PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107855}

Zakochany bez pamięci

Eternal Sunshine of the Spotless Mind
2004
7,4 165 tys. ocen
7,4 10 1 164511
7,8 84 krytyków
Zakochany bez pamięci
powrót do forum filmu Zakochany bez pamięci

Analiza

ocenił(a) film na 8

Witam
Dzisiaj go obejrzałem i nie rozumiem końca. Clementine wcześniej wyczyściła wspomnienia a potem Joel i jak to się stało, że na końcu wrócili do siebie? Joel chciał ją zatrzymać we wspomnieniach i co? Ta sekretarka powysyłała im taśmy. Nie zaczaiłem końca.

ocenił(a) film na 10
luk52

no oni się kiedyśtam spotkali na plaży, podczas imprezy znajomych Joela. potem Clementine wyczyściła Joela z pamięci i jego przyjaciel mu o tym powiedział, więc Joel robił to samo. próbował ją zostawić we wspomnieniach, ale to mu w końcu nie wyszło. w dzień zaraz po zabiegu on olał sobie pracę i w pociągu poznał Clementine po raz drugi. nie pamiętam jak to było dokładnie, ale oni chyba spędzili jakoś razem noc i Joel odwiózł Clementine do domu, ona tylko wzięła szczoteczkę do zębów i pocztę, i wtedy się zorientowali, że oboje się już znali i oboje się "powyczyszczali".
mam nadzieję, że wyjaśniłam niejasności.

ocenił(a) film na 8
Moude_Bouvier

To było też wcześniej, że też ją odwiózł i pod koniec znowu. To wpadli na siebie i przypomniało im się, że kiedyś się znali tak jak to było w Zagubionych jak Desmond przypominał im, że poznali się na wyspie?

ocenił(a) film na 9
luk52

Również nie pamiętam dokładnie, ale sam początek filmu to jego końcówka. Jak na początku Joel się budzi słychać jak ekipa czyszcząca wychodzi od niego.

ocenił(a) film na 8
luk52

Pod koniec czyszczenia pamięci Joela, on i Clementine obiecują sobie w ostatnim rozpadającym się wspomnieniu, że się spotkają tam, gdzie się poznali - czyli na plaży. Tego dnia oboje mając w podświadomości tę obietnicę z nieznanych sobie powodów jadą na plażę i poznają się po raz drugi. Wtedy, gdy Clementine chce zabrać rano tylko szczoteczkę z mieszkania, otrzymuje przesyłkę z listem od sekretarki i kasetą z nagraniami z sesji, gdy Joel wraca do siebie także znajduje taśmę. Po ich przesłuchaniu decydują się ponownie zaryzykować związek mimo swoich wad, o których dowiedzieli się słuchając kaset.

ocenił(a) film na 8
lily_vampire

Już trochę jaśniej, dzięki.

ocenił(a) film na 8
luk52

Nie ma za co:)

ocenił(a) film na 9
lily_vampire

Warto dodać, że "wyczyszczona" sekretarka ponownie zaczyna żywic uczucia do doktora , który opracował metodę kasowania pamięci.. Puenta jest taka, że nie ważne co zrobisz z miłością nie wygrasz ;)

lily_vampire

Ja nie rozumiem tylko jednego. Joel miał w podświadomości że ma się udać na plażę ale Clementine nie mogła mieć tego w podświadomości bo to było w wspomnieniu Joela i on rozmawiał o tym tylko z Clementine która była jego wytworem wyobraźni a nie z prawdziwą osobą.