PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119847}

Zapowiedź

Knowing
2009
6,6 143 tys. ocen
6,6 10 1 143324
4,4 27 krytyków
Zapowiedź
powrót do forum filmu Zapowiedź

Zepsuty koniec

ocenił(a) film na 6

Gdyby nie końcówka filmu, byłby to jeden z najlepszych filmów w tej kategorii jaki widziałem. Bardzo mnie zaciekawiły liczby odpowiadające katastrofom, później świetna scena z samolotem, ale kiedy zobaczyłem "statek kosmiczny" moja ocena filmu bardzo spadła.Wiele osób może się ze mną nie zgadzać (w końcu jest to podgatunek Sci-Fi). Ogólnie film dobry (gra aktorska, reżyseria, muzyka), ale ta końcówka zmusiła mnie do wystawienia 6/10, a gdyby nie Cage, którego lubię pewnie byłoby niżej.

ocenił(a) film na 3
T_Y_L_E_R

DO sceny ze statkiem to dla mnie 6 a nawet 7/10. Ale Ci kosmici, dzieci wyprane z emocji (zwlaszcza ta dziewczynka)... wiec koncowo daje 3/10. Film ogolnie z bardzo fajnymi efektami ale calkowicie pozbawiony jakiejkolwiek logiki.

ocenił(a) film na 7
T_Y_L_E_R

Popieram. Cały film siedziałam wpatrzona i zainteresowana a jak na koniec wyskoczyli z tym statkiem to mało z krzesła nie spadłam. Jak dla mnie spieprzyli koniec tymi kosmitami. Klimat, efekty, scena z rozbijającym się metrem była niezła wszystko było super. Jak dla mnie mogli zginąć wszyscy i tak byłoby najlepiej.

ocenił(a) film na 7
samuania

Zgadzam się z wami. Gdyby nie ostatnie 15 min filmu był by to naprawde dobry thriller. Wtedy nie odpowiadał by na wszystkie wątki(np co dalej stało się z dziećmi) i pozostawiał po wyjściu z kina pewne zastanowienie, ciekawość...

ocenił(a) film na 5
oskarrr24

Pieprzycie drodzy koledzy i koleżanki.

nawiązania filmu do biblii były bardzo znaczące i wyraźne. Zapoznajcie się z księgą Ezechiela i dopiero potem wypowiadajcie się na temat zakończenia.
W którymś momencie filmu jest nawet dana wskazówka (cytat pochodzący z Ezechiela). Generalnie w księdze tej opisane jest spotkanie proroka z bogiem. Tylko co najdziwniejsze według wielu badaczy biblii opis "rydwanu" odpowiada opisowi części mechanicznych statku kosmicznego!!!
Umieszczenie więc kosmitów, którzy wyglądają jak kosmici - są wysocy, szczupli itd. - a którzy w locie owiewani są przez "coś", co wygląda jak skrzydła ma nawiązanie do aniołów i jest logiczną kontynuacją scenariusza oraz nawiązaniem do wierzeń wielu ludzi.
Ukazanie dwójki dzieci i drzewa wiedzy również koreluje z biblią. Natomiast białe króliki to według mnie uśmiech do osób znających historię Adama i Ewy. Według niej jednym z pierwszych zwierząt na jakie Adam zwrócił uwagę był właśnie królik.
Moja rada koledzy i koleżanki forumowicze - poczytajcie biblię i jeszcze raz obejrzyjcie film.
Pozdrawiam.

P.S. Aha. dla mnie 5/10.

ocenił(a) film na 10
T_Y_L_E_R

Film ciekawy, dobrze rozwijająca się akcja, efekty specjalne na dobrym poziomie. Rola zgrana przez Nicolas'a Cage to naprawdę kawałek porządnego kina i tu już się kończą plusy... Co to miało być za zakończenie? Jak na taką produkcję mogli się twórcy postarać o lepszy scenariusz... W głównej scenie, gdy dzieci wchodziły na "statek kosmiczny" zaciekawiła mnie jedna rzecz.
Dlaczego "obcy" mieli skrzydła? I to jeszcze takie, że aby je zobaczyć wymagały pełnego skupienia od widza.

Ocena: 7/10

użytkownik usunięty
T_Y_L_E_R

jak dla mnie to nie był statek kosmiczny i to nie byli kosmici, mieli skrzydła więc byli aniołami.

ocenił(a) film na 10
T_Y_L_E_R

Koniec faktycznie reżyser spieprzył. Za dużo fantastyki... Daję 7/10.

ocenił(a) film na 10
T_Y_L_E_R

Ale jakby nie patrzeć film jest lepszy od Doomsday 2012:D

ocenił(a) film na 10
T_Y_L_E_R

Ale jakby nie patrzeć film jest lepszy od 2012: Doomsday :)