PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=512873}

Zabiłem moją matkę

J'ai tué ma mère
2009
7,4 42 tys. ocen
7,4 10 1 42028
6,8 40 krytyków
Zabiłem moją matkę
powrót do forum filmu Zabiłem moją matkę

Przeczytałam wiekszość wypowiedzi i właściwie nie były w nich wziete pod uwagę dwie ważne rzeczy: Kanada to nie Polska, panuje tam jednak trochę inna kultura, inny stan umysłu. Druga ważna dla mnie rzecz to to że w miare trwania filmu postać irytującego nastolatka z muchami w nosie zostaje skontrastowana przez niespełnioną, nie najmłodszą , nie najładniejszą i ogólnie rozchwianą emocjonalnie kobiete. Film jest irytujący, jest trudny, ciut nużący. Jest też pięknie nakręcony. Ach i nie wiem czy to kwestia tłumaczenia które miałam czy samego dialogu między postaciami, które były zupelnie nielogiczne i niegramatyczny (jednak myslę że to tłumaczenie). Czy warto obejrzeć? Jeśli ktoś lubi filmy o trudnych relacjach, pokazane w ładnych kadrach, zupełnie nie amerykańske, ale tez nie europejskie, troche nieskładne i ogólnie męczące to jest to film dla niego. Dla mnie nie ma porównania do "wyśnionych miłości" które podobały mi się o wiele bardziej, Jednak dla mnie to takie mocna 6/10. Nie poczułam tej głębi, ale tez nie czuje żebym zmarnowała czas. Czy to sztuka dla sztuki? Nie sądze, ponieważ Xavier pokazuje nam konflikt matki i syna. I całkiem trafnie udaje mu sie ten konflikt nakreślić, Mnie to jednak jakos nie wzrusza.

ocenił(a) film na 9
miausrau

Myślę, że na pewno tłumacz nawalił, pamiętam, że przy scenie gdy Hubert pyta się matki co by zrobiła gdyby on umarł padła tak nielogiczna odpowiedź, że przerwałam film i poszukałam angielskiej wersji tej sceny która miała sens.

ocenił(a) film na 8
pinksquirrel

Zaczynam być dumna ze swojej decyzji obejżenia filmu z angielskimi napisami. To w końcu jedna z najpiękniejszych scen w tym filmie. A co do ogólnej opini o filmie, poruszyło mnie najbardziej to, że film Xaviera jest oparty na jego własnych doświadczeniach i patrząc na ten film, jak na debiut, uważam, ze doskonale wybrał tematykę.

ocenił(a) film na 9
lostbutfine

Myślę, że sama muszę oglądnąć ponownie ten film tylko, że tym razem z angielskimi napisami. Zbyt dużo straciłam.

ocenił(a) film na 8
pinksquirrel

W tej scenie było tak:
- Co byś zrobiła, gdybym dzisiaj umarł?!
- Umarłabym jutro...

ocenił(a) film na 7
une_banane_verte

jeżeli ktoś chce obejrzeć film z dobrym napisami i lubię też filmy o szeroko pojętej tematyce lgbt polecam outfilm.pl