PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462441}

Zmierzch

Twilight
2008
5,6 338 tys. ocen
5,6 10 1 337884
3,5 56 krytyków
Zmierzch
powrót do forum filmu Zmierzch

pytam, bo jestem ciekawa. mój przypadek był dosyć specyficzny.
pod koniec wakacji zostałam przymusowo wywieziona do kuzynki. pewnego dnia pojechałyśmy do pewnej baaaardzo byle jakiej księgarni, bo ona musiała kupić podręczniki do szkoły. uznałam, że nie będę jej przeszkadzała w tym żmudnym zajęciu i zaczęłam wędrować po sklepie. trafiłam na dział literatury dla młodzieży. wyobraźcie sobie: dwie półki z czego 3/4 książek to lektury szkolne. na końcu regału moją uwagę przykuł właśnie zmierzch, bo był jedyną książką nadającą się do czytania w czasie wakacji, która miała ponad 300 stron. szczerze, to z reguły nie czytam fantasy: książek o krasnoludach, elfach, wróżkach, wilkołakach, wampirach etc. ale kupiłam. uwielbiam stare romanse, takie z prawdziwego zdarzenia. i tak tak straszliwie się nudziłam, więc postanowiłam wysupłać trochę grosza na książkę. przez cały następny dzień byłam nieobecna, niezdolna do jakichkolwiek czynności poza czytaniem;))) po skończeniu książki byłam całkowicie nieobecna, bo moją głowę zaprzątała tylko jedna osoba: edward;))) w ten sposób mój stosunek do wampirów całkowicie się zmienił;)
a jak było w waszym przypadku?;)
pozdrowienia dla wszystkich edwardomaniaków;p;))

Bella_Lioness

Ja nie mogłam powiedzieć, że się ciesze, ale teraz uważam Roberta za całkiem trafiony wybór. Cóż chłopak przekonał mnie uśmiechem :)

A co do książek o wampirach: "Martwy aż do zmroku", "Gothique: Opowieść o wampirach" no i wszystkie Amelii Adwater-Rhodes :D( mi szczególnie do gusty przypadł "Kształt demona" choć króciutki)

ocenił(a) film na 7
Ala_a

Ach pamiętam te książki Adwater-Rhodes - jest ich kilka i faktycznie są krótkie, ale bardzo fajne. :)

ocenił(a) film na 7
Bella_Lioness

hahaha xD wiesz, ja też zawsze tylko biblioteki, biblioteki... ale musiałam kupić sage Zmierzchu.. jedyne kiążki które kupiłam...
nie tylko Ty wariujesz.... uwierz mi....
ps. wciągnęłam następne 2 osoby w Edwardomanię ;D

Bella_Lioness

ja to samo- jak tylko dowiedziałam się, że edwarda gra robert (dla mnie to identyczny edward w mojej wyobraźni0, to dostałam takiego świra, że hoho ;d

ja 'zmierzch' pożyczyłam od przyjaciółki, 'księżyc w nowiu' też i teraz czekam, aż mi pożyczy 'zaćmienie' ;d jak skończę serię i skończy się ten debilny maj (dzień matki, urodziny brata, a muti daje tylko 50 zł na konto:( a ja chcę serię meyeeeeer!), to sobie kupię wszystko.
wszyściutko.
i 'zmierzch' i 'księżyc w nowiu' i 'zaćmienie'
a później 'breaking down' i 'moonlight sun' aaaah. <3

lucynka_zmyslona

długo długo długo nie mogłem przetrawić pattisona jako edwarda ale po obejrzeniu zwiastunu mi sie spodobało szkoda że taki krótki ten zwiastun. ja chce więcej.

ocenił(a) film na 7
lucynka_zmyslona

Moja historia jest trochę dziwna. Otóż jestem zarejestrowana na stronie deviantart.com (generalnie strona gdzie każdy może pochwalić się swoim talentem plastycznym) i wśród jednej z moich ulubionych artystek, len-yan, znalazłam obrazek z wampirem. Była to ilustracja do cyklu książkowego "Saga of Darren Shan". Tak mnie to zaintrygowało, że zaczęłam szukać więcej informacji i przy okazji natknęłam się właśnie na "Twilight". Opis brzmiał zachęcająco, a i książka zdawała się mieć wielu fanów, w dodatku okazało się, że jest wydana po polsku (Darren Shan nie jest) - nie pozostało nic innego jak zamówić w bibliotece i czekać. Niedawno dostałam "Zmierzch" w swoje łapki i dosłownie go przedwczoraj połknęłam, zajęło mi to ok.10 godzin, z czego 8 non-stop od siedemnastej do pierwszej w nocy. Moja reakcja po skończeniu: ja chcę więcej!!! Pierwsza rzecz jaką zrobiłam następnego dnia było zamówienie kolejnej części w bibliotece.
A najlepsze jest to, że miałam się wtedy uczyć do dużego kolokwium z Integracji Europejskiej, po raz pierwszy w życiu tak totalnie się nie uczyłam. Na szczęście koło nie było takie trudne, może nawet zdałam. XD

Teraz się dowiaduję, że film ma być: YAY! Nie mogę się doczekać. Ale nie podoba mi się, że ten gość co grał Cedrika ma być Edwardem, jabym tam widziała w tej roli tego aktora co ma grać Kaspiana w najnowszych "Opowieścich z Narnii". :D

A seria Darren Shan (to też nazwisko autora) też jest ciekawa, trochę przypomina Harry'ego Pottera, skierowana do młodszych nastolatków historia o chłopcu, który aby ratować przyjaciela zostaje towarzyszem wampira (staje się pół-wampirem). Zero romansu niestety. Pierwsza część to "Cirque du Freak", razem jest ich dwanaście pogrupowanych w cztery trylogie; ja czytałam na razie tylko dwie pierwsze, po angielsku.

ocenił(a) film na 6
Shiny_2

u mnie w sumie było podobnie , przypadkiem natknęłam sie na prace fanów Twilight ( szczególnie fotomontaże z emily browning i gaspardem ulliel - to dlatego trudno mi wyobrazić sobie innego Edwarda , czytając to Gasparda twarz widziałam ) a ze sporo czytam jak tylko dowiedziałam sie ze to na podstawie książki od razu ja kupiłam ( po czym tego samego dnia , zamówiłam kolejną :P )
Teraz zarażam nią wszystkich :P i maltretuje moja kumpele nowymi filmikami z filmu :)

Bene

też wszystkich tym maltretuję:D dzisiaj była zabawna scena w szkole:) w trzech kolejnych ławkach, jedna za drugą siedziałam ja z "Zaćmieniem" (5 razy czytanym), rząd wcześniej moja koleżanka z "Księżycem...", a dwie ławki do przodu jeszcze jedna dziewczyna ze "Zmierzchem":D Boże, jak to wyglądało komicznie^^

zaczął się HP4, w którym gra Pattinson:D chyba obejrzę:D

Luelle

Właśnie, ja też oglądam.

Eeejj. On wcale nie jest taki zły^^.

ocenił(a) film na 7
eris_13

co za dziwny zbieg okoliczności, akurat ja też jestem w trakcie oglądania HP4 :P
A co do postaci w jakich wyobrażamy sobie Bellę i Edwarda, to jednak trzeba przyznać, że czasem trudno się odzwyczaić, ja nieraz też tak miałam,
choć muszę przyznać, że nie widzę pattinsona i steward w myślach, gdy czytam którąś z książek.Mam swoje ideały :P

Bella_Lioness

dokładanie. to tak jak ja;)))
mimo wszystko jak wałkuję po raz kolejny którąkolwiek z części, to i tak nie wyobrażam sobie edwarda jako pattinsona. odpowiada mi on w filmie (już się całkowicie przekonałam) ale edward z książki pozostaje MOIM edwardem.;p;p
ps.
smsik z przed chwili: "wrr jak edward mógł zostawić bellę? a to egoista";p;p teraz z każdą osobą, której daję książki, muszę z osobna przedyskutować każdy fragments itd.;) uuuwieelbiam to;)))
buziaki dla moich zwierzchomanów.;*

lucynka_zmyslona

Ej. A wiecie co mnie ciekawi? Kto jest ojcem Embry'ego? ^^

- Mają jakiś problem z Embrym? - zdziwiłam się
- Jego matka przeprowadziła się do La Push siedemnaście lat temu, kiedy była z nim w ciąży. Nie jest Quileutką, pochodzi z plemienia Makah, więc wszyscy założyli, że jego nieznany ojciec także. Tyle że później przyłączył się do watahy.
- No i co z tego?
- To, że w takim razie jego ojcem musiał być jeden z potomków poprzedniej sfory, więc najpewniejsi kandydaci to Quil Ateara Senior, Joshua Uley i Billy Black, a każdy z nich być w tamtym okresie żonaty.

ocenił(a) film na 10
lucynka_zmyslona

Ja sama nie kupiłam "Zmierzchu", moja przyjaciółka zakupiła tą książkę i bardzo ją zachwalała, ale na samym początku (zanim wzięłam ją do ręki) byłam raczej nieprzychylnie do tego nastawiona. Lubie tematykę wampirów, ale już czytanie książek o nich mi się trochę znudziło... Zaczęłam czytać "Zmierzch" siedząc na dyżurce w szkole i nie mogłam się oderwać... A jak pojawił się Edward, to boszz... też nie mogłam dojść do siebie i po przeczytaniu każdej z części staje się całkowicie nie obecna, myślą i duchem;) Teraz czekam na film i mam radochę jak oglądam zwiastun ( chyba już z 10 razy to zrobiłam dziś) :D Jestem po prostu zakochana w tej książce;]

lucynka_zmyslona

W jakich okolicznościach.. Hm, mój przypadek był chyba najbanalniejszym. :-)
Moja przyjaciółka kupiła sobie ową książkę, wybrałyśmy się razem na wakacje (2007), zaczęła czytać i ja też sięgnęłam. Zazwyczaj jak któraś czyta jakąś książkę i się jej podoba, to drugiej też- mamy prawie identyczny gust. ^^
No i się zakochałam. I w książce i w Edwardzie. Bosko.
A teraz ze zniecierpliwieniem czekam, aż mi pożyczy 'Zaćmienie', a później.. czekanie na 'Breaking Down'. :3

Pozdrowienia dla wszystkich maniaków serii ;d

użytkownik usunięty
lucynka_zmyslona

Oryginalnie bądź nie. ja sięgnęłam po książki Stephenie Meyer po obejrzeniu zwiastuna filmu na filmebie. Jeszcze tego samego dnia zamówiłam wszystkie części na empik.com. Teraz kończę drugą część, zarywając noce i zasypiając do pracy, ale czego się nie robi dla takiej lektury. Czasem oczywiście mi się serce kraje jak czytam że Edward zostawia Belle. Nawet momentami płakałam. Cudowna powieść. Dzisiaj kończę II jutro zaczyna III i czekam na IV jak wydadzą ją w Polsce. Znając życie to pewnie dopiero za rok (premiera za granicą jakoś w sierpniu) więc pewnie przeczytam sagę jeszcze kilka razy do czasu IV części.
Co do filmu to trochę porozchodzę do niego sceptycznie, bo zawsze jak ekranizują książkę to coś jest nie tak lub (no sama nie wiem). Tak czy inaczej czekam na ten film i na czwartą część książki.
Pozdrawiam wszystkich fanów sagi:D

ocenił(a) film na 4
lucynka_zmyslona

Cóż... Ja wopadlam na Filmweb, żeby jak zwykle przejrzec filmowe nowinki i natknęłam się na krótki news na temat "ekranizacji, na którą czekają wszyskie amerykańskie nastolatki". "Hmm - pomyślałam po przeczytaniu opisu - Jestem nastolatką, więc może warto". Poleciałam do księgarni, a miły pan księgarz zamówił mi książkę na dzień następny.
No i mnie wciągnęłooo... W jeden dzień przemieliłam całą.

Achajka_2

wiecie, komu bym nie dała tej książki, to następnego dnia wśród płaczu i krzyku tęsknoty zostaje mi ona oddana. Przysięgam. Moje koleżanki, które baaardzo rzadko zaglądają do książek w ciągu jednego dnia potrafią przeczytać "Zmierzch", "Księżyc..." i "Zaćmienie"! A potem z bólem w oczach muszą mi te książki oddać, bo już formuje się za nimi kolejka:D Na szczęście, mam 2 koleżanki, z którymi na każdej przerwie, lekcji, w każdym smsie i czy nawet spojrzeniu rozmawiamy na ten temat. Wystarczy, że jedna westchnie, a reszta wie o co chodzi. "Edward...!" Ostatnio, wyrecytowałam pod szkolną wierzbą Odę do Edwarda, która wyglądała mniej więcej tak: "Edward! O, Edwardzie! Edwardzie! O, Edward! Edward! O, Edwardzie!...." i takm przez kolejne 15 minut... W kazdym razie mam z tymi koleżankami ubaw, bo czasem udajemy postacie z książek (no dobra, tak właściwie to ciągle:P) i kim ja jestem...? A, tak. Edwardem:D A to może dlatego, że zawsze gram w szkolnych przedstawieniach rolę w stylu Edwarda, tj. Romeo (tak, tak, ja, dziewczyna, gram Romea i uwielbiam to robić!), Heathcliff (Boże, nie wiem jak do tego doszło:P) itp. Nawet w parodii Romea i Julli jestem Romkiem:) Tak więc idealnie wczuwam się wrolę:D Ostatnio strasznie polubilam chodzenie do szkoły. Wystarczy na lekcji jedno spojrzenie z koleżanką i zaczynam się śmiać jak opętana.... Ma ktoś tak dobrze?:D

ocenił(a) film na 7
Luelle

oj dobrze znam to zachowanie :). Z koleżankami też często dostajemy takiego świra (w tej chwili czekam, aż przeczytają pełną sagę, bo już mnie okropnie nudzi tłamszenie tego w sobie :P)
co do teatru, to u nas ostatnio robili parodię romea i julii, ale nie miałam możliwości zagrania. Na szczęście ostatnio wystawialiśmy coś w stylu balet vs. pantomima (ubrani na czarno, kocie ruchy, blade twarze)...cholera, czuło się wampirem i co najważniejsze nie trzeba było tego ukrywać :D

Bella_Lioness

cholera, ktoś wie, gdzie można kupić sztuczne zęby wampira, które wyglądają jak prawdziwe??

Luelle

http://sketchedout.files.wordpress.com/2007/10/vampire.jpg ---> ta babka takie ma. skąd oni je biorą?!

ocenił(a) film na 7
Luelle

czyżby małe miejskie zagraniczne sklepiki z czym tylko się da do sprzedania? :P
bo takiego typowego wampirzego sklepu to chyba jeszcze nie stworzono, choć, kto wie? Ameryka jest wielka i...szeroka :)

Luelle

hmmm. a ja myślałam, że już masz! ;)

<za krótki tekst. sorrki.>

Luelle

A u mnie dziewczyny nawet nie chcą słyszeć o tej książce. 'Wampiry? Bleee'. Pff! Ich strata.

A ja mam takiego swojego prywatnego Edwarda. Z charakteru prawie identyczny. Nawet czasami mówi podobnie do niego;).

_______

Zawsze się wzruszam jak czytam te słowa:

- W odróżnieniu od Jacoba, ja potrafię być szlachetny, Bello. Nie zamierzam zmuszać cię do tego, żebyś wybierała pomiędzy nami dwoma. Chcę, żebyś była szczęśliwa. Weź ze mnie, co tylko chcesz, albo i nic, jeśli tylko taka jest twoja wola. Nie czuj się do niczego zobowiązana, kiedy będziesz podejmować decyzję.

eris_13

słodkie. <33 ;)
a ten cytat to z której części?

bohaterka

cytat chyba z Zaćmienia (Eclipse)

za krótki ....

ocenił(a) film na 7
eris_13

gratulacje, choć powiem szczerze, że mimo wszystko do prawdziwego edwarda pewnie mu jeszcze daleko.
Poza tym mężczyzn takich jak młody cullen to szukać ze świecą.
Bycie szarmanckim, uroczym i opiekuńczym wyszło z mody lata temu...a szkoda :(

Bella_Lioness

Pewnie tak. Moja opinia na ten temat nie może być obiektywna. Dla innej osoby pewnie nie byłby idealny. Ale dla mnie jest i to się liczy. Cytat z Małego Księcia: 'Oczywiście jakiś zwykły przechodzień mógłby pomyśleć, że moja Róża jest do was podobna. ale jedynie ona jest ważniejsza od was wszystkich, ponieważ to ją podlewałem. To ją właśnie włożyłem pod klosz. Ją ochraniałem parawanem. To dla niej zabijałem gąsienice. To jej narzekań i przechwałek słuchałem, a czasem milczałem w jej towarzystwie. Bo to moja Róża.'

On jest wrażliwy, szarmancki, uroczy i opiekuńczy. Choć może tylko mnie tak się wydaje.

ocenił(a) film na 9
lucynka_zmyslona

Z moją kolezanka wymieniamy sie ksiazkami. Pewnego razu podchodzi do mnie i daje mi zmierzch mówiąc że jest super. Na początku, przyznam się, odłożyłam ją na bok , nie lubie fantastyki. Pózniej skóńczyłam ksiażki które mialam i zaczelam sie nudzic. Pomyslalam ze zacznę czytać ,,Zmierzch" przez cały weekend czytałam przy prawie wszystkich czynnościach, gdy skonczylam caly czas myslałam o Edwardzie :*. Jechalam wtedy na zieloną szkole i ta sama koleżanka dała mi ,,Księżyc w nowiu". Bylam uszczęśliwiona!! Na wycieczce w kazdym momencie czytalam. Już mialam nadzieje ze da mi ,,Zaćmienie", lecz rodzice nie pozwolili jej kupic. Postanowilam więc kupic 3 część i dalam kolezance do przeczytania (podobno musiala po kryjomu czytac). Teraz zbieram na te 2 pierwsze części bo już chce czytać jeszcze raz. Jestem tak zamyslona od tego czasu gdy zaczęlam czytać o Edwardzie i belli:* że mi nawet trudno jest sie uczyć. Pokój mam w zdjęciach okładek serii itp. Teraz nie mogę się doczekać 4 części (A co do tego wie ktoś jak będzie się nazywać??) i filmu. A mam do was takie pytanie czy uważacie że Robert Pattinson pasuje do roli Edwarda a Kristen Stewart do roli Belli??? Moim zdaniem są oni stworzeni do tych rul ale przekonałam się do tego dopieru po obejrzeniu paru urywków z filmu. Zdana są podzielone w związku z tym jestem ciekawa waszych zdań. PoZdRoFFiOnKa:*:)

Fanka_Edwarda_Belli

tytuł oryginału to 'breaking down', a wersja polska jeszcze nie jest znana.
na uważam, że rob <3 jest do tej roli IDEALNY. praktycznie tak sobie wyobrażałam edwarda.
za to kristen niezbyt mi pasuje.. tzn. nie jest zła, ale bellę wyobrażałam sobie troszkę inaczej. lecz każdy ma swoje wyobrażenie. :)

bohaterka

breaking-dawn (pora świtu coś w tym stylu), dawn = świt, nie breaking-down, czyli zerwanie.

lucynka_zmyslona

Czytam Wasze odpowiedzi i cieszę się, że nie jestem jedyną osobą, która po przeczytaniu "Zmierzchu" na trochę rozstała się z rzeczywistością - już się bałam, że to objaw jakiejś choroby psychicznej xD
Na czytanie "Zmierzchu" nastawiałam się stopniowo - kusiła mnie koleżanka paradująca w koszulce z napisem "I LOVE EDWARD CULLEN" (taa, teraz jakoś ją rozumiem :D) aż po mnóstwo grafik z tzw. Dream Team (Emily/Gaspard ;]). Sięgnęłam po książkę, "pożarłam" w jeden dzień no i odpłynęłam. *.*
Pamiętam, że po przeczytaniu nie mogłam myśleć o niczym innym - "Zmierzch" organizował mój dzień i nie pozwalał skupić mi się na jakimkolwiek zajęciu - na lekcjach, w domu, ze znajomymi, nie ważne :D Stałam się monotematyczna i potrafiłam godzinami nawijać o tej historii, a całymi dniami przekopywać internet w poszukiwaniu jakichś newsów xD

Nie mogę się już doczekać filmu i mam wielką nadzieję, że wyjdzie - byłoby strasznie żal, gdyby nie zrobili dobrze takiej pięknej historii. Obsadę polubiłam i przyzwyczaiłam się do niej, jestem dobrej myśli ;d

Pozdrawiam Twilightmaniaków ;d

ocenił(a) film na 5
lucynka_zmyslona

Najpierw szperałam za jakąś ciekawa książką po necie. Znalazłam między innymi "Zmierzch", ale na poszukiwaniach sie zakończyło. Dwa tygodnie później poszłam do biblioteki a ty ku mojemu pozytywnemu zaskoczeniu na głównym regale leży sobie "Zmierzch", żarłocznie ją chwyciłam jakby ktoś miałby mi ja wyrwać. Wypożyczyłam ją . Przeczytałam w dwa dni, przeczekałam kolejny dzień i nie wytrzymałam. Kupiłam kolejne dwie części, które razem przeczytałam w trzy dni!
Cóż przyznaję się że zostałam fanką, bardzo sie z tego cieszę, ale nie znoszę czekać na kolejne tomy!
Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 5
lucynka_zmyslona

Krecha
Gdzie koleżanka dostała taką koszulkę?

aria

Och, sama sobie zrobiła - właśnie dlatego zwróciłam na tę koszulkę większą uwagę ;] Kumpela ma talent i smykałkę do eksperymentów z ozdabianiem ciuchów, butów czy różnych gadżetów za pomocą specjalnych pisaków, farb, sprayów.. przygotowuje mi podobną. :D
Co do "upolowania" podobnej już trochę szperałam - w Polsce jest chyba ciężko. Możliwe, że się to jeszcze zmieni, ale póki co nie trafiłam na żadne konkretne oferty dotyczące gadżetów z Twilight. Szkoda, bo aż mnie zazdrość zżera jak wchodzę na np. taką stronę - http://www.zazzle.com/pd/find?qs=Edward+Cullen - i widzę tyle wzorów tych koszulek ;d Może stąd da się coś zamówić, ja nie majstrowałam ;)

ocenił(a) film na 9
krecha_3

Na tej stronce da się kupic bluzkę ale w dolarach :) Moja koleżanka tez gdzies sobie kupila jak wezme od niej stronke na ktorej kupila(podobno w zlotówkach) to napisze :D

Fanka_Edwarda_Belli

Może kupiła na eBayu, tam od razu przelicza na złotówki nawet jak kupujesz z jakiegoś innego kraju. Ale koniecznie się dowiedz, sama chętnie taką kupię :D

Crepusculo

ech, ja tak samo, ale jakna razie z zazdrością patrzę na gadżety na stronie http://www.twilightteez.com/ Same rzeczy z Twilight!! Nawet bransoletka Bell!!!!!!!!

ocenił(a) film na 7
krecha_3

"vampire baseball league".... dobre :) poprzyklejam sobie taki napis na moim sprzęcie do baseballa :D
będzie oryginalnie

ocenił(a) film na 6
krecha_3

Co do strony:
http://www.zazzle.com/pd/find?qs=Edward+Cullen
Hmm...ciekawe ile będzie kosztować przesyłka xD
Nie orientujecie się? Bo za koszulkę z "Obsessive Cullen Disorder " dałabym się zabić! :D

Moniatko

a ja za "Because Edward sucks..."!!!!!11 lub za "Bite me" z jabłkiem...!!!!!!!!!!!!! Jezu, kedy to będzie w Polsce!!!11

Luelle

A mnie się podoba 'Who would you choose?', taką na ramiączkach. To się chyba zwie ' Bella's Choice T-shirt'.

Albo ' Do you Dance or Run?' O. Albo 'She runs with vampires'.

Kurczę, ale ekstra są niektóre ciuchy.

eris_13

Nooooo *.* Ja bym wzięła na pewno tą z "And so the lion fell in love with the lamb" mój ulubiony cytat:))
I jeszcze te gadżety, o rety.. Czemu u nas takich nie ma ;(

ocenił(a) film na 6
krecha_3

a ja mam pytanko czy nie da sie takiego czegoś zrobić w Polsce ? w sensie nie ma firm np przez internet które robią koszulki na życzenie ? z określonym napisem czy logiem ? i inne gadżety ...

ocenił(a) film na 7
Bene

Na pewno są. Poza tym istnieją nawet takie zwykłe, proste maszyny do robienia nadruków na koszulki. Gdyby się uprzeć to można by było znaleźć kogoś z takim sprzętem.

Bella_Lioness

o jaa, a mi strasznie się podoba 'because edward sucks' ;d
szkoda, że jeszcze nie natrafiłam na stronę polską o takim charakterze.. ;d

bohaterka

to też jest pomysł..... może na zamówienie sobie właśnie zrobić? tylko gdzie?:P

Luelle

Hihi. Zmierzch w rękach koleżanki.

'Ej, Jowita ta książka jest normalnie jak wampir.'

Coś w tym jest^^.

'Ej, Jowita, wyczaruj mi takiego Edwarda!'.

Hym^^. Chciałoby się.

Luelle

można w pkt xero, w których często robią nadruki na koszulkach, kubkach etc., albo na empikfoto.pl :)

Crepusculo

oo! nawet nie wiedziałam, że w takich miejsca i takie rzeczy robią.
koło mojego miejsca zamieszkania mam dwa tego typu lokale, popytam się. ;d
:>

bohaterka

Jeez, ale to będzie kosztowało kupę kasy. taka zwykła ok 55 zł. Niech szybciej wprowadzą do Polski te koszulki!!