Natknąłem się na Hunger słuchając Bauhaus i Bowie'go i od tamtej pory widziałem nie raz nie dwa. Cudowny mroczny klimat, powoli tocząca się akcja i doskonale pasujący na wampira Bowie. Stawiam piwo jeżeli ktoś mnie nakieruje na równie mroczny klimatyczny film. Tylko nie pisać Wywiad z Wampirem :P
Drabina Jakubowa, Wstręt, Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek, Pętla(57),
Zaznaczone jako do obejrzenia, dzięki. Widziałem jedynie Drabinę Jakubowa - scena piekła to arcydzieło
Polecam szwedzki Pozwól mi wejść - jeden z lepszych filmów traktujących o wampirach w ostatnich latach
Widzę że kolega siedzi w temacie ;) Propozycje wyglądają ciekawie, dołączam do listy must see ;) Dzięki
Temat sprzed roku, ale gdyby jakimś cudem Ci umknęło: "Tylko kochankowie przeżyją". Film ma bardzo mieszane recenzje, ale myślę, że warto go obejrzeć. Do tego "Kiss of the Damned" z nowszych. Pamiętam, że w latach 90 był też serial telewizyjny inspirowany Wampirem Maskaradą, ale to byś musiał pogrzebać.
Z wampirycznych tytułów to może "Les Lèvres Rouges" (1971) lub "Lemora: A Child's Tale of the Supernatural" (1975)
I oczywiście "Martin" George'a Romero (choć klimat jednak zupełnie inny....)
Może też "Byzantium" (2012) (ale mieszane uczucia mam)
A jak horror z wykorzystaniem muzyki Bauhaus, to "Noc demonów" z 1980. Choć to dość kiepskie :)
Jaka jest definicja klimatycznego filmu. Co do powyższych, nie mam wątpliwości, lecz Twoja propozycja obraża dobre kino. Pozbawiony uroku gniot ze sztywnymi głównymi rolami kochanków, pozbawionymi chemii.
Porównując Lestatta z "Pamietnikow wampirów", do jego nowej emo wersji z pierwszej dekady 2000 r., można rzec, że Tom Cruise nawet dobrze zrobił odrzucając rolę. Lestatt jest zabawny, zimnokrwisty, charakterny, a Steward Towndsed, stworzył kreację takiego romantycznego wampirka jak ze "Zmierzchu". Taka piękna kłoda. Brak jakichkolwiek uczuć między nim, a tą dziennikarką. Jakby dwie główne role przypadły innym aktorom, to pewnie wyszedł by z tego fajny film dla nastolatków. Zwłaszcza gdyby rolę kobiecą dostałby ktoś inny.
(z góry wiem, że już dwa nazwiska poprzestawiałam)
Muzyka całkiem dobra. Film ratuje Aallayiah. Tylko ona. Byłam bardzo zachwycona filmem jak miałam 11 lat. Potem powoli zaczynałam coraz więcej rozumieć.
Dzięki wielkie, obejrzałem na razie "Les Lèvres Rouges" i bardzo mi się podobał. Właściwie to nawet wygląda jakby Scott się tym inspirował, bardzo podobne postaci
Faktycznie podobieństwa do filmu pana Harry'ego Kümela są duże.. z tym, że film Scotta oparty jest na książce autorstwa Whitley'a Strieber'a.. Jak sam film ma się do pierwowzoru literackiego - nie wiem :)
O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu
http://www.filmweb.pl/film/O+dziewczynie%2C+kt%C3%B3ra+wraca+noc%C4%85+sama+do+d omu-2014-666433
Daj znać czy ktoś zasłużył na to piwo :d
"ŻAR CIAŁA" Lawrence'a Kasdana, thriller erotyczny z KATHLEEN TURNER (to jej debiut!), Williamem Hurtem i Mickey Rourke'em,
"ŚWIADEK MIMO WOLI" Briana De Palmy z Melanie Griffith,
"ZMYSŁOWA OBSESJA" z Theresą Russell ,
"MARTWA CISZA" Phillipa Noyce'a z NICOLE KIDMAN
"MALICE" z Nicole i Alekiem Baldwinem ,
"NAGI INSTYNKT"
"OSTATNIE UWIEDZENIE" z Lindą Fiorentino ,
"WIĘŹ" braci Wachowskich ,
"PODRÓŻ FELICJI" Atoma Egoyana,
"GDZIE LEŻY PRAWDA" z Alison Lohman, Rachel Blanchard, Kevinem Baconem i Colinem Firthem ,
"TOŻSAMOŚĆ" Jamesa Mangolda z Amandą Peet, Rayem Liottą i Johnem Cusackiem ,
"MOTEL" Nimroda Antala z Kate Beckisale i Lukiem Wilsonem,
"TRZECIA CZĘŚĆ NOCY" Andrzeja Żuławskiego z olśniewającą Małgorzatą Braunek i kapitalnym Leszkiem Teleszyńskim,
"ZAZDROŚĆ I MEDYCYNA" Janusza Majewskiego z Ewą Krzyżewską i Andrzejem Łapickim ,
"MEDIUM" Jacka Koprowicza z Grażyną Szapołowską i Jerzym Zelnikiem...