I obrzydzanie religii chrześcijańskiej poprzez konfrontację jej ze strachem, potworami i innym g*wnem xD Ech wy tępoty.
Oj weź. To tylko fikcja przecież. Jeśli ktoś zmienia upodobania religijne po obejrzeniu filmu tego typu, to jest zwykłym kretynem.
Nah, kościół zatwierdza ten film, właśnie dlatego że nie ma nic wspólnego z fikcją. Jest oparty na książce i przeżyciach głównego bohatera, a sam egzorcyzm i tak dalej został oddany kropla w kroplę.
Innymi słowy film jest oparty na książce kogoś tam, więc w całości opierami się na tym, że za fakt mamy uznać słowa człowieka, który zarabia na wierze innych w to, że to co mówi to fakt?
Trzeba być idiotą by w to wierzyć z takiego powodu.
Tylko, że wiadomo kto ogląda horrory - młodzież a oni już tak racjonalnie do tego jak ty nie podchodzą.
Dlaczego nie ma horrorów z gwiazdą Dawida w tle? Np. o opętanym rabinie mordującym na różne sposoby?
Wiesz dobrze jak drażliwym tematem są ataki na religię, a jako,ze Europa i Ameryka są kulturowo bardziej chrześcijańskie to zajmują się "swoim podwórkiem" Poza tym wiesz jak jest kiedy ktoś zaatakuje chrześcijaństwo ,a jak przy islamie czy judaizmie. Nie mówię że to OK, ale fakt jest faktem
raczej nikt nie bedzie robic horrorów o islamie bo wiadomo jest zakaz i takie osoby mogły by sie narazic nie tylko wyznawcą ale i władzą to samo tyczy sie zydów a tam jest cała masa dobrych przykładów na horrory i na sam koniec amerykanie zamiast oklepywać tematyke koscioła zrobili by coś dobrego o religi swoich dziadów voodoo
Zakaz żydowskich horrorów? Jednym z popularniejszych zeszłorocznych (czy tam z 2012) był horror o opętaniu przez żydowskiego demona, z ichnimi egzorcyzmami i wszystkim.
Dlatego, że to Kościół katolicki zrobił z egzorcyzmów biznes. W judaizmie egzorcyzmy nie są tak rozpowszechnione.
Spodziewałem się takiej, lub innej podobnej, wymijającej odpowiedzi :)
Powtarzam:
Podaj pięć wysokobudżetowych horrorów made in USA z judaizmem w tle
Drugi temat jaki widzę z tobą w tle, i powtarzasz te same suchary. "nie dorosłeś itp"... Jesteś zwykłym TROLEM
Zapłaczę głośno, bo chłopaczek zamiast powiedzieć cokolwiek sensownego nazwie mnie trollem ;>
Najpierw obejrzyj film a potem się wypowiadaj. Jest wręcz przeciwnie do tego co napisałeś. SPOJLER Głównemu bohaterowi ksiądz wręcz przywraca wiarę w Boga, a religia zostaje ukazana w pozytywnym świetle, jako ocalająca człowieka. KONIEC SPOJLERA. Dlatego Twój wątek jest wyjątkowo bezsensowny.
Przeczytałam jeszcze raz Twoje wypowiedzi - tu nie ma nic więcej do rozumienia. Tak czy siak radzę obejrzeć film przed wypowiadaniem się.
Nie chciałabym zostać źle zrozumiana - ten film zdecydowanie nie jest peanem w stronę religii chrześcijańskiej i Kościoła. Oczywiście występują schematy ksiądz-egzorcysta i wiara-ocalenie, ale wątki te zostały naprawdę ciekawie przedstawione. Widać po tym filmie, jak daleką drogę przebył motyw egzorcysty od słynnego filmu o tym tytule z '73 roku :) Bez zdradzania szczegółów, jest to ujęcie nowoczesne i niekonwencjonalne. Generalnie mi jako ateistce oglądało się naprawdę przyjemnie.
Może moja ocena filmu wynika z tego, iż nie miałam względem niego zbyt wygórowanych oczekiwań i pozytywnie mnie zaskoczył, ale wg mnie jest to jeden z najlepszych horrorów wyprodukowanych od 2013 roku (obok "Mamy" i "Obecności"), a już na pewno najlepszy, jeśli uwzględnić tylko rok bieżący.
Jeszcze nie widziałam filmu, więc nie wchodzę w dyskusję. Natomiast znam opinię osoby wierzącej i praktykującej, która film widziała i ma zupełnie inne zdanie od Twojego. Chociaż właściciele nie wiem na czym swoje zdanie opierasz, skoro nie zamierzasz "zaśmiecać sobie głowy". W tym momencie zaczynasz używać retorykę tych ludzi, którzy tolerują wszystko, tylko nie chrześcijan, zwłaszcza katolików i nabijają się z naszej wiary. Nie chodzi taki do kościoła, ale wie najlepiej, o czym ksiądz mówi.
Skąd te uprzedzenia? Cała historia jest ponoć na faktach, a jej główny bohater jest głęboko wierzący. Filmu jeszcze nie widziałem, ale czytałem książkę. Słaba jest. http://lubimyczytac.pl/ksiazka/227440/zbaw-nas-ode-zlego
Mi się tam bardzo podobał i popieram Nilith ,to co powiedziała o filmie ,to prawda .Nie widzę w tym filmie nic co byłoby przeciwko religii. Wręcz przeciwnie!Nawet na końcu się wzruszyłam .Świetny horror. A ksiądz jest w nim przecież bohaterem pozytywnym. A ,że po przejściach? To lepiej. Pokazuje nam ,to ,że ma za co być wdzięcznym Bogu.Bo jego Bóg też uratował ,a on z Bożą pomocą ,pokonał zło!
Ale po co tłumaczysz?
On jasno powiedział, że filmu na oczy nie widział.
A potem okazuje się, że nagle pro-chrześcijański film, jest atakiem na kościół O.o
w Watykanie złote klamki a w Afryce żreć nie ma co , proponuję żeby Putin coś z tym zrobił , kolo podobno ma zła renome a kościół ?z resztą w dupie to mam , nie ma boga tego od Pawełka i tyle , może mi ktoś wytłumaczyć jak biskup w Watykanie rżnął dzieci ? przecież żeby zostać biskupem ... sami sobie odpowiedzcie .
fajna kłótnia hi hi jak na te komenty sie wchodzi to nigdy debaty nie ma tylko prowokacje:) jak w sejmie hehehe i ktos mi powie ze polacy nie sa kłotliwi Gdzie dwóch polakow to 3 zdania :)