Zbrodnie przyszłości

Crimes of the Future
2022
5,5 7,7 tys. ocen
5,5 10 1 7683
6,1 46 krytyków
Zbrodnie przyszłości
powrót do forum filmu Zbrodnie przyszłości

Od starych mistrzów i nie tylko. Oprócz nowego filmu Cronenberga, który wraca do korzeni nowe filmy na ten rok przygotowali również David Lynch, Roman Polański po tytułem "The Palace", Martin Scorsese "Killers of the Flower Moon" , Steven Spielberg "The Fablemans" Damien Chazelle "Babylon", David Fincher "The Killer", Bradley Cooper "Maestro", James Cameron "Avatar 2", Ridley Scott" Napoleon", Rian Jonson "Na noże 2", Buz Luhrmann "Elvis", Jerzy Skolimowski "Eo". Na pewno jeszcze pod koniec roku lub na którymś festiwalu "wyskoczy" niespodziewanie jakiś mniej znany reżyser lub reżyserka z czymś ciekawym. Wiem że niektóre z filmów, które tu wymieniłem okażą się rozczarowaniem lub nie wzbudzą większego zainteresowania, a na festiwalach i Oscarach być może znów wygrają filmy reżyserowane przez kobiety, to nie zmienia to faktu że repertuar w tym roku bardzo różnorodny i ciekawy . Dawno nie było już takiego roku aby tylu wybitnych, klasycznych reżyserów w jednym roku wprowadzało swoje filmy i patrząc na wiek wielu z nich to może być ostatni taki rok . Oby wszystkim udało się ukończyć swoje produkcje jeszcze w tym roku np. Scott z Napoleonem i aby przynajmniej połowa z nich była udana.

ocenił(a) film na 3
wojtek40i4

Z tym Lynchem bym się nie rozpędzał. Informacji prawie tyle co nic, nie mówiąc że sam zainteresowany zaprzecza jego istnieniu.

Van_Etten

Jeśli to prawda to smuteczek. Ucieszyłem się na wieść o tym że wielki David Lynch nareszcie wypuści kolejny film. Naiwnie jednak myślę że w tych doniesieniach było jakieś ziarenko prawdy i film się pokarze, jak nie teraz to może w przyszłym roku.

wojtek40i4

Napoleon prawie na 100% będzie miał premierę w 2023, ale za to spotka się rocznikowo z "Oppenheimerem" Nolana i "Diuną 2" Villeneuva i możemy dostać sezon ambitnych bolckbusterów:) A do twojej listy najciekawszych projektów roku dodałbym "White Noise" Bamumbacha, "Don't Worry Darling" Wilde i nowe horrory Astera i Peele'a. Fakt, jest na co czekać!

Niebieski321

Sorry że dopiero teraz odpisuje. Nie zwróciłem uwagi że pisałeś już 7 dni temu.

Faktycznie, nie uwzględniłem tych filmów w swoim spisie, ale na nowy film Baumbacha zawsze warto czekać, a po produkcji Olivii Wilde nie wiadomo do końca czego oczekiwać. Zwiastun ciekawy, ale za to reżyserka niepewna. Na pewno będzie również do obejrzenia, a na te dwa horrory specjalnie nie czekam nie jestem fanem poprzednich filmów tych reżyserów jednak zawsze coś z tego może wyjść ciekawego.
Z Napoleonem również domyślałem się że mogą nie zdążyć na ten rok jednak na wszelki wypadek go uwzględniłem.

Dzięki za te filmy i pozdrawiam.

wojtek40i4

O, "Armageddon Time" Graya też jest i zbiera dobre oceny w Cannes. Również pozdrawiam:)

Niebieski321

Ten film również dołączamy do listy.