PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=512873}

Zabiłem moją matkę

J'ai tué ma mère
2009
7,4 42 tys. ocen
7,4 10 1 42028
6,8 40 krytyków
Zabiłem moją matkę
powrót do forum filmu Zabiłem moją matkę

Kto zrozumiał?

ocenił(a) film na 8

O co chodzi w scenie z uciekającą matką w sukni ślubnej?

ocenił(a) film na 8
m_a_c_88

To jedna z tych scen, które mnie ciekawią. Uważam, że uciekająca matka w sukni ślubnel jest symbolem miłości, która nigdy się nie urzeczywistni. Czy to w miłości do matki, czy do partnera/partnerki. Po prostu - nie może się udać, o czym świadczy w tej scenie rodzicielka odrzucająca syna (pomijam suknię ślubną, która świadczy o nieudanej miłości w związku).

Czekam na inne interpretacje, bo pewnie i ja z czasem tę scenę zacznę inaczej odbierać.

ocenił(a) film na 8
grimfather

BTW brawo dla Dolana za krótkie sceny, dzięki którym jego filmy stają się wielkimi dziełami. Nawet te krótkie. Wróżę, że stanie się drugim Almodovarem europejskiego kina.

ocenił(a) film na 6
grimfather

Podczas oglądania tej sceny pomyślałam, że chce powstrzymać matkę przed ślubem, bo przez to ona nie będzie jego matką, a on się nie urodzi i nie doświadczy tej chorej relacji. Poza tym nie dopuszczając do ślubu uratuje matkę przed błędem, niechcianego ślubu, dziecka, który wynikał tylko z poczucia obowiązku narzuconego na kobiety przez społeczeństwo, a któremu ona nie potrafiła się sprzeciwić.

ocenił(a) film na 8
rabbit_heart

Miałam takie samo skojarzenie.

ocenił(a) film na 7
rabbit_heart

Ciekawy pomysł. Też właśnie ta scena utkwiła mi w pamięci i się nad nią zastanawiałam ;)

ocenił(a) film na 8
rabbit_heart

Ja znowu odebralem to jako próba zatrzymania przy sobie matczynej milości. Zwróccie uwagę, że to się dzieje w tym samym miejscu, jak nagrania kiedy byl dzieckiem. W filmie ciagle mowi, ze jak był dzieckiem, to pomiedzy nim, a matka byla miłośc, przyjaźń.

Scena z uciekająca matka pojawia sie po tym jak matka obejrzała jego wideo i zrozumiała, że jej własny syn jej nie kocha. Że nastapił koniec, więzi zostały zerwane, miłośc odchodzi, ucieka. Syn natomiast miotał się w swoich uczuciach. Raz kochał, raz nienawidził. Próbował ja zatrzymac, bo wiedział, że zostanie sam?, zrozumiał swój bląd?, bo jej jednak potrzebowal? - róznie można to interpetować. A może chciał ja zatrzymac, by móc dalej ją nienawidzic?

ocenił(a) film na 7
m_a_c_88

A można by się pokusić o wątki psychoanalityczne, związane z pożądaniem własnej matki i słynnym kompleksem Edypa, czyli chęć chłopca do bycia jak najbliżej matki, "ślub" z matką, itp., co może symbolizować ta gonitwa.

użytkownik usunięty
m_a_c_88

Hubert w głębi serca potrzebuje matki, pragnie jej miłości i ciepła, ale ilekroć próbuje się do niej zbliżyć, ta nie pozwala mu na to (świadomie czy też nie). Scenę można odnieść do całego filmu: chęci zadowolenia matki, jej nagłych ataków złości/poczynań, ktore niszczą ich relację.