PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=632419}

Zniewolony. 12 Years a Slave

12 Years a Slave
2013
7,5 153 tys. ocen
7,5 10 1 152767
7,1 71 krytyków
Zniewolony. 12 Years a Slave
powrót do forum filmu Zniewolony. 12 Years a Slave

...

ocenił(a) film na 1

Skoro muzykę "skomponuje" Hans, możemy spodziewać się gniota roku. Nominacja i tak wpadnie bo przecież nazywa się Zimmer. Czy McQueen nie miał innych kompozytorów pod ręką?

Banana_Power

śmieszny jestes. Hans to geniusz i nie bez powodu zajmuje pierwsze miejsce w rankingu

ocenił(a) film na 8
Banana_Power

Wg krytyków muzyka jest bardzo mocnym punktem filmu i chyba najlepszym scorem Zimmera od czasów Incepcji.

ocenił(a) film na 1
warzachew

Gunwo większe od ścieżki dźwiękowej z Gladiatora. Proszę nie podpierać się nominacją do oscara bo ona akurat nic nie znaczy. W moim przypadku zachwyty nad filmem przerwało info o tym, jakoby muzykę mógł skomponować Zimmer. Strasznie się zawiodłem na McQueenie że wybrał akurat jego. Przecież jest wiele lepszych obecnie kompozytorów. Hans to amator i powielacz.

ocenił(a) film na 8
Banana_Power

Jak na razie to Ty używasz w każdej wypowiedzi słowa nominacja. Dla mnie muzyka do Incepcji była świetna i gunwo mnie obchodzi czy była nominowana czy nie. Lubię jego muzykę, choć też na swoim koncie ma sporo słabych ścieżek czy nawet gniotów. Jednak jeśli nazywasz go amatorem - człowieka który osiągnął mnóstwo i zapisał się na stałe w historii kina - to kończę w tym momencie dyskusje. Cia!

ocenił(a) film na 1
warzachew

Ja użyłem słowa nominacja bo tym najczęściej właśnie podpierają się fani Hansa. Zakładałem że zrobisz to samo. No ale jeśli faktycznie twierdzisz że marny Zimmer zapisał się na stałe w historii kina (chyba jako największy plagiator) to rzeczywiście warto zakończyć dyskusję.

Banana_Power

jesli mialbym sie o cos przyczepic do Akademii to chyba tylko o to ze Zimmer ma za malo nominacji

ocenił(a) film na 1
lerman89

A ja o to że ma ich za dużo. To jest po prostu hańba. Zimmer dostaje nominacje nawet za najgorsze gówna - Kod da Vinci, Gladiator, Incepcja, Sherlock Holmes. Taki Morricone na przykład, najlepszy kompozytor muzyki filmowej wszechczasów nie ma żadnej nagrody prócz dwóch Globów i kilku nagród BAFTA. Jednak jeśli chodzi o prestiż nagród, to oscary górują nad Globami i BAFTAMI, więc jakim cudem nie dostał żadnego?! Misja, Dawno temu w Ameryce, Dobry, zły i brzydki, Pewnego razu na Dzikim Zachodzie - za to wszystko powinny być oscary. Ale tak to już jest z wielkim geniuszami, że nie są doceniani. Za 10 lat jeszcze wszyscy sobie przypomną o wielkim Ennio Morricone. Ale wtedy będzie za późno.

Banana_Power

wszystkie nominacje dla Hansa byly w pelni zasluzone

najlepszy89

a tego ze nie dostal oscara za Gladiatora nigdy nie wybacze Akademii

ocenił(a) film na 1
najlepszy89

Proponuję zapoznać się z tematem założonym przez Sebu_BGZ na profilu Zimmera.

http://www.filmweb.pl/person/Hans+Zimmer-307/discussion/%C5%BBaden+geniusz.+A+mo %C5%BCe+i+geniusz%2C+tylko+leniwy+strasznie.-2237275

Odsłuchaj wszystko, wtedy pogadamy.

Banana_Power

To oczywiste ze w Piratach z karaibow przerobil sam siebie z Gladiatora i slusznie nie dostal nominacji za Piratow ale to nie zmienia faktu ze za Gladiatora nalezaly mu sie wszelkie nagrody

ocenił(a) film na 6
Banana_Power

Ziemmer jest genialnym kompozytorem ale jeśli chodzi o tworzenie muzyki do filmów akcji. Jest w niej moc i epickość co sprawia że w połączeniu z doskonale skrojonymi sekwencjami akcji widz dostaje niesamowicie emocjonalnego kopa. Natomiast nie przypominam sobie w innych gatunkach świetnych utworów Hansa. Cienka czerwona linia jest jedynym wyjątkiem, z której to muzyka została skopiowana właśnie do Wstydu i być może dlatego tym razem McQueen chciał mieć w swoim następnym filmie oryginalnego Zimmera

ocenił(a) film na 7