Ze wszystkich państw b. Jugosławii tylko Serbia miała swoją państwowość średniowieczną, a po długiej przerwie pod tureckim butem, również nowożytną (lata przed I wojną światową). Cała reszta, czyli Chorwacja, Bośnia, Słowenia, Czarnogóra i Macedonia występowały zawsze tylko jako nazwy geograficzne, bez śladów suwerennego państwa. Więc nie ma co Chorwacji z tego towarzystwa jakoś specjalnie wyróżniać.
A chorwackie obozy koncentracyjne to fakt historyczny, nie wymyśliłem sobie tego. W internecie jest o tym od groma, poczytaj sobie. I sprawdź jeszcze nazwisko Ante Gotovina - chorwacki zbrodniarz wojenny z lat 90.-tych uznawany obecnie w swoim kraju za bohatera narodowego. Więc to nie jest tak, że tylko Serbowie czczą paskudnego Karadzicia.

skądś się to bierze przyczyny istnieją w przeszłych czasach tak jak napisałem Chorwacja była pod zaborami i za te zabory karała zaborców. Tak samo Niemcy ukarali żydów za niszczenie narodu niemieckiego sami byli sobie winni.

użytkownik usunięty
markin

Chorwacja była zawsze pod zaborem tureckim, a później austriackim, nienawiść do Serbów wzięła się dopiero w XX wieku, po wejściu Chorwacji w skład przedwojennej Jugosławii, w której zawsze pierwsze skrzypce grali Serbowie. To nienawiść za stłumione nawet nie militarnie, tylko politycznie dążenia niepodległościowe z poprzedniego stulecia. Chorwaci to jeden z narodów które wyjątkowo szybko zyskują sobie powód do zemsty.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8

Co ty wiesz o zabijaniu. Zło i przy tym wojna tkwi w ludziach, a nie w narodach!.

użytkownik usunięty
alcapone1973_filmweb

No właśnie, to dlaczego jeden naród ukazano w filmie jako "naród zbrodniarzy", a drugi jako "naród pokrzywdzonych? O tym właśnie pisałem, a ty przeczysz sam sobie.

ocenił(a) film na 7

bo to film amerykanski a jak wiadomo to Ante Gontowina przy pomocy rzad stanow zjednoczonych dokonal ostatnie akcji na serbska kraine ktora defakto zakonczyla dzilania wojene.

ocenił(a) film na 7

Odpowiedzialem sebie kim byl arkan. W Chorwacji bylem pare miesiecy nasluchalem sie troche.Serbscy bohaterowie to tylko zwykli wataszkowie robiacy brudne interesy jednoczesnie udajac wielkich patryjotow.W histori jedna i druga strona grabila sobie nawzajem i ostatnie slowo nalezalo jednak do Chorwacji .Ante Gontwina i oczywiscie z pomoca Usa pogonil ich za kraine.....wiekszosc zbrodni ktore przypisywalo sie oddziala Gontwiny ppelnial zwykla ludnosc chorwacka po wracajaca za wojskiem wymiezajac samosady serba ... film jak film zawsze sie szuka jakis porownan jesli to nie dokument....... pozdrawiam