PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=665399}

Zbaw nas ode złego

Deliver Us from Evil
2014
6,6 81 tys. ocen
6,6 10 1 81322
5,4 11 krytyków
Zbaw nas ode złego
powrót do forum filmu Zbaw nas ode złego

Jeden z lepszych horrorów jakie pojawiły się ostatnio. Miłe zaskoczenie!

ocenił(a) film na 7
mleko1906

Rzeczywiście masz rację, ostatnio mało jest horrorów które potrafią momentami naprawdę przerazić ale temu filmowi udało się mnie tyle razy przestraszyć że byłem mile zaskoczony. :)

ocenił(a) film na 9
Krzysiek2000

Też się zgadzam. Dla mnie horror nie ma polegać tylko na straszeniu (czyli wyskakujące zza drzwi co 10 minut postacie lub przedmioty), ale też trzymać w napięciu. :D

ocenił(a) film na 7
LenaSickGirl

Zgadzam się.

użytkownik usunięty
Krzysiek2000

Ja tego filmu nie mierzyłem ilością przestraszeń ale całokształtem, który był nędzny. Początek wciągający ale później to już nuda, nuda i jeszcze raz nuda. Tak jak napisałeś, czasami straszył, ale nic więcej.

ocenił(a) film na 8
mleko1906

dodajmy do tego niesamowicie klimatyczną muzykę Atrium Carceri i ogląda się ten film naprawdę ciągiem. Świetna robota moim zdaniem :) I zgadzam się z LenaSickGirl, horror nie ma za zadanie jedynie straszyć. Tu mamy wszystko, co horror powinien mieć. Napięcie, klimat, elementy strachu i ponadczasową ikonę horroru: DEMONA. Historia trzyma się kupy, nie jest napompowana przesadyzmem.
Podchodziłam bardzo ostrożnie do tego filmu, ale rozczarowałam się inaczej, niż sądziłam. Bardzo pozytywnie :)

Lilith_Flame

ja też się zgadzam, prócz końcówki, bo jednak spodziewałam się czegoś więcej...

ocenił(a) film na 8
Dementiiaa

Masz na myśli ostatnią scenę, czy może rozprawienie się z demonem?

Lilith_Flame

film bardzo mi się podobał, może dlatego oczekiwałam mocnego zakończenia. rozprawienie się z demonem było takie lajtowe w porównaniu do innych filmów o opętaniu, choćby egzorcysta czy egzorcyzmów emily rose (choć sam film nie do końca mi się podobał). po czym demon po prostu opuścił ciało, znaleziono rodzinę i sielanka. czegoś mi tu brakowało. natomiast jako film kryminalny był bardzo mroczny i klimatyczny - największy plus filmu, zwłaszcza że mało teraz takich.

ocenił(a) film na 8
Dementiiaa

Masz rację. Ta ostatnia walka była zbyt delikatna. Być może nie chcieli przesadzić z racji tego, że film rzekomo jest na faktach ;) Ale tak, czy inaczej wyszło im zbyt lekko. I moim zdaniem mogli już sobie całkowicie odpuścić tą ostatnią scenę. No ale tak, czy inaczej jest to naprawdę dobry film z klimatem i na pewno kiedyś jeszcze do niego wrócę :)