Skoro muzykę "skomponuje" Hans, możemy spodziewać się gniota roku. Nominacja i tak wpadnie bo przecież nazywa się Zimmer. Czy McQueen nie miał innych kompozytorów pod ręką?
Wg krytyków muzyka jest bardzo mocnym punktem filmu i chyba najlepszym scorem Zimmera od czasów Incepcji.
Gunwo większe od ścieżki dźwiękowej z Gladiatora. Proszę nie podpierać się nominacją do oscara bo ona akurat nic nie znaczy. W moim przypadku zachwyty nad filmem przerwało info o tym, jakoby muzykę mógł skomponować Zimmer. Strasznie się zawiodłem na McQueenie że wybrał akurat jego. Przecież jest wiele lepszych obecnie kompozytorów. Hans to amator i powielacz.
Jak na razie to Ty używasz w każdej wypowiedzi słowa nominacja. Dla mnie muzyka do Incepcji była świetna i gunwo mnie obchodzi czy była nominowana czy nie. Lubię jego muzykę, choć też na swoim koncie ma sporo słabych ścieżek czy nawet gniotów. Jednak jeśli nazywasz go amatorem - człowieka który osiągnął mnóstwo i zapisał się na stałe w historii kina - to kończę w tym momencie dyskusje. Cia!
Ja użyłem słowa nominacja bo tym najczęściej właśnie podpierają się fani Hansa. Zakładałem że zrobisz to samo. No ale jeśli faktycznie twierdzisz że marny Zimmer zapisał się na stałe w historii kina (chyba jako największy plagiator) to rzeczywiście warto zakończyć dyskusję.
A ja o to że ma ich za dużo. To jest po prostu hańba. Zimmer dostaje nominacje nawet za najgorsze gówna - Kod da Vinci, Gladiator, Incepcja, Sherlock Holmes. Taki Morricone na przykład, najlepszy kompozytor muzyki filmowej wszechczasów nie ma żadnej nagrody prócz dwóch Globów i kilku nagród BAFTA. Jednak jeśli chodzi o prestiż nagród, to oscary górują nad Globami i BAFTAMI, więc jakim cudem nie dostał żadnego?! Misja, Dawno temu w Ameryce, Dobry, zły i brzydki, Pewnego razu na Dzikim Zachodzie - za to wszystko powinny być oscary. Ale tak to już jest z wielkim geniuszami, że nie są doceniani. Za 10 lat jeszcze wszyscy sobie przypomną o wielkim Ennio Morricone. Ale wtedy będzie za późno.
Proponuję zapoznać się z tematem założonym przez Sebu_BGZ na profilu Zimmera.
http://www.filmweb.pl/person/Hans+Zimmer-307/discussion/%C5%BBaden+geniusz.+A+mo %C5%BCe+i+geniusz%2C+tylko+leniwy+strasznie.-2237275
Odsłuchaj wszystko, wtedy pogadamy.
To oczywiste ze w Piratach z karaibow przerobil sam siebie z Gladiatora i slusznie nie dostal nominacji za Piratow ale to nie zmienia faktu ze za Gladiatora nalezaly mu sie wszelkie nagrody
Ziemmer jest genialnym kompozytorem ale jeśli chodzi o tworzenie muzyki do filmów akcji. Jest w niej moc i epickość co sprawia że w połączeniu z doskonale skrojonymi sekwencjami akcji widz dostaje niesamowicie emocjonalnego kopa. Natomiast nie przypominam sobie w innych gatunkach świetnych utworów Hansa. Cienka czerwona linia jest jedynym wyjątkiem, z której to muzyka została skopiowana właśnie do Wstydu i być może dlatego tym razem McQueen chciał mieć w swoim następnym filmie oryginalnego Zimmera