Zabójczy szept

Whisper
2007
6,1 15 tys. ocen
6,1 10 1 15023
4,0 3 krytyków
Zabójczy szept
powrót do forum filmu Zabójczy szept

Zacznę od tego że do filmu podszedłem dość sceptycznie gdyż wcześniej już o nim słyszałem i widziałem ocenę na fw, która nie jest zbyt wysoka. Przeczytałem również kilkanaście tematów twierdzących że film jest średni, muszę się z tym całkowicie nie zgodzić. Choć fabuła jest prawie identyczna jak w filmie Omen, jest bardziej zaskakująca i ciekawsza. Film tak naprawdę nie powinien zostać zaliczony do horrorów gdyż tak naprawdę w ogóle nie straszy lecz mimo to ogląda się go bardzo dobrze. Dobra muzyka, dobra obsada (wcale nie musi być bardzo zanan)bardzo podobało mi się to że nie powtórzyli tego samego błędu co w Omenie i obsadzili szatana jako jeszcze małe dziecko, tu dostajemy już większego chłopca który swoją nadnaturalna inteligencją wykańcza wszystkich po kolei i tu jedna bolączka nie potrzebnie dodali do filmu jakiś takich dziwnych efektów specjalnych. Osobom które jeszcze nie obejrzały naprawdę gorąco polecam. Dziwie się że film ma tak niską ocenę ja wystawiłem 8/10.

Geralt555

A mi osobiście film średnio się podobał. Aktorzy i muzyka bdb, ogólny pomysł niezły, ale szczerze mówiąc zakończenie trochę mnie rozczarowało.
Chodzi konkretnie o Davida - jak niby przez 8 lat przeżył i nikt nie zauważył jego nadnaturalnych zdolności? W końcu to trochę dziwne, bo z filmu wynikało że gdzie się chłopiec się pojawił tam ktoś dostawał szału i mordował. Dodatkowo, rysunki chłopca były wyjątkowo dobre jak na 8 lat. Rozumiem, że ciało dziecka to była tylko powłoka, ale ktoś na pewno zauważyłby te wyjątkowe zdolności. Oprócz tego ciało Davida - zapewne zostało w tym lesie, a przecież policyjne dochodzenie nadal trwało. Jeszcze jedna moja wątpliwość - rana Maxa. Facet dostał kulkę w rękę, musiał odwiedzić jakiś szpital a tam z pewnością zainteresowali by się skąd taka rana (chociaż równie dobrze Max mógłbyć tylko zadraśnięty, jednak wydaje mi się że w filmie było dokładnie pokazane że kula trafia w rękę).
Rozumiem, że po nawet dobrym filmie zostaje kilka pytań i nierozwiązanych wątków, ale jak dla mnie w "Zabójczym Szepcie" jest zbyt dużo niedopowiedzianych spraw.
I tak na koniec - kim właściwie był David? Z tego co zrozumiałam upadłym aniołem, który przyszedł na ziemię by szerzyć zło... Jednak może ktoś lepiej to wytłumaczy?
Moja ocena : 5-5,5/10

ocenił(a) film na 8
st_julia

Nie,nie musiał odwiedzać szpitala, z pocisków stosowanych w tej strzelbie można zrobić dużo hałasu ale nie zranić na tyle poważnie, po tym śrucie można porostu zaszyć ranę a kula zarośnie się. Kilka wątków jest nie dopowiedzianych.
Ten upadły anioł to szatan.

Geralt555

No dobrze, takie rozwiązanie jeśli chodzi o ranę przewidywałam, ale w końcu w domu zostały bodajże 4 ciała które kiedyś policja znalazła... Jak wyżej pisałam - dla mnie zbyt dużo niedopowiedzianych wątków jest w tym filmie.

Geralt555

Mogę śmiało stwierdzić, że film nie rozczarował mnie wogóle.. Warto było posiedzieć troszkę dłużej przed TV :) Wkońcu obejrzałam coś innego, innego.. od filmów typu "Wzgórza mają oczy", "Droga bez powrotu", "Piła" i inne Hostele. Bardzo ciekawy.