Zniewolony. 12 Years a Slave

12 Years a Slave
2013
7,5 153 tys. ocen
7,5 10 1 152919
7,1 58 krytyków
Zniewolony. 12 Years a Slave
powrót do forum filmu Zniewolony. 12 Years a Slave

Co tu dużo pisać, poruszający obraz niewolnictwa. Zniewolenie nie tylko fizyczne ale też psychiczne. Świetne kreacje aktorskie Lupity Nyong'o i Fassbendera.
Także bardzo dobre przedstawienie zróżnicowanego postrzegania niewolnictwa na przykładzie dialogu między Samuelem Bassem ( dla którego wolność człowieka jest wartością prawdopodobnie najważniejszą, niewolnictwo potępia i uważa, że powinno być zniesione ) a Edwinem Eppsem ( który niewolników traktuje jak swoją własność , co jeszcze potęguje scena chłostania Patsy i słowa " to grzech? to nie jest grzech, właśnie sprawiłem sobie przyjemność z mojej własności" ).

Upodlenie człowieka - wstrząsająca scena z "mydłem". Gdzie Patsy tłumaczy dlaczego poszła do Państwa Shaw.

Warto obejrzeć dla dobrej gry aktorskiej i dla poruszanej tematyki.

ocenił(a) film na 8

Najbardziej wstrząsajace jest to , że takie rzeczy miały miejsce i to bardzo nie dawno. -słabi ludzie zawsze sobie muszą wynaleźć ofiarę nad którą mogą się poznęcać,tak by mogli sie dowartościować.jak nie murzyni, żydzi to teraz na celownik poszli geje... cywilizacja wciąż dopiero raczkuje.

użytkownik usunięty
czlowiek_z26

Zgadzam się z większością Twojej wypowiedzi, ale nie za bardzo rozumiem wątek o gejach? przecież nie są zniewoleni.

ocenił(a) film na 8

Żydzi tez nie byli, chodzi o to ,że są "na celowniku".

użytkownik usunięty
czlowiek_z26

Żydzi byli zniewoleni za czasow wojny przeciez. Ja tem nie widze aby homoseksualisci byli na jakims celowniku, wrecz przeciwnie coraz bardziej idzie do polepszenia ich sytuacji.

ocenił(a) film na 8

chodzi mi o to ,że zawsze jakiś debil z rozdmuchanym ego znajdzie powód by poczuć się lepszym od drugiego człowieka- czy to ze względu na kolor skóry, narodowość, czy orientacje seksualną, zawsze coś się znajdzie, a przecież tak na prawde wszyscy jesteśmy tacy sami, a różnimy sie tylko inteligencją.

użytkownik usunięty
czlowiek_z26

no cóż nie jesteśmy tacy sami, nie ma ludzi którzy by byli identyczni, ale to nie powod by kogoś dyskryminować w jakiś sposób, odmienność znaczna może stac sie także czyims atutem. Trezba sie uczyc od siebie nawzajem, starać sie zrozumieć. Raz sie przypatrzylam takiej dyskusji na forum Miłości larsa, gdzie ktoś sie zaczal rzucać, że w filmi promuje się zboczenia etc. Jejku, ludzie kochane, jak można w ogole bohatera tego filmu tak określić. Widać niektorym wrażliwości brak...

ocenił(a) film na 8
czlowiek_z26

jesteś gej?

ocenił(a) film na 8
M0RiARTY

Nie. Nie jestem też czarnym żydem.

użytkownik usunięty
czlowiek_z26

no i się zaczyna xD

ocenił(a) film na 1
czlowiek_z26

Geje sami chcą, żeby mówić o nim jak najgorzej.

Homosie byli napietnowani(nawet karani) za hosioseksualizm przed wojna, w czasie wojny, i po wojnie. LGBT jest grupa najbardziej poszkodowana przez swiat.

użytkownik usunięty
michael_jackson_filmweb

Jakbym czytala wypowiedz nikkie xD

No ale to prawda jest.

użytkownik usunięty
michael_jackson_filmweb

No nie mowie ze nie. No ale tez lgbt czasami za mocno lamentuje

Gdyby nie lamentowalo, nic by nie wywalczylo.

użytkownik usunięty
michael_jackson_filmweb

nie wiem nie wnikam, wiem tylko ze czasami lament odnosi odmienny skutek do zamierzonego patrz akcja "to nie ja jestem Paula". xD

To srodowiska prawicowe wyolbrzymiaja ten lament, ze niby lgbt domaga sie przywilejow, jakiegos specjalnego traktowania, ze chce sie narzucac innym. To jest oczywiscie nieprawda.

Z Vesper jest inaczej, ona chce ukryc fakty ;p

użytkownik usunięty
michael_jackson_filmweb

Wiem, chca tego co inni. Problem w tym ze nie pomagaja im parady na ktorych czasami przyginaja w strojach i zahcowaniu plus ruch ten kiedys bardzo popieral zrezszenie pedofilow pragnacych se zalozyc legalna partie w Holandii...

xD

Z tymi pedofilami, to jakis incydent.
Parady odbywaja sie jedna, moze dwie, do roku, i naprawde nic tam sie nie dzieje, sa rozne dziwne stroje, ale to wszystko... jak wyglada 11 listopad organizowany przez prawice, wszyscy wiemy, ale wtedy to sie nazywa "walka o wolnosc", prawicy wladza sie nie podoba, wiec uzurpuje sobie prawo do rozpieprzenia miasta. Wez to sobie porownaj, i odpowiedz sobie, kto zachowuje sie bardziej przyzwoicie.

użytkownik usunięty
michael_jackson_filmweb

wystarczy mi to ze na takie marsze chodzi Vepi, wiec moge sobie wyobrazic jak niechlujnie sie tam ludzie zachowuja i jak mowia.
Parad tamtych nie oceniema bo nie bylam, ale mam 2ke znajomych ktorzy byli, to co wyzej pisze to wlasnie obraz wiekszosci ludzi jak widza to co jest w mediach podawane odnosnie parad,.

Ale to tylko obraz, ktory ludzie sobie wykreowali, karmieni niechecia do lgbt, wiele osob nie ma o tym pojecia, jak slysza o gejach to na mysl im przychodzi pedofilia, zoofilia, nekrofilia, i uj wi jeszcze co.

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 1
czlowiek_z26

Geje poszli na celownik?Chyba sanepidu, bo w tym środowisku jest najwięcej przypadków roznoszenia niebepiecznych chorób.

użytkownik usunięty
Ivan_The_Maskarator

a moze tak coś do filmu?

ocenił(a) film na 1

Dobra pomysła.

użytkownik usunięty
Ivan_The_Maskarator

i tylko tyle?

ocenił(a) film na 1

No mogę jeszcze wyrazić publiczny żal,że te czasy minęły. Wystarczy?

użytkownik usunięty
Ivan_The_Maskarator

Tak już wystarczy. Żegnam.