Zabawy z bronią

Bowling for Columbine
2002
7,3 11 tys. ocen
7,3 10 1 11493
7,2 9 krytyków
Zabawy z bronią
powrót do forum filmu Zabawy z bronią

taka prawda! pokazana z prawdziwej strony. Szkoda tylko ze nie padła konkretna odpowiedż na temat dlaczego włąsnie w Ameryce jest tyle morderstw? Szkoda! ogolnie dokument naprawde poruszajacy i warty obejrzenia. Michael Moore jest naprawde wporzo gościem i bardzo go szanuje. Nie tylko za "Zabawy z bronią" jak i "Fahrenheit 9/11" ale rowniez za podejscie do waznych spraw. Ocena 8,5/10

Smokey

Odpowiedź po części jest. Strach
Społeczeństwo amerykańskie jest ciągle straszone to właśnie powoduje, że chętnie kupują broń i jej używają

ocenił(a) film na 7
Monk

Nie powiedziałabym, że strach.
W USA tylko 1% ludzi (podobno)ma wykształcenie. Nie są przestraszeni, są głupi, skoro na niego zagłosowali. Co z takimi poradzić...

Dama_Kameliowa

Podobno to Elvis żyje. 27% ma licencjat.
http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_the_United_States

Dama_Kameliowa

wykształcenie to nie wszystko bo wykształcenie to tylko papier, niech ktoś sprawdzi iloraz inteligencji

ocenił(a) film na 9
Bonus

1/4 to imbecyle (tak podaje South Park :P) A tak na poważnie to inteligencja nie ma tu nic do rzeczy... To raczej manipulacja rządu...

ocenił(a) film na 10
R4Zi3L

Ale mądre społeczeństwo trudnej jest zmanipulować! A Amerykanie rzeczywiście nie należą do najświatlejszych ludzi. Dokument na te temat:
,,Stupid in america" http://www.youtube.com/watch?v=Bx4pN-aiofw

ocenił(a) film na 10
Bonus

I tu właśnie dowiodłeś, że papier to jednak nie TYLKO papier. Ty zapewne go nie posiadasz i widać jaki z ciebie imbecyl, skoro uważasz, że dzięki testowi IQ można stwierdzić czy ktoś jest mądry czy nie. Taki test akurat nie daje ci żadnej pewności, a "zadania" jakie się w nich rozwiązuje są co najmniej śmieszne, zupełnie jak twój prosty tok rozumowania, z którego się nieźle uśmiałem :)

ocenił(a) film na 8
GanGstaRR

Zauważ, że test IQ to nie taki, który rozwiązujesz w 10 minut w internecie a potem wysyłasz smsa za 11 złotych żeby sprawdzić wynik, pewnie nawet w życiu nie widziałeś takiego testu. Twój post jest w takim razie nieprawidłowy.

ocenił(a) film na 1
Smokey

Ten film to propaganda - taka właśnie nie jest Ameryka. Śmiech na sali, że ten film dostał Oscara za najlepszy film dokumentalny. Polecam do obejrzenia "Michael Moore hates America".

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

Odpowiedz jest bardzo prosta i miażdżąca. Taka jest ameryka. Moore w swoich filmach nie zmyśla, to są filmy dokumentalne.
Co do nienawiści do USA - człowiek rzadko kiedy nienawidzi swojego domu, jakikolwiek by on nie był. Dziwie się że nikt nie pomyślał o nim jako o patriocie któremu po prostu nie jest obojętny los kraju.

ocenił(a) film na 1
duende_2

Moore chce żeby jego filmy wyglądały na filmy dokumentalne, ale w rzeczywistości nim nie są. Moore to kłamca który kreuje swoją rzeczywistość. Ja się nie dziwię że nikt nie pomyślał o nim jako o patriocie bo jak ktoś jest oszołomem to trudno go jednocześnie nazwać patriotą.

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

Moore kreuje rzeczywistość, tak masz racje. To on nasłał tego sześcioletniego chłopca, albo tych nastolatków ze szkoły w Columbine?
Nie rozśmieszaj mnie i przy okazji nie kompromituj siebie
Patriotyzm to złe słowo. Użyłem go z premedytacją, Moora krytykuje zazwyczaj prymitywna prawica która onanizuje się tym określeniem. A do niego bardziej pasuje określenie humanista, albo po prostu dobry człowiek.
Zbyt wiele ludzkich świń było patriotami aby to słowo cokolwiek dla mnie znaczyło..

ocenił(a) film na 1
duende_2

Nie, to nie on wysłał sześcioletniego chłopca, albo tych nastolatków ze szkoły w Columbine. Jak w ogóle możesz mieć wątpliwości co do tego? I kto tu się kompromituje? A tak przy okazji masz dziwne poczucie humoru.
Skąd posiadasz informacje że Moora krytykuje prymitywna prawica? Bo sądzę, że na tym forum raczej nie znajdziesz nikogo związanego z amerykańską prawicą. I podaj mi przykłady jakiś amerykańskich świń będących patriotami... ja takich nie znam, oświeć mnie proszę.

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

Nixon, Bush, Rumsfeld, Johnson, Reagan, Goldwater - od razy przyszli mi do głowy. Sam poszukaj trochę w Wikipedii i znajdz jeszcze kilkadziesiąt.

ocenił(a) film na 1
duende_2

Jak wpisuje na wikipedii /świnia patriota amerykanin/ to nic nie wychodzi. A co do wymienionych nazwisk to nigdy nie słyszałem by ktokolwiek nazwał ich patriotami, to tylko zwykli politycy.

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

wikipedia ci tego nie wyszuka. Spróbuj w googlach. Albo po prostu zapoznaj się z listą prezydentów.
A Moore jakby chciał zagrać propagandowo mógłby powiedzieć np że państwo które trzyma 1% dorosłych ludzi w więzieniu powinno ogłosić samorozwiązanie, ale takich rzeczy nie mówi.
W USA jest względna wolność słowa więc Moore z niej korzysta jak umie.

ocenił(a) film na 1
duende_2

Patrzyłem również w google i nic. To że ktoś jest prezydentem nie robi z niego patrioty.
Nie, to co mówisz co Moore mógłby powiedzieć nie było by propagandą. Propaganda to co innego, na chęci samorozwiązania państwa nie zdobył by poparcia. To o czym mówisz jest wręcz przeciwieństwem propagandy.
Tak, masz rację jest wolność słowa i nikt nie ma prawa Moorowi zakazać robienia swoich filmów. Są one nawet bardzo ciekawe jako zjawisko bo Moore osiągnął mistrzostwo w manipulowaniu widzem.

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

Przykro mi kolego ale ja nie wierze i nie wierzyłem nigdy w manipulację trupami. Trup jet trup, nie żyje i jest zimny, nie da się z nim polemizować

ocenił(a) film na 10
duende_2

Zobacz jaka straszna manipulacja
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8919630,Kongresmenka_postrzelona_ w_glowe_w_Arizonie.html

ocenił(a) film na 1
duende_2

To jest dla ciebie manipulacja?

ocenił(a) film na 1
duende_2

trup to także informacja, każdą informacją da się manipulować.

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

Sory gregory nie gadam z krzesłem. Cześć.

ocenił(a) film na 1
duende_2

A to ci niespodzianka, że na forum nie gadasz z krzesłem... no nic, pozostaje mi tobie życzyć powodzenia w szukaniu mebli do rozmowy, może kiedyś uda się tobie takowe znaleźć. Lekarz również mógłby być pomocny w rozwiązaniu twojego problemu.

duende_2

I nawet "fajny" artykuł z wyborczej umieściłeś:)
http://www.youtube.com/watch?v=l9tnyiTLP2k

"Moore kreuje rzeczywistość, tak masz racje. To on nasłał tego sześcioletniego chłopca, albo tych nastolatków ze szkoły w Columbine?"

A wg. Ciebie ten 6ciolatek miał tą broń na użytek własny i sam ją kupił w celu urządzenia sobie westernu? Czy podwędził komuś i to nie jest wina broni tylko człowieka do którego należała broń, i której to nie dopilnował?
Jak ktoś się skaleczy to jest wina jego nieuwagi czy noża? ... odpowiedź jest raczej trywialna ale Tobie duende_2 może sprawić problem... :)

"I podaj mi przykłady jakiś amerykańskich świń będących patriotami... ja takich nie znam, oświeć mnie proszę."
"Nixon, Bush, Rumsfeld, Johnson, Reagan, Goldwater - od razy przyszli mi do głowy. Sam poszukaj trochę w Wikipedii i znajdz jeszcze kilkadziesiąt."

A mi 1wszy przyszedł na myśl Obama i jego "darmowe leczenie" "zielona energia" i ratowanie z ubóstwa czarnoskórych dresiarzy z gett ... wszystko na kredycie który wciąga USA w recesje i zbliża je do upadku {przez galopujące długi} :)

ocenił(a) film na 7
Smokey

Pytanie skąd Smokey albo Boskigrom wiedzą o tym jak naprawdę jest w USA...
Dajcie Panowie spokój... Wątpie że byliście tam na wakacjach albo że macie wujka i ciocie w Ameryce...

ocenił(a) film na 1
3xtrzy

no tak się składa że ja akurat mam ciocie w Ameryce.

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

A kiedy ciocia z ameryki przylatuje? BUHAHAHAHAH.....

ocenił(a) film na 1
ocenił(a) film na 10
Boskigrom

Dowiesz się o co chodzi jak trochę podrośniesz :) Pozdro, synek

ocenił(a) film na 1
GanGstaRR

zapraszam na forum jeśli będziesz miał do powiedzenia na temat

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

ty masz strasznie dużo do powiedzenia na temat, chyba raczej twoja ciocia z ameryki xD

ocenił(a) film na 1
GanGstaRR

To nie ja pierwszy wspomniałem o rodzinie w Ameryce, a jednak to mi ją wypominasz. Nie rozumiem o co tobie chodzi.

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

o to mi chodzi, że sam nic nie wiesz... to tyle

ocenił(a) film na 1
GanGstaRR

a nie wpadłeś na to, że może ty nić nie wiesz i dla tego sądzisz że jest odwrotnie?

ocenił(a) film na 8
Boskigrom

Boskigrom,propaganda? Jestem ciekaw,jakbyś się czuł gdyby Tobie zastrzelono dziecko podczas nauki w szkole? Również, byś tak twierdził?

ocenił(a) film na 1
mido56

Tak, również bym tak twierdził, a przynajmniej mam nadzieję, że nadal myślał bym racjonalnie. Dlatego że ten film to właśnie taką pożywka dla ludzi którzy szukają winnego za każde gradobicie i trzęsienie ziemi jakie się wydarzy. Człowiek w obliczu tragedii łatwo łyka takie rzeczy.

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

A czy ja napisałem, że wiem coś na ten temat? Nie, ty się przechwalasz świetnie znającą sprawę ciocią i uważasz, że przez to ty również wiesz dużo. Napisz jeszcze, że ciocia chroni prezydenta USA i że mieszka w Białym Domie, a cały arsenał broni przydzielony USA rozwozi po miejscowych sklepach i że jest odpowiedzialna za uruchomienie pocisków anty balistycznych ... A tak ogólnie to śmiać mi się chce z ciebie, nawet nie czaisz aluzji ;d

ocenił(a) film na 1
GanGstaRR

Coś się tobie poplątało, to 3xtrzy zapytał mnie i Smokeya czy mamy rodzinę w USA, więc mu odpowiedziałem. I to jest wg ciebie przechwalanie się?
Tak to jest jak ktoś ma na tyle tupetu by wtrącać się w połowie dyskusji, nawet nie czytając poprzednich postów.
Masz rację, nie czaję twoich aluzji bo są bezsensowne i bezpodstawne. Jak już otrzesz pianę z ust to napisz o co tobie konkretnie chodzi.

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

Znajdź jakiegoś inteligentnego tłumacza na poziomie :>

ocenił(a) film na 1
GanGstaRR

Myślę, że bardziej nadał by się tu dobry psychoanalityk, który potrafił rozszyfrowywać pokręcone umysły. A może po prostu tak się zakręciłeś że sam nie wiesz już o co tobie chodziło i szukasz sposobu by wybrnąć z niewygodnej sytuacji?

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

Wiem o co mi chodziło, ale skoro nie nadążasz to nie będę ci każdej myśli tłumaczył co chwilę :) Normalny, inteligentny człowiek zrozumie o co mi chodziło, wszystko masz napisane. Kiedyś może sam do tego dojdziesz ;p A jak nie, to trudno... ;p

ocenił(a) film na 1
GanGstaRR

W skrócie: "wiem o co mi chodziło ale nie powiem". Już się bardziej tu nie kompromituj człowieku.

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

Wierz mi, że bardziej od ciebie się już nie da ;p

ocenił(a) film na 1
GanGstaRR

z jakiego to powodu ktokolwiek miałbym w cokolwiek uwierzyć osobie która sama nie wie o co jej chodzi? kolejny absurd.

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

Ty to chyba jak ostatni czegoś nie napiszesz (w dodatku mało błyskotliwego) to nie ma uja we wsi żeby cię zamknąć xD Może possij bananka?

ocenił(a) film na 1
GanGstaRR

Te osobiste uwagi skierowane w moją stronę mają być jakimś argumentem w dyskusji nad tym "jaka jest Ameryka" czy co? Bo nie rozumiem do czego dążysz.

użytkownik usunięty
Boskigrom

Chciał napisać , że jesteś idiotą, ale zabrakło mu odwagi. Tak przynajmniej mi się wydaje.

ocenił(a) film na 1

To oznaczało by tylko jedno - że nie ma żadnych argumentów więc musi się uciekać do osobistych wycieczek nie związanych z tematem by nie wyjść na głupka w gronie ludzi którzy dają się nabierać na tego typu zagrywki.

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

widzę, że coraz gorzej z tobą... wszędzie zaczynasz dopatrywać się spisku? :)

ocenił(a) film na 1
GanGstaRR

Kolejny argument niezwiązany z tematem?
Człowieku to nie jest poradnia psychologiczna! Swoimi widzeniami podziel się z lekarzem.