Ziemia kiedyś nam obiecana

Kumo no Mukō, Yakusoku no Basho
2004
7,4 5,6 tys. ocen
7,4 10 1 5642
7,0 2 krytyków
Ziemia kiedyś nam obiecana
powrót do forum filmu Ziemia kiedyś nam obiecana

Brak Słów

ocenił(a) film na 10

jak juz kolega wczesniej napisal ten film to dzielo samo w sobie tego sie nie da opisac slowami to trzeba zobaczyc :) kazdy detal tego filmu to najlepsze animacje i rysunki jakie widzialem :) a do tego ta muzyka i ta wzruszajaca historia !! polecam wszystkim tym ktorzy interesuja sie "filmami z przesłaniem". Polecam rowniez Hoshi No Koe !! :)

ocenił(a) film na 10
AmoK

No właśnie, przesłanie

Warto zwrócić uwagę, jak autor pięknie nawiązał pod tym względem do Hoshi no Koe (przynajmniej czytałem coś na jego temat) - obie historie opowiadają o ludzkich związkach rozdzielonych różnymi przeciwnościami - czy to kosmosem, czy barierą snu. I w końcu siła ludzkiego uczucia okazuje się silniejsza. Właśnie ta scena, w której Fujisawa i Sawatari spotykają się we śnie (bez względu na to, czy "spotkali" się naprawdę, czy to tylko odzielna wizja Fujisawy) tego dowodzi, i jest jak dla mnie najważniejszą w całym filmie. I oczywiście są też inne piękne wartości - siła ludzkich marzeń czy przyjaźni.

Pozostaje tylko mieć nadzieję, że Shinkai będzie miał jeszcze więcej okazji do prezentacji swojego talentu i pokazania kolejnej historii o sile związków międzyludzkich, w które jak widać bardzo wierzy.

Zgadzam się w 100% co do muzyki, tak background jak i ending to mistrzostwo. I kreskę też uważam za największe osiągnięcie w animacji, z jakim miałem do czynienia.

Pozdrawiam :)