Nie jest to może kino najwyższych lotów. Nie jest to też kino amerykańskie, gdzie efekty zapierają dech w piersiach a sceny walki powodują w widzach wielkie wow. Ale powiem szczerze, że dzięki temu wszystko wyglądało naturalniej. Naprawdę podobały mi się sceny pościgów i momenty rozbić samochodów, będące bliższe prawdy niż fruwające i wybuchające auta w filmach USA. Podobała mi się też scena walki na komisariacie, kiedy się okazało, że nie wszyscy są mistrzami karate i krav magi. Fajne, rozrywkowe kino. Jak dla mnie siódemeczka.
Samochód płonął od tyłu, prawie sięgając Lino. Potem, policjant laserowo sprawdza trajektorię wystrzału kuli przez dziurę w tylnej szybie do deski rozdzielczej. Brak logiki w tym że szyba pękła od wysokiej temperatury i jej nie było a potem magicznie wróciła
1. Zatrzymanie samochodu przez zderzenie czołowe to żart.
2. Z tego zderzenia policjant wychodzi bez szwanku.
3. Każdy policjant w jednostce używa innej marki broni (widać tam bodajże Glocka, SIGa P226 albo P228, Berettę 92, Berettę APX i jakiś model 2011 (jest to zwykle broń SAO a typek mierzy z niej ze zrzuconym kurkiem XD )
4. Koleś bije się z policjantami na postarunku a nikt nie pomyślał o tym żeby użyć broni palnej czy choćby tazera.
5. Koleś położył solo z tuzin bagiet XD Jedno co jest ok w tej scenie to fakt że kobitką sobie buty wycierał i nie była ona turbonindżą.
6. Miał w papierach że wyjdzie za tydzień czy ile tam więc nie miał po co zabijać policjanta.
7. Po co oni podmienili samochody?!?
8. Policjant dobił mechanika kolbą strzelby "bo skończyła się amunicja" choć strzelono raz a magazynek jest na co najmniej 4 naboje.
9. Policjant po zabiciu mechaników postanowił pozbyć się strzelby, tylko po co?
10. Idą sobie przez jakiś losowy rynek w jakimś francuskim mieście a tam niemal same białasy choć akcja filmu raczej nie dzieje się w 1954.
11. Okazuje się że amunicja do strzelby jednak jest pod ręką.
12. Okazuje się że tę strzelbę jednak da radę załadować więcej niż jednym nabojem. Wciąż jednak nie rozumiem dlaczego nie czterema i w środku strzelaniny bierze się za używanie strzelby jak obucha.
13. Strzelali sobie ze strzelby w niedużym pomieszczeniu i nie ogłuchli.
14. Facet który rozwalił kłódkę łopatą postanowił ją z ignorować gdy musiał odgarnąć gnojówkę i postanowił to zrobić gołymi rękami.
15. Jak się ma dowód przeciwko sprzedajnemu policjantowi to najlepiej go ujawnić przez telefon - dzięki temu rośnie szansa na dostarczenie go odpowiednim władzom.
16. Samochody policyjne są fajne ale od gwałtownego hamowania odpada im podwozie. PS: to prawda!
17. Z jakiegoś powodu francuska policja używa niemieckiego G36C zamiast rodzimego FA-MAS.
18. Czy to był granat zapalający? Czy to film w uniwersum Battlefield 1? XD
Fakt - film jest porównywalnie głupi do USAńskich odpowiedników i nawet przyjemnie się ogląda ale to są dziury które w nim znalazłem podczas pierwszego oglądania przy trzecim piwie :)