Czy w każdej bajce musi się pojawić wątek walki z LGBT, szowinizmem, feminizmem, rasizmem? Nie można zrobić po prostu normalnej bajki? Czy feministki muszą od małego zaszczepiać dziecią (dziewczynką), że zarabiają niesprawiedliwie i nastawiać negatywnie na ,,mężczyzn"? Ta bajka pokazuje, że kobieta jest mądrzejsza od faceta, a on zarabia więcej... Po co to? Czekać tylko teraz na kontratak prawdziwego szowinisty, który stworzy bajkę, w której będzie udowadniać kobietą (z jego punktu widzenia) gdzie jest ich miejsce... Tak się właśnie rodzi negatywne nastawienie do płci przeciwnej... Dajcie się dzieciom kształtować samodzielnie, świat się zmienia, ludzie również... lata 90 już się dawno skończyły i ludzie mają inne nastawienie... Tworząc takie bajki sami nakierowujecie młode pokolenie na ścieżkę z którą chcecie walczyć... Ale to raczej walka, gdzie są same ataki... Może lepiej stworzyć bajkę, gdzie każdy jest równy bez zaczepnych tekstów typu ,,nie wierzę, że zarabiasz więcej ode mnie..."
Bajka nie do końca wiem do kogo jest kierowana... do dzieci czy do dorosłych... Dorosłych, którzy biorą rozwód czy do dzieci, które są w rodzinie rozbitej... A co jeśli dziecko, które to ogląda ma rodziców po rozwodzie i rodzice nie poświęcają jej tyle czasu jak w bajce? Dziecko weźmie to personalnie do siebie, czy ktoś się zastanowił jak się poczuje i jakie mogą być konsekwencje?
Nie wiem czemu tak napisałem... ;) Mój błąd... Przyznaję się bez bicia :) Ale jak na obcokrajowca to i tak ładnie napisane ;)
Ta bajka nie do końca jest dla dzieci bo pokazuje dość solidny problem a mianowicie jak rodzice się rozwodzą z własnej winy to dla dziecka mogą być potworami a jak dziecko straci w nich wiarę i pozbędzie się pozytywnych bodźców z własnego życia to w przyszłości może się stać jeszcze gorszym potworem niż jej rodzice!!!
Ale kobiety przy tych samych kompetencjach w Polsce zarabiają 15 procent mniej, mimo, że pracują lepiej. To prawdziwy problem.
A skąd Pani wie, że lepiej? ;) Jak już się tak bawimy to dlaczego facet 5 lat poźniej idzie na emeryturę? ;) Dlaczego jak trzeba iść na front to idą tylko mężczyźni? Oczywiście, nie mam z tym problemu, ale gdzie wtedy są feministki? I można tak wymieniać i wymieniać...
idą na emeryturę później ake mają ją wyższą, bo emerytura to kapitał podzielony przez średnią dalszą długość życia. Prawdziwa dyskryminacja to renta rodzinna dla wdów, bo samotni ubożsi obywatele płacą takie same składki a nie dostają dodatkowego świadczenia a ich składki rentowe w kwocie ok. 400 tys idą na wdowy.
W Polsce jest ok. 20 procent różnicy w pensjach kobiet i mężczyzn. To jest bardzo dużo i dobrze że o tym mówią wszędzie gdzie się da. Kobiety powinny znać swoją wartość.
20%? Proszę o dowody. Bo Polska jest na 6 miejscu w 2024r. I jest to różnica ok. 3% - to bardzo mało...
to nie mężczyźni pracując dłużej, tylko kobiety krócej , bo nadal system niedomaga i nie da się zastąpić instytucjonalnie babci. Kobiety są w tym wypadku karane nizszym świadczeniem i mogą pracować dalej ale często tego nie robią ze względu na zobowiązania rodzinne (rodzic ma 70-89 lat a wnuki się rodzą).