Witam
Dzisiaj go obejrzałem i nie rozumiem końca. Clementine wcześniej wyczyściła wspomnienia a potem Joel i jak to się stało, że na końcu wrócili do siebie? Joel chciał ją zatrzymać we wspomnieniach i co? Ta sekretarka powysyłała im taśmy. Nie zaczaiłem końca.
no oni się kiedyśtam spotkali na plaży, podczas imprezy znajomych Joela. potem Clementine wyczyściła Joela z pamięci i jego przyjaciel mu o tym powiedział, więc Joel robił to samo. próbował ją zostawić we wspomnieniach, ale to mu w końcu nie wyszło. w dzień zaraz po zabiegu on olał sobie pracę i w pociągu poznał Clementine po raz drugi. nie pamiętam jak to było dokładnie, ale oni chyba spędzili jakoś razem noc i Joel odwiózł Clementine do domu, ona tylko wzięła szczoteczkę do zębów i pocztę, i wtedy się zorientowali, że oboje się już znali i oboje się "powyczyszczali".
mam nadzieję, że wyjaśniłam niejasności.
To było też wcześniej, że też ją odwiózł i pod koniec znowu. To wpadli na siebie i przypomniało im się, że kiedyś się znali tak jak to było w Zagubionych jak Desmond przypominał im, że poznali się na wyspie?
Również nie pamiętam dokładnie, ale sam początek filmu to jego końcówka. Jak na początku Joel się budzi słychać jak ekipa czyszcząca wychodzi od niego.
Pod koniec czyszczenia pamięci Joela, on i Clementine obiecują sobie w ostatnim rozpadającym się wspomnieniu, że się spotkają tam, gdzie się poznali - czyli na plaży. Tego dnia oboje mając w podświadomości tę obietnicę z nieznanych sobie powodów jadą na plażę i poznają się po raz drugi. Wtedy, gdy Clementine chce zabrać rano tylko szczoteczkę z mieszkania, otrzymuje przesyłkę z listem od sekretarki i kasetą z nagraniami z sesji, gdy Joel wraca do siebie także znajduje taśmę. Po ich przesłuchaniu decydują się ponownie zaryzykować związek mimo swoich wad, o których dowiedzieli się słuchając kaset.
Warto dodać, że "wyczyszczona" sekretarka ponownie zaczyna żywic uczucia do doktora , który opracował metodę kasowania pamięci.. Puenta jest taka, że nie ważne co zrobisz z miłością nie wygrasz ;)