Zimne dranie

The Ice Harvest
2005
5,9 2,9 tys. ocen
5,9 10 1 2913
6,4 5 krytyków
Zimne dranie
powrót do forum filmu Zimne dranie

która jako jedyna zdaje sobie sprawę, że gra w kryminale, noir, a nie w komedii. Wie o tym może jeszcze operator. Szkoda, że reżyser o tym nie wie. Szkoda scenariusza, autora skądinąd genialnego... reżysera, Roberta Bentona. Szkoda, że to nie on zrobił ten film. Pamiętając jego "Półmrok" z Paulem Newmanem i Gene'em Hackmanem, a nawet lżejszego w tonie, ale kiedy trzeba poważnego "Naiwniaka", przyszłoby mu to bez większego problemu. Nie wspominając o wspaniałym "Piętnie" z Nicole Kidman i Anthony Hopkinsem.

ocenił(a) film na 7
AutorAutor

O tym czy film jest komedią, czy noir'em decyduje właśnie reżyser, interpretujący scenariusz wg własnego uznania. Więc nie można zarzucać mu, że nie zdaje sobie sprawy z tego czym jest film. Myślę, że akurat wiedział dobrze, że to ma być czarna komedia w klimacie noir. I wydaje mi się, że już sam scenariusz pasował bardziej do taki połączenia, niż klasycznego noir (po co by, w przeciwnym wypadku, były postaci Sidneya i Pete'a?). I szczerze mówiąc Harold Ramis zaskoczył mnie tym, że odnalazł się w takim właśnie chłodnym klimacie. A sama Nielsen jako femme fatale wg mnie wypadła jedynie ok. i wątpię, aby to wynikało z tego, na ile „zadawała sobie sprawę” z grania w filmie noir, to raczej kwestia wytycznych reżysera. Mi w "The Ice Harvest" podobał się klimat i właśnie to niesprecyzowanie gatunkowe. A Cusackowi i Thorntonowi również nie mam nic do zarzucenia. Senas bardzo przyjemny, choć nie jest to żadna rewelacja.