obecnie czytałam "Dumę i uprzedzenie", później za "Rozważną i romantyczną", "Perswazje" i "Emmę". chcę oglądnąć film, ale boję się, że przez to dowiem się końcówki którejś z książek Austen. czy ktoś może mnie uświadomić, czy jest coś wspomniane o jej książkach?
W filmie są pewne fabularne nawiązania do książek -niektóre elementy życia Jane Austen były inspiracją dla pewnych wątków jej powieści. Ale nie przypominam sobie, żeby film zdradzał szczegóły dotyczące treści książek :)
Jak dla mnie, to za dużo było z historii Lizzy i Darcy'ego z 'Dumy i Uprzedzenia'. Może i fabuła Becoming Jane nie zdradza szczegółów treści książek, ale nawiązuje do fabuły DIU trochę za bardzo... Rozwiązania w filmie są zbyt oczywiste, a postaci trochę bezmyślnie zarysowane. Filmowa Jane zdaje się w ogóle nie mieć charakteru jaki mógłby cechować Austen wnosząc po stylu jej pisania, wnikliwej obserwacji świata i ludzi wokół niej oraz ironicznego (choć diabelnie inteligentnego) humoru.
Nie zgadzam się z tobą,przeciesz to były inne czasy.Po co od razu taka ostra wypowiedz,Trochę więcej rozumu i inteligencji.