zajebiście dziwi mnie tylko jedno przecież ameryka sie spaliła - huj z nia, ale druga półkula jak było pokazane nie więc na huj ci kosmici - żal.pl
Pozdrawiam film ma u mnie 7/10 był spoko ale końcówka mnie rozjebała <lol4>
pozdro
:O inteligencja wypowiedzi powaliła mnie na łopatki w przysłowiowe try miga ;O
pzdr
:: OGŁOSZENIE DUSZPASTERSKIE NR 666 ::
Gratulacje!
NARESZCIE!
!!! MAMY GŁUPKA ROKU Z PLANETY ZIEMIA !!! (migający tekst xD)
verymadmanonthisweb - wygłosił oficjalnie tezę ,że "planeta Ziemia nie wykonuje żadnego ruchu, a w Ameryce zawsze jest Dzień i październik.
Twierdzi również ,że fala wybuchu słonecznego idealnie zatrzyma się w połowie planety Ziemia, i ni chu** cala dalej."
Gratulacje!!
Proszę się nie śmiać ponieważ granica między GENIUSZEM ,a CIĘŻKIMI ZABURZENIAMI MYŚLENIA jest cholernie cienka (prawie jak ta gdzie kończy się fala wybuchu słońca)
:: KONIEC OGŁOSZENIA ::
wybuch tak. na ogół rózne erupcje trwaja chwilkę ^^ baa.. nieraz tylko kilka minut. za to konsekwencje erupcji sa straszne i mogą trwać.. i trwaaać.. słońce wybuchło tylko raz. ale to nie znaczy że po 2 h wszystko będzie jak dawniej - będzie temperatura październikowa, nie będzie kurzu, pyłu, pogoda będzie normalna.. *_*
za to kompletnie nie rozumiem wątku z kosmitami !!!
bladzi faceci w czerni to dobry pomysł, ale mogło to być tak zrobione że np są oni tylko złudzeniem dzieci.. albo sa to np dusze ofiar katastrof z którymi tylko te dzieci maja kontakt.. albo.. no nie wiem. ale z genialnego filmu [realistycznego z wątkiem niewyjaśnionej tajemnicy] zrobił sie lipny si-fi.
i o ile przez 3/4 filmu byłam w stanie uwierzyć w realność tego świata [zdarzają się takie katastrofy typu wykolejenie metra, tak samo mogła sie zdarzyć dziewczynka która miała jakiś dar proroctwa...] to po scenie z kosmitami zachciało mi się wyłączyc telewizor..
a końcowa scena [dzieci biegające po czymś żółtym wyglądającym jak koralowce] przyprawiła mnie o ból głowy i pytanie które mnie bedzie nekać przez kolejne dni - jak mozna był zrobić z tak dobrego filmu taki gniot?
pzdr
moim zdaniem film bardzo wyraźnie nawiązuje do współczesnych przepowiedni końca świata (na czele z tą, dotyczącą roku 2012). wśród tych przepowiedni znajdziecie i takie, mówiące o uratowaniu wybranych mieszkańców Ziemi przez istoty z kosmosu stojące na wyższym poziomie rozwoju (my, ludzie "jesteśmy" podobno na 5 teraz, a wybrani przeskoczą w 2012 na 6 :). co nie zmienia faktu, że statek kosmiczny totalnie mnie zaskoczył.
zgadzam się natomiast z powyższą wypowiedzią jeśli chodzi o rozbłysk słoneczny. nawet gdyby do jakiegoś miejsca na Ziemi nie dotarła fala ognia (co można wywnioskować ze scen końcowych, ale już nie z symulacji komputerowej pokazanej wcześniej), to i tak zabójcza byłaby temperatura (tak w samej chwili rozbłysku, jak i później - w wyniku chmur pyłu, spalenia warstwy ozonowej, itp.).
film naprawdę niezły w swoim gatunku, no i bardzo na czasie - w chwili obecnej też notuje się bardzo silną aktywność słoneczną :)
7/10
wreszcie odpowiedział mi ktos zrównoważony obejrzałem niektóre sceny ponownie w trakcie i zauważyłem jeszcze jedno w filmie jest wiele nawiązań do religii, biblii moze wiec te postacie tez były jakies boskie anie kosmiczne itp.... ale to tylko moje zdanie, pozdrawiam.
ja znalazłam nawiązanie do apokalipsy [co by pasowało - zgaśnie słońce itd].. dokładnie wtedy kiedy abby kolorowała rysunek i powiedziała że to słońce.. wtedy błam pewna na 100% że to ilustracja do apokalipsy..
ale.. boscy kosmici? xP
Jeśli chodzi o tych "boskich kosmitów". W filmie wyraźnie widać, że mają coś na kształt skrzydeł, jasne nawiązanie do aniołów. Powiązanie z historią Ezechiela pokazuje, że jego doświadczenie z istotami niebiańskimi było analogiczne do tego, które przytrafiło się bohaterom filmu. Stąd wniosek, że postaci te można interpretować na dwa sposoby: są to kosmici, którzy przez wieki byli uważani za aniołów i wcześniej kontaktowali się z prorokami itp., bądź że są to aniołowie, którzy w wizji reżysera przybrali formy podobne do tych, które my skojarzymy z kosmitami. Dziękuję.