dla mnie to słabsza wersja Dumy i uprzedzenia
temat podobny, można znaleźć mnóstwo podobnych wątków, fakt że zakończenie sie mocno rożni.
dla mnie Duma i uprzedzenia jest jaśniejsza, pogodniejsza. są tam lepsze kostiumy i zdecydowanie lepsza muzyka
aaa i jeszcze jedno, James McAvoy zagrał i wyglądał świetnie w Pokucie, ale tu wyglądał mi na małego, zielonego hobbita ( z moim całym szacunkiem dla hobbitów ;)
Anne H. tez mi tak średnio pasowała do roli Jane, myślałam że lepiej wypadnie.
Długo się przekonywałam żeby oglądnąć ten film. Wczoraj przełamałam się i teraz wiem że moje obawy były słuszne. Anne Hathaway nie pasowała do roli Jane Austin. zawiodłam się również na całościowym wykonaniu, nie potrafie sprecyzować, po prostu w tym filmie czegoś mi brakowało. Fakt, miło się oglądało.
Jednak nie zgadzam się z tym że była to słabsza wersja Dumy i uprzedzenia. Faktycznie historia mogła wydać się podobna, jednak ukazane było w tym filmie, jak jej historia miłosna wpływa na twórczość i po części powoduje powstanie Dumy i Uprzedzenia. Nie ma się co dziwić że te dwie historie są do siebie podobne, Duma i Uprzedze nie jest wyssaną z palca historią. Jest ubarwionym opisem częsci jej życia, z zakończeniem na które Jane nie mogła liczyć.