PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=143381}

Zemsta kosmosu

The Quatermass Xperiment
1955
6,3 347  ocen
6,3 10 1 347
5,5 2 krytyków
Zemsta kosmosu
powrót do forum filmu Zemsta kosmosu

Sentyment

ocenił(a) film na 5

Opowiadaniem o tym filmie na egzaminie wstępnym dostałem się do liceum! Co ciekawe, byłem wtedy poniżej dopuszczalnego na ten film wieku, co egzaminatorzy "przełknęli" bez problemów. Miał wtedy tytuł "Zemsta z Kosmosu".
Swoją drogą, stare truchło - już wtedy ledwo dał się oglądać.

ocenił(a) film na 5
jak45

To było prawie 55 lat temu...

jak45

A ja na maturze (zdawałem w latach 90 – tych) wybrałem temat „Ekspansja kultury masowej i zagrożenia z nią związane”. W wypracowanku udowadniałem że kultura masowa żadnych zagrożeń nie niesie. Pojechałem jak Gollob po zewnętrznej i jako podstawowy argument wybrałem SF – która wywodzi się literatury pulpowej a osiągnęła wysoki poziom artystyczny i intelektualny. S. Lema, P. K. Dicka i cyberpunk by jakoś znieśli, ale „Zemsta kosmosu” to chyba była przesada...... najgorsza ocena z klasy, lidwo lidwo zdałem....

A „Zemsta....” bardzo mi się spodobała, muszę powtórzyć....

ocenił(a) film na 5
pegaz_filmweb

Mnie się wtedy - nastolatkowi - też bardzo podobała. Nie wiem, czy to nie był pierwszy/jedyny film s-f w tych czasach.

jak45

Sequel jest wyraźnie lepszy. Dwójkę się świetnie ogląda do dziś. Dziw, że nikt na pomysł remake'a nie wpadł.

ocenił(a) film na 5
grzegorz_cholewa

Ale zapewne wpadnie. "Holyłód" każdą okazję wykorzystuje (często tracąc na tym miliony).

grzegorz_cholewa

A, faktycznie dwójka lepsza, chociaż - z tego co pamiętam - wyraźnie inspirowana "Kolorem z przetworzy" H. P. Lovecrafta. I w sumie ciesze się, że nikt nie wpadał na pomysł remake. Zazwyczaj kończą się katastrofą (wiem są wyjątki).

ocenił(a) film na 5
jak45

A ja czekałem (do dzisiaj) 60 lat na ten film! Jak lecial w kinie, to byłem za młody
i nie było takiej opcji, zeby mnie wpuścili. Naturalmente, gdybym zobaczył go wtedy,
to zrobiłby na mnie zupełnie inne wrażenie. A dzisiaj obejrzałem do końca bardziej
przez sentyment. Aaaa... i, jak widzę, muszę teraz poszukać "dwójki"... Nawet nie mialem
pojęcia, że istnieje, a tutaj nawet polecają! :o)

ocenił(a) film na 5
metropolis

Witam ~rówieśnika!

ocenił(a) film na 5
jak45

:o)