Zakochana Jane

Becoming Jane
2007
7,3 47 tys. ocen
7,3 10 1 47005
5,7 9 krytyków
Zakochana Jane
powrót do forum filmu Zakochana Jane

zgadzam się z wieloma stwierdzeniami, które padły zarówno w recenzjach jak i komentarzach, ten film oglądałam z dużą przyjemnością, ale nie zachwycił mnie tak jak "Duma i Uprzedzenie" z K. Knightley czy "Mansfield Park" z F. O'Connor. Cały czas myślę nad tym, że chyba można było ten film zrobić lepiej, inaczej, może bardziej skomplikowanie, bardziej wiarygodnie? Ktoś kto nie czytał biografii J. Austen może za bardzo kojarzyć tę historię z prawdziwym życiem pisarki a życie jej było trochę inne... dużo faktów biograficznych się zgadzało.... nie, nie wiem czemu ale pozostał mi jakiś niedosyt, jakiś brak, może ktoś z was będzie umiał nazwać to czego ja nie umiem? Aktorzy znośni, Anne Hathaway i James McAvoy bardzo dobrze dobrani, więc co tu jest nie tak? Czego w tym filmie brakuje???????

użytkownik usunięty

Głębi ;). Czegoś, czego nie da się opisać słowami: Jane się zakochuje, później ma złamane serce, później znowu kocha, później znowu ma złamane serce i w końcu zaczyna pisać ;).

Hm. Myślę, że z tego filmu mimo wszystko można wyczytać odrobinę więcej;) Obie adaptacje wymienione powyżej również głębią nie grzeszyły (w porównaniu z pierwowzorami), nie mówiąc już o grze aktorskiej... Kwestia podejścia. Film generalnie ciekawy, mimo pojawiających się różnego rodzaju 'tanich chwytów' nawet miłe zaskoczenie... A dosyć enigmatyczne fakty z życia pisarki chyba działają na korzyść, bo tak naprawdę nic nie jest pewne;)