PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=512873}

Zabiłem moją matkę

J'ai tué ma mère
2009
7,4 42 tys. ocen
7,4 10 1 42028
6,8 40 krytyków
Zabiłem moją matkę
powrót do forum filmu Zabiłem moją matkę

cześć, niedawno skończyłem oglądać I killed my mother i nie do konca rozumiem scenę, kiedy
Hubert goni kobietę w sukni ślubnej, a która ciągle mu się wymyka. NIe wiem czy to była
nauczycielka ze szkołu czy jego matka z dłuższymi włosami (z przeszłości), a możejeszcze ktoś
inny kogo przegapiłem.
Jak rozumiecie tę scenę?

ocenił(a) film na 6
unsigned

ja też oglądając film nie mogłem pojąć o co w tej scenie chodziło. wydaje mi się, że to jego matka uciekała, tylko dlaczego? podłączam się do pytania. :))

ocenił(a) film na 9
unsigned

Jakaś chora wizja reżysera. Interpretacja dowolna :p Ale to raczej była jego matka, a nie nauczycielka :)

unsigned

Kobieta była matką Huberta, która uciekała przed odpowiedzialnością, z którą wiąże się bycie rodzicem, nie chciała być tą matką, jak wspominano kilkukrotnie w filmie, Hubert próbował ją dogonić, złapać, chciał mieć prawdziwą matkę. Tak to widzę :)

ocenił(a) film na 8
niewiemczo

ok, a więc zgadzamy się wszyscy że matka, ale czemu młodsza i w sukni ślubnej, jak to powiązać?

użytkownik usunięty
unsigned

Odebrałem tę scenę jako wyraz tęsknoty Huberta za dzieciństwem, kiedy między nimi była silniejsza więź. Wraz ze staraniami Huberta jak i Chantale paradoksalnie się odpychali. Pomimo,że oboje byli świadomi problemu to nie mogli go rozwiązać, wrócić do tych błogich lat dzieciństwa. Widać w bohaterach desperacje (i nawet skuszę się powiedzieć,że ciążyło nad nimi klasyczne fatum).

ocenił(a) film na 8

Nie no, poniosło CIe z Fatum ale z reszta sie zgadzam, dzieki

ocenił(a) film na 8
unsigned

Moim zdaniem scena ta odzwierciedla sytuacje sprzed lat, o której wspominał Hubert, że jego matka została jak gdyby przymuszona do roli matki i żony, bo tego wówczas wymagano od kobiet. Jej ucieczka symbolizuje właśnie te sytuacje.