Zakładnik

Collateral
2004
7,2 76 tys. ocen
7,2 10 1 76330
7,4 36 krytyków
Zakładnik
powrót do forum filmu Zakładnik

Ogladalem 3 filmy tego rezysera - Gorączka (Heat), Miami Vice no i oczywiscie Zakladnika i uwazam ze ten ostatni przerasta goraczke i miami vice. Film zrobiony w dobrym i nietypowym stylem ze swietna gra aktorska Toma Cruise'a i Jamiego Foxxa.
Goraczke obejrzalem poniewaz przeczytalem wiele komentarzy na temat tego filmu. Wielu pisalo o tym filmie ze jest to najlepszy film akcji w historii kina itp. Patrzac na obsade z poczatku tez mialem takie nadzieje ale niestety wyszedł niesamowity Kicz dałem 2/10.
Miami Vice obejrzalem po Zakladniku w nadzieji ze skoro Mann potrafil zrobic tak dobry film to teraz na podstawie popularnego serialu zrobi interesujacy film. Otrzymalem olbrzymie rozczarowanie film przez wiele dlugich minut jest nudny przez dlugi czas najwazniejszy staje sie zwiazek Sonnyego ( w tej roli Collin Farrel) z ta Chinka dalem naciagane 5/10
Zakladnik natomiast jest swietny tzryma w napieciu i szczerze mowiac zaluje tylko tego ze zakonczyl sie tak jak zakonczyl bo mimo iz vincent byl prawdziwym Killerem to bardziej sprzyjalem tej postaaci anizeli Maxowi. Szkoda tego cukierkowego i malo realnego zakonczenia. Od kiedy to taksowkarz ktory ma bron pierwszy raz w reku potrafi zabic swietnego zabojce.oczywiscie mozna powiedziec ze sprzyjal mu przypadek w koncu strzelali do siebie po ciemku i przez zamkniete drzwi ale nie moge zdzierżyc tego ze max nie odniosl zadnych obrazen natomiast Vincent dostal kilka kulek. mimo wszystko daje filmowi 9+/10 poniewaz bawilem sie przednio na tym filmie i powrocilem do niego pozniej kilka razy. Mam nadzieje ze nastepny film Manna nie bedzie taka szmira jak Miami Vice i gorączka.

A swoja droga czy zauwazyliscie podobienstwo w chatakteryzacji Toma Cruisea w zakladniku i Roberta De Niro w Gorączce? Podobne ułozenie włosów ,siwizna, kolor garnituru itd. Pozdro

Maniek2008

twierdząc,żę to słaby reżyser potwierdzasz to,że jednak nieznasz sie na filmach.Nietwierdze,że Mann niepopełnił paru gniotów jednak słaby napewno niejest.Polecam Crime Story na podstawie jego scenariusza i Miami Vice (serial)rzecz jasna.

ocenił(a) film na 9
kondi143

ogladalem jednoi drogie !!! no wypasiki i apropos miami vice te slynne
logo michael mann wypasior !!! facet jest kultowy !!
nie cierpie toma cruise ale w tym filmie zagral wysmienicie

ocenił(a) film na 8
kondi143

To wymień te gnioty które popełnił Mann...

Wpisów założyciela tematu nawet nie ma co komentować.

Gregg

Goraczka ode mnie ma 8/10, mozna powiedziec tylko 8/10, dalem oczko nizej za final, ktory mnie sie nie podobal.
Naprawde nie wiem dlaczego niecale 2 lata temu tak zle mowilem o tym filmie. pierwszy seans pamietam jak przez mgle, ale za drugim razem docenilem wszystkie walory: aktorstwo, rezyseria, dzwiek, fabula, nakreslenie postaci.

Jednak co do miami vice nie zmienie zdania. z 5 filmow Manna jakie obejrzalem, to MV jest wg mnie najslabszy.

ocenił(a) film na 8
Maniek2008

ta jak już wielu powiedziało nazywanie manna słabym reżyserem to herezja a
gorączki kiczem to już po prostu skandal...ogromna nieznajomośc kina akcji
;) Pozdro