PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462441}

Zmierzch

Twilight
2008
5,6 337 tys. ocen
5,6 10 1 337180
3,5 51 krytyków
Zmierzch
powrót do forum filmu Zmierzch

Jestem wielką fanką sagi Zmierzch, zarówno książki jak i filmu (no i niesamowitej ścieżki dźwiękowej). Wydaje mi się tylko, że Stephenie popełniła kilka błędów... a przynajmniej jeden. Nie umniejsza to mojej fascynacji książką, ale (może coś źle zrozumiałam) w pierwszej części kiedy Cullenowie są opisywani pojawia się fragment, że Jasper i Rosali są rodzeństwem, bliźniakami, oboje nazywają się Hale, a potem, jak wiadomo, okazało się, że wcześniej nie mieli nic wspólnego ze sobą. Co myślicie?

ocenił(a) film na 7
GilmoreGirl

źle zrozumiałaś. chodzi o to, że dla ludzi oficjalną wersją jest to, że cała piątka jest adoptowana, a w niej Jasper i Rozalia są rodzeństwem. tak naprawde to rzeczywiście nie są rodzeństwem.

użytkownik usunięty
LeaMao

To forum staje się zbiorowiskiem nad inteligentnych ludzi.

ocenił(a) film na 5

Wróć do tego rozdziału i przestudiuj raz jeszcze. Myślę, że to Ci
wszystko rozjaśni.

użytkownik usunięty

A ja myślę, że to jest niezły temat. Jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości co do fabuły może je tu zgłosić.

ocenił(a) film na 10
GilmoreGirl

Dzięki, rzeczywiście mogłam to źle zinterpretować :)

GilmoreGirl

To mi wyltumaczcie dlaczego w jednej czesci Bella mowi ze Edwarda nie widac w lustrze jak na wampira przystalo, a w innej Rosalie opowiadajac swoja historie mowi ze spojrzala zaraz po przemianie w lustro i byla zachwycona swoja uroda :P

Phony

"w jednej czesci" - masz pewnie ma myśli rozdział pierwszy Księżyca w Nowiu. Tyle, że to był sen Belli, a ona sama nie miała wtedy jeszcze pojęcia, że odbicie Cullenów tak naprawdę jest widoczne w lustrze. To dlatego. ;)

Phony

nie, nie, nie . Bella nie widziała odbicia Edwarda w swoim śnie. Wtedy jeszcze nie wiedziała czy wampir może przeglądać się w lustrze, czy też nie.

edytko

hehe. to miałam na myśli. ;]

renesmee_

aha ;D i kolejna rzecz- w jaki sposob Edward byl w stanie uprawiac seks z Bella skoro wampiry nie maja krwi?

ocenił(a) film na 7
Phony

he? a co krew Edwarda ma do seksu?

ocenił(a) film na 6
LeaMao

hehe xD może jest w czymś potrzebna? np. w zarażaniu hivem? xD albo jest potrzebna to jakiegoś rytułału ? xD

simpsonka18

Eee... Wiesz co? W sumie to masz szczescie że kochasz Bershkę bo inaczej to bym zawołała Lucyfera :)

ocenił(a) film na 7
Uzalezniona

Ja mam takie głupie pytanie, nieco odbiegające od tematu. Strasznie frustrujące. Jeżeli Edward, np. w pierwszym tomie nie mógł znieść zapachu krwi Belli, to jak wytrzymał, gdy miała okres? Ja wiem, że to niewielka ilość krwi, aczkolwiek, przy sprawdzaniu grup krwi poszedł na wagary.
Z góry thx za odp. ;**

ocenił(a) film na 6
artemis_3

heh rzeczywiscie, nigdy na to nie wpadlam... ale to nie jest sama krew, tylko jeszcze jakies cos, moze to wystarczająco odrzuca?

ocenił(a) film na 5
artemis_3

No i tu debata trwa, to jest brakujące ogniwo ewolucji tej powiastki,
jak chcesz, możesz dołączyć do ekipy poszukiwawczej.

artemis_3

Ech... Odowiedź jest prosta - Po prostu Stephanie nie uwzględniła faktu iż dziewczyna może mieć okres, który cechuję się dużą ilością krwi wypływającą z jej ciała - głupie tłumaczenie wiem - i w ten sosób nie pomyślała że Bella mająca okres może stworzyć jakiś problem dla Edwarda, ponieważ Bella nie miała okresu , i w ten sposób dochodzimy do tego że skoro nie miała okresu to nie mogła mieć też dzieci, które miała a raczej jedno. Więc odpwoedżź końcowa - Meyer kompletnie nie myśli,.

ocenił(a) film na 6
Uzalezniona

heh pokazala to tez kiedy edward splodzil renesmee xD a tak w ogole to jak pozwalali malej renesmee polowac samej (jak rywalizowala w zabawie z jakiem) przeciez ona nie ma jadu (a on jest chyba w czyms potrzebny nie?) i na dodatek nie jest jeszcze taka silna, potrafila jedynie pokruszyc troche kamyk czy pogniesc sztućca

simpsonka18

Cytat: "przeciez ona nie ma jadu (a on jest chyba w czyms potrzebny nie?) "

Jad potrzebny jest tylko do przemiany, żeby się pożywić i tak wysysa się całą krew :)

ines_25

Jad jest też potrzebny do tego, aby unieruchomić ofiarę i nie pozwolić jej uciec w razie, gdyby wampirowi coś przerwalo :P

simpsonka18

Cytat: "i na dodatek nie jest jeszcze taka silna, potrafila jedynie pokruszyc troche kamyk czy pogniesc sztućca"
to było wtedy, kiedy Renesmee była małym dzieckiem. Może z wiekiem jej siły się zwiększały??

ocenił(a) film na 5
Uzalezniona

Wniosek - amerykańskie tampony są dobre na wszystko.

wiosna322

Jaka szkoda że do Nas ich nie wprowadzili. Chociaż tampony to zła perspektywa.

ocenił(a) film na 7
Uzalezniona

dawno temu był już jakiś temat na filmwebie z tym związany. tam doszli do wniosku, że Edward czuł tą krew, ale nie przeszkadzała mu, bo była inna czy jakoś ta. poszukaj tematu. tytuł był chyba "Seks i wampiry" czy jakoś tak.

ocenił(a) film na 10
artemis_3

Co do okresu Belli to możnaby to jeszcze wytłumaczyć tak, że owszem na początku bardzo przeszkadzało to Edwardowi (co za hipotetyczne i żałosne założenia ;D),podobnie jak wszystko (pamiętacie na pewno ile wysiłku kosztowało go, żeby obok niej siedzieć, czy dotknąć, albo złapać za rękę), ale potem się przyzwyczaił... tak jak w Zaćmieniu był w stanie opatrzyć jej krwawiącą ranę... ;)))

artemis_3

eee no ciekawe pytanie
moim zdaniem Meyer nie skupiła się na tym, bo nie jest to taka istotna rzecz... Gdyby miała w książce poruszać wszystkie drobne sprawy, powieść zajmowała by z 1000 stron (osobiście nie mam nic przeciwko temu hehe)

Może sama też się nad tym zastanawiała, ale postanowiła nie poruszać tego tematu ;)

artemis_3

no faktycznie ciekawe pytanko ;) Czytałam gdzieś na ten temat i podobno Stephanie na swojej stronie podała na nie odpowiedź. Napisała, że gdy kobieta miesiączkuje, ta krew jest martwa, obumarła, czy coś takiego xD po prostu jej zapach nie przyciągał Edwarda, choć czuł on pewien dyskomfort :P

ocenił(a) film na 10
LeaMao

No generalnie krew jest, jakby to ująć, dosyć potrzeba facetom do seksu... bez tego ani rusz, jakby nie patrzeć ;))

GilmoreGirl

krew jest potrzebna facetowi zeby moglo dojsc do wzwodu :P to dlatego ci o dosc sporym 'wyposazeniu' moga doznac zawrotow glowy a nawet zemdlec- wiekszosc krwi idzie 'w dol', przez co moze dojsc do niedotlenienia mozgu ^^
dla mnie wiec ta idea splodzenia dziecka jest baaardzo malo przekonywujaca ^^

ocenił(a) film na 5
Phony

On stawiał maszt na żel.

wiosna322

jest to jakas koncepcja

Phony

ciekawe jak by wam sie czytalo ksiazke gdzie wszystkie najdrobniejsze szczegoly byly dokladnie opisane. bo ja nie chcialabym czytac jak to jest dokladnie kiedy bella ma okres albo historia wzwodu edwarda :D jakos malo interesujace ;)

ocenił(a) film na 8
GilmoreGirl

facetom! A nie wampirom. Moze u nich dzieje sie to wszystko inaczej. Skoro maja wyostrzone zmysly, rozne zdolnosci jak np Edward potrafi czytac w myslach, ogramna sile i predkosc przeczącą prawom fizyki to dalczego akurat z wzwodem musi byc u nich tak jak u ludzi? Moze do tego im krew nie jest potrzebna tak jak powietrze nie jest im potrzebne do oddychania...Nie ma sie co czepiac do tego bo wiele rzeczy u wampirow jest wymyslonych i niewytlumaczalnych bo sa po prostu postaciami fantastycznymi i nie istniejacymi w realnym świecie, wiec wszystko u nich jest mozliwe, co tylko wymysli sobie pisarka. Nie ma co porownywac ich do prawdziwych ludzi.

wiolencjabest

Z tym ze dobry pisarz potrafi pisac tak, ze czytelnikowi nie nasuwaja sie żadne wątpliwosci.

ocenił(a) film na 6
Phony

heh to prawda, a meyer miala dużo takich wpadek...

użytkownik usunięty
simpsonka18

Cóż poradzisz...wpadki zdarzają się najlepszym, więc w przypadku pani Meyer i jej wątpliwie wybitnego talentu pisarskiego jest to zrozumiałe.

ocenił(a) film na 10
simpsonka18

Jakie jeszcze wpadki (jeżeli tak to można nazwać) zauważyliście? Ja nie wyraziłabym się o autorce 'Zmierzchu' jako o kimś o wątpliwym talencie pisarskim... owszem, nie do wszystkich musi trafiać ta powieść, nie wszystkim musi się podobać, ale to nie zmienia faktu, że zauroczyła bardzo wielu czytelników na całym świecie (ja nie mam teraz na myśli Roberta Pattinsona, ale faktycznie samą powieść). Przetłumaczono ją na 33 języki... nawet nie wiem czy potrafię tyle wymianić :D:D:D także wydaje mi się, że to o czymś świadczy. Niezależnie od tego co się preferuje, myślę, że trzeba przyznać, że Meyer ma talent... i to ogromny.

GilmoreGirl

Talent ogromny to ma raczej jej agent i promocja. Każde gówno da się sprzedać, jak się je odpowiednio opakuje w błyszczący papier.

ocenił(a) film na 5
mikka_v

To ja też napiszę!! Romans o dwóch amebach i rozwielitce!!
Ktoś mi opakuje i sprzeda?? To będzie bestseller, szczególnie scena
rozmnażania bezpłciowego!!!! ;)

wiosna322

Ave Wiosenko. Mówisz, masz. Siadaj i pisz. Zrobimy z tego hiciora.

ocenił(a) film na 5
mikka_v

Mikko :)
Mam nawet tytuł!!! "In vitro".
Co o tym sądzisz??

wiosna322

Chwyci. :)))

ocenił(a) film na 5
mikka_v

A na okładce damy słoik, albo jakąś zlewkę!!
Kościół pomyśli, że to o zapłodnieniu!!!

;)

wiosna322

I wpiszą książkę na Indeks Ksiąg Zakazanych, więc pójdzie jak świeże buły w setkach tysięcy egzemplarzy. A nie mówiłam? Promocja!

ocenił(a) film na 5
mikka_v

Może damy obrazki?? Taka historia dla dzieci o wielkiej, bezpłciowej
miłości pełnej rzęsek i nibynóżek :)

wiosna322

No cóż, ja również uważam że S. Meyer nie jest jakąś wybitną autorką, i faktycznie świadczą o tym te małe 'wpadki" w sadze, bo tak naprawdę przy okazji czytania dziesiątek innych książek nie nasunęły mi się żadne wątpliwości czy pytania tak jak przy okazji "Zmierzchu". Co nie zmienia faktu, że kobieta ma wyobraźnię i pomysł na powieść był naprawdę fajny.
No i jest sporo prawdy w tym, że odpowiednia reklama może zdziałać cuda. Nawet sama okładka książki... moja koleżanka kupiła sagę tylko dlatego, bo podobała się jej okładka...

ocenił(a) film na 8
wiosna322

wiesz wiem ze sobie żartujesz ale tak na poważne ... mówisz... jakby pisanie nie było trudno sztuką. ja mam łatwośc pisania i pisze książke ale czasem mam momenty kiedy się zacinam, patrze do tyłu.. i ... o kurcze jak bardzo to nie wiarygodne i nie poskładane i musze od początku poprawiać... (serio to nie łatwe) :)

ocenił(a) film na 10
mikka_v

Ja mimo wszystko nadal się nie zgadzam. Naprawdę szanuję inne niż moje zdanie na ten temat, poza tym o gustach (i preferencjach) się nie dyskutuje. Sukces 'Zmierzchu' na pewno dużo zawdzięcza wydawcy, ale najpierw musiało powstać COŚ, żeby taki wydawca się tym zainteresował i chciał z tego zrobić prawdziwy hit. Mniejsza z tym ile tych książek faktycznie się sprzedało (powiedzmy, że mogło to być spowodowane dobra promocją), ważniejsze jest to ilu jest fanów, ludzi uwielbiających tą powieść, z chęcią wracających do niej kilka razy. To czy książka się podoba już nie zależy od promocji, tak?! To czy ją kupisz, być może.

ocenił(a) film na 10
mikka_v

Bądźcie wyrozumieli...to jej pierwsza książka była....a poza tym zgadzam sie z jedną z was że poprosu nie brała pod uwagę wszystkich szczegółów...za dlugo by było...naprawde chcielibyście czytać o okresie Belli i jak działa to na Edwarda...tak bardzo lubicie ten film i książki...gdyby nie kolejne części i nowe wątki co byście czytały:P

użytkownik usunięty
GilmoreGirl

Pomoc naukowa dla Ciebie
http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyki_%C5%9Bwiata